Krise for bedriftene

Frykter «dobbel smell»: - Ond spiral

Kompensasjonsordningene holder usunne bedrifter i live, mener inkassotopper. De advarer mot skummel utvikling.

NEDSTENGT: Oslos restauranter og uteliv sliter kraftig under nedstengningen. Inkassotopper frykter at det kommer en voldsom konkursbølge over sommeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB
NEDSTENGT: Oslos restauranter og uteliv sliter kraftig under nedstengningen. Inkassotopper frykter at det kommer en voldsom konkursbølge over sommeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

- Eksplosjonen kommer nå.

Advarselen er klar fra Geir Grindland i InkassoPartner. Han snakker i første gang om inkassotallene, som blir stadig høyere, men noe lenger fram i tid lurer konkursene.

- Mye verre enn finanskrisen

For fra mars og ut året så økte antall inkassosaker mot bedrifter med 20 prosent, viser tall InkassoPartner har tilgang til. Mye av veksten så man helt mot slutten av året, i november og desember.

- Jeg har holdt på med dette nesten i 30 år og jeg har aldri opplevd maken, sånn som vi holder på nå. Dette er verre enn finanskrisen. Mye verre, sier Grindland.

Statlige kompensasjonsordninger og utsatte statlige avgifter er det som holder en del bedrifter flytende gjennom krisa. En del av dem skulle vært slått konkurs allerede, mener Grindland.

- Det er vanskelig for inkassobyråer å få inn penger når bedrifter holdes kunstig i live, forteller han.

Økningen i antall inkassosaker har likevel ikke gitt seg utslag i høyere konkurstall, noe som har en enkel forklaring.

Fall i konkurser

Det er nemlig i stor grad Skatteetaten som opptrer som mannen med ljåen for bedrifter med likviditetsproblemer. I fjor holdt de bevisst igjen konkursbegjæringer i starten av pandemien, men sendte likevel 1431 selskaper i skifteretten fra mars og ut året i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer