Frykter dette scenarioet: - Alvorlige utfordringer

Frykter at Vestens iskalde økonomiske skulder vil sende Russland rett i favnen på Kina.

TETTE BÅND: Russland og Kina har tette økonomiske og diplomatiske bånd. Vestens utfrysing av Russland vil utvilsomt drive dem inn i en dypere økonomisk tilknytning til Kina, mener noen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / NTB
TETTE BÅND: Russland og Kina har tette økonomiske og diplomatiske bånd. Vestens utfrysing av Russland vil utvilsomt drive dem inn i en dypere økonomisk tilknytning til Kina, mener noen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er over ei uke siden Putins krigsmaskineri for alvor inntok Ukraina med full styrke.

Inntoget har blitt møtt med en nærmest unison vestlig fordømmelse - de knallharde sanksjonene har rystet økonomien både i Russland og verden for øvrig.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

- En krigserklæring

At USA, EU og Storbritannia ble enige om å utestenge flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift, er et av de mest kraftfulle tiltakene.

Vestens frysing av Putins «krigskasse» - Russlands utenlandske valutareserver som totalt utgjør 5700 milliarder kroner - regnes også som et hardt slag.

Tiltakene er rettet mot eliten - oligark på oligark må takke farvel til yachter og palasser. Et voldsomt rubelfall rammer også vanlige russere.

Lørdag omtaler Putins talsperson, Dmitry Peskov, de knusende vestlige sanksjonene som «en krigserklæring».

INFORMASJON: Mens store deler av verden leser nyheter og ser de dramatiske bildene fra krigen som utspiller seg i Ukraina, er informasjonsflyten en helt annen for den russiske befolkningen. Video: Emma Thingstad Dalen / Ivan Larsson Vis mer

Frykter nytt økonomisk episenter

Nå frykter eksperter at Vestens iskalde økonomiske skulder vil sende Russland rett i favnen på Kina, og at de to kan forandre verdens finanssystem.

- Russland har utviklet et eget betalingssystem (SPFS) og Kina har en tilsvarende Swift, som heter Cips. Det skal tilsynelatende være muligheter for å koble sammen disse. Vi vet allerede at den asiatiske økonomien er veldig stor og da er det en risiko for at de kobles sammen og flytter hele episenteret til Asia, sier seniorøkonom i SEB, Robert Bergqvist, til Aftonbladet.

At de to landene kan flytte verdens økonomiske episenter fra USA og Europa, til Asia «er absolutt en mulighet» ifølge Bergqvist.

- Restriksjonene på Russlands tilgang fra det vestlig-dominerte globale finanssystemet vil utvilsomt drive dem inn i en dypere økonomisk tilknytning til Kina, både når det gjelder handel og finansiell avhengighet, sier økonomiprofessor ved Cornell University, Eswar Prasad, til Time Magazine.

Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, mener at et sammenslåings-scenario ikke kan utelukkes.

- Det kommer an på hvor lenge denne situasjonen varer, men når mange russiske banker blir utestengt fra Swift, vil Russland potensielt kunne å søke seg mot Kina, som har satt opp et alternativ til Swift, sier hun til Børsen.

SJEFØKONOM: Og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
SJEFØKONOM: Og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer

- Slo seg på brystet

De to landene har tette økonomiske og diplomatiske bånd. Kinas Xi Jinping og Putin møttes rett før OL, 4. februar, der de to landene uttalte at deres partnerskap har ingen grenser, fordømte Nato-utvidelsen og hevdet de ville opprette en global orden med «ekte demokrati», ifølge NRK.

Enkelte mener Putins krigsmarsj i Ukraina har satt kjepper i hjulene for et tettere samarbeid.

- Det ser vi nå reiser alvorlige utfordringer for Kina. President Xi og Putin slo seg på brystet før OL. Så kommer invasjonen - og i løpet av timer blir det klart at kineserne ikke er spesielt happy, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets, til Børsen, og fortsetter:

- Det som har skjedd nå er at kinesiske banker og selskaper har trukket seg unna russiske varer, som oljeeksport. Kina ser nå hvordan Vesten har reagert, på en atferd som selv Kina synes er brutal og unødvendig, tror jeg.

SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Lise Åserud / NTB
SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Due-Andresen mener det er usikkert hva Kina vil foreta seg framover.

- Etter utbruddet av krigen, har Kina vært nølende og avventende i responsen. Som en stor og global aktør ønsker Kina for så vidt et godt forhold til Vesten. Dersom de da gir grønt lys til Russland kan det bidra til et kjøligere forhold med Vesten, sier Due-Andresen.

Hun understreker at risikoen for et økonomisk broderskap mellom Russland og Kina også skapte hodebry før Swift-tiltaket ble iverksatt.

- Frykten er selvfølgelig at Russland søker seg mot Kina. Det vil føre til at Swift vil miste sin relevans med tanke på internasjonale betalinger. Dette var også en bekymring Vesten hadde før man gjennomførte sanksjonen. Jeg tror likevel man følte at man måtte tråkke såpass kraftig til, og ta den risikoen, sier hun.

- Russland uvesentlig

Harald Magnus Andreassen stiller seg tvilende til at Kina og Russland kan slå sine betalingssystemer sammen og danne et nytt økonomisk episenter.

- Før det første er det russiske og det kinesiske systemet så vidt oppe og går, det er lite transaksjoner. Det andre: Som produksjonssted er Kina veldig viktig, og en verdensfabrikk. Russland bidrar ingen ting til det. De er en ubetydelighet i verdensøkonomien utenom olje og gass, enkelte metaller og matprodukter, sier Andreassen.

Han mener Russland ikke ville bidratt til noe økonomisk sentrum i Asia, og viser til Kinas kobling til resten av verden. Kinas eksport til resten av verden utgjør omtrent 98 prosent, mens to prosent av kinesisk eksport går til Russland.

- Det er ingenting. Økonomisk sett er Russland uvesentlig for Kina, sier Andreassen.

Ifølge Andreassen går nesten 20 prosent av Kinas eksport til USA, og like mye til EU.

- USA alene er utgjør tigangeren av Kinas handel, sammenliknet med til Russland. Selv Japan er seksgangern av Russland, fortsetter Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer