Frykter dette scenarioet: - Alvorlige utfordringer

Frykter at Vestens iskalde økonomiske skulder vil sende Russland rett i favnen på Kina.

TETTE BÅND: Russland og Kina har tette økonomiske og diplomatiske bånd. Vestens utfrysing av Russland vil utvilsomt drive dem inn i en dypere økonomisk tilknytning til Kina, mener noen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / NTB
TETTE BÅND: Russland og Kina har tette økonomiske og diplomatiske bånd. Vestens utfrysing av Russland vil utvilsomt drive dem inn i en dypere økonomisk tilknytning til Kina, mener noen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er over ei uke siden Putins krigsmaskineri for alvor inntok Ukraina med full styrke.

Inntoget har blitt møtt med en nærmest unison vestlig fordømmelse - de knallharde sanksjonene har rystet økonomien både i Russland og verden for øvrig.

- En krigserklæring

At USA, EU og Storbritannia ble enige om å utestenge flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift, er et av de mest kraftfulle tiltakene.

Vestens frysing av Putins «krigskasse» - Russlands utenlandske valutareserver som totalt utgjør 5700 milliarder kroner - regnes også som et hardt slag.

Tiltakene er rettet mot eliten - oligark på oligark må takke farvel til yachter og palasser. Et voldsomt rubelfall rammer også vanlige russere.

Lørdag omtaler Putins talsperson, Dmitry Peskov, de knusende vestlige sanksjonene som «en krigserklæring».

Frykter nytt økonomisk episenter

Nå frykter eksperter at Vestens iskalde økonomiske skulder vil sende Russland rett i favnen på Kina, og at de to kan forandre verdens finanssystem.

- Russland har utviklet et eget betalingssystem (SPFS) og Kina har en tilsvarende Swift, som heter Cips. Det skal tilsynelatende være muligheter for å koble sammen disse. Vi vet allerede at den asiatiske økonomien er veldig stor og da er det en risiko for at de kobles sammen og flytter hele episenteret til Asia, sier seniorøkonom i SEB, Robert Bergqvist, til Aftonbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer