BERGEN (Børsen): - Det som er viktig for oss er at vi ikke får sånne endringer i rammebetingelsene over natta. Vi har etablert oss i Norge på de vilkårene som var, og så får vi en plutselig endring. For oss betyr det litt, sier Ola Jordal i selskapet Corvus Energy.
Det opprinnelige kanadiske selskapet, som produserer batterisystemer til maritim næring, flyttet hovedkontoret fra Vancouver til Bergen og Norge i 2018, og har produksjon i både Bergen, USA og Canada.
De ønsker å bidra til en grønnere framtid.

Slår alarm om smitteeffekt
Treffes av tilleggsavgift
Nå er Jordal og Corvus tydelige på at regjeringens økte avgiftspakke gjør jobben vanskeligere for dem. Han trekker blant annet fram den midlertidige økningen i arbeidsgiveravgiften for arbeidstakere som tjener 750 000.
- Den økningen treffer oss. Vi er en kunnskapsbedrift med masse ingeniører, prosjektledere og en utviklingsavdeling. Så de fleste av våre ansatte har en lønn på over 750 000 kroner.
I tillegg rammes selskapet av andre endringer i avgifts- og skattesystemet.
- Vi leverer masse batterier til laksebåter, eller oppdrettsbåter. Når vi nå får en endring i grunnrenteskatten, så er det ikke sikkert at de tør å gjøre den satsingen. Da forsvinner de fra markedet vårt. Det treffer oss på flere måter, sier Jordal.
Han mener at norske myndigheter nå må ta grep for å sørge for at Norge ikke bare blir et pilotland innen elektrifisering.
- Vi trenger forutsigbarhet på rammevilkårene, slik at vi ikke bare blir et pilotland, men at vi også sikrer skalerbar produksjon i Norge. Vi har absolutt muligheten. Det er ikke noe dyrere å produsere i Norge enn andre land.

Inspirerte skrekkfilm: - Vil pirre
- Helt tåpelig avgift
Jordal og Corvus er ikke de eneste som savner forutsigbarhet. Børsen har ved flere anledninger omtalt en nylig undersøkelse fra Bergen Næringsråd. Her topper økte priser og den økte arbeidsgiveravgiften listen over bekymringer fra de 563 medlemsbedriftene.
I forrige uke møtte Jordal og en rekke andre bergensbedrifter representanter fra Venstre, både lokalt og nasjonalt.
Administrerende direktør i STS-gruppen Ingrid Solheim, omtalte blant annet arbeidsgiveravgiften som en «helt tåpelig avgift».
- De medarbeiderne som tjener over 750 000 er ofte de som har en spesialistkompetanse. Når du får en tilleggsbelastning på disse, så er faren at bedriftene gjør seg flere tanker rundt om de kan ta seg råd til den typen spesialister, sier Solheim til Børsen, og fortsetter:
- Det var en veldig overraskende avgift, med tanke på intensjonen bak at arbeidsgiveravgiften ble innført. Det å gå inn og legge en tilleggsavgift på den mest høykompetente arbeidskraften i Norge, det synes jeg er veldig, veldig spesielt.
Les flere saker fra Bergen her.

Slakter skattebombe: - Frustrasjon og sinne
- Det som bekymrer meg mest
Flere av bedriftene viste til at endringene i rammebetingelsene gjorde det mer krevende å gjennomføre større investeringer, for eksempel for å redusere egne utslipp.
Det bekymrer Venstre-leder Guri Melby.
- Det er kanskje noe av det som bekymrer meg mest. At det som haster så veldig med klima, ikke blir gjennomført fordi bedriftene nå sitter og holder igjen litt. Vi har ofte sagt at «du får ikke til et grønt skifte med røde tall».

- Negativ spiral
- Kom ut av det blå
Partiet har ved en rekke anledninger kritisert avgiftsendringene fra regjeringen, og har vært spesielt kritiske til økningen i arbeidsgiveravgiften. Venstre ber nå regjeringen fjerne den for godt.
- Det som gjør økningen i arbeidsgiveravgiften ganske spesiell, er at den ikke har noen form for begrunnelse. Den kom helt ut av det blå.
Hun frykter at regjeringen i stedet vil tviholde på det som de har understreket at er en midlertidig økning.

Familiebedriften trues: - Vi kjemper
- Kraftig undervurdering
Melby mener samtidig at den totale endringen i skatter og avgifter er problematisk. Økningen i formuesskatten og utbytteskatten, samt den foreslåtte grunnrenteskatten, rammet veldig mange ulike ting samtidig. Dermed lever mange deler av næringslivet nå i økt usikkerhet, sier partilederen.
- Jeg er stygt redd for at regjeringen har kraftig undervurdert, da de satt der i en desperat jakt på raske penger, hva dette faktisk vil si.
Tilbakemeldingene fra bergensbedriftene var likelydende med tilbakemeldingene partiet har fått fra en rekke andre steder i landet.
- Hva er faren ved dette?
- Man risikerer for det første at mange ikke ønsker å investere. Mange kvier seg kanskje for å gjøre grep, som for eksempel å elektrifisere utstyrsparken sin. Vi vet at vi har dårlig tid når det gjelder tiltak som kutter klimagassutslipp. Nå mister vi kanskje et år eller to fra den faren vi var i. Det kan være ganske dramatisk, både for arbeidsplasser, men også for klimagassutslipp.
Tips oss om Bergen!
Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!