Coronaviruset:

Frykter dyster framtid

Bill Gates er bekymret for høsten, og mener pandemien har tatt verden 25 år tilbake i tid.

BEKYMRET, MEN HAR HÅP: Bill Gates frykter at corona-dødsfallene vil stige i løpet av høsten. Samtidig har han håp om at en vaksine vil nå ut til alle verdens land neste sommer. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB
BEKYMRET, MEN HAR HÅP: Bill Gates frykter at corona-dødsfallene vil stige i løpet av høsten. Samtidig har han håp om at en vaksine vil nå ut til alle verdens land neste sommer. Foto: Ludovic Marin / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Microsoft-grunder Bill Gates er pessimistisk med tanke på de kommende månedene, og frykter at coronadødsfallene vil øke til nivåene man så under den første bølgen av pandemien, om ikke myndighetene verden om tar grep.

- Jeg er pessimistisk med tanke på hvordan høsten vil se ut på den nordlige halvkule. Hvis vi ikke tar grep, vil dødstallene i flere land, deriblant USA, stige til de vi hadde i vår igjen, sier han i et intervju med The Telegraph.

Gates er Microsoft-gründer og en av verdens rikeste menn. En betydelig del av formuen har han brukt på veldedighet og spesielt sanitærutstyr, vaksiner og andre globale helsetiltak gjennom stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

- Tilbake i tid

I intervjuet med Telegraph sier Gates at pandemien kan føre verden tilbake til 1990-tallet, når det gjelder utvikling.

- Vi settes 25 år tilbake i tid, sier Gates, som mener at et bredt spekter av indikatorer - blant annet spedbarnsdødelighet og sult - har ført til at prosessen med flere tiårs framgang har snudd.

Han mener dette vil koste flere liv enn selve coronaviruset.

- Jeg forventer vesentlig flere dødsfall fra de indirekte effektene enn fra de direkte effektene (av viruset), sier Gates.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.01.2015 HUMANITÆRT ARBEID: Verdens rikeste mann, Bill Gates, drikker vann som for kort tid siden var avføring. I videoen beskrives maskinen som gjør avføring fra mennesker om til drikkevann og elektrisitet. Video: YouTube / gatesnotes Vis mer

- Over i 2022

Microsoft-gründeren ser imidlertid ikke bare helsvart på framtida.

- Innen neste sommer vil vi få vaksiner ut til alle verdens land. Selv med et vaksinasjonsnivå på 60 prosent vil vi kunne stoppe nesten all eksponentiell sykdomsutbredelse, sier han i intervjuet, og fortsetter.

- Så du vet, jeg er optimistisk om at neste år vil være året vi får tallene drastisk ned, og at dette vil være over en gang i 2022.

- Må samarbeide

Men for å lykkes, og for å unngå de verste konsekvensene av pandemien, er verden avhengig av et samarbeid på globalt nivå, mener Gates.

- Det er ikke noe som heter en nasjonal løsning på en global krise, sier han.

- Alle land må samarbeide for å avslutte pandemien og begynne å gjenoppbygge økonomier. Jo lenger tid det tar oss å innse det, jo lenger tid vil det ta å komme oss på beina igjen, sier Gates.

Vanskelige avgjørelser

I mars annonserte Gates at han selv, gjennom sin stiftelse, hadde investert i flere biotekselskaper for å produsere en coronavaksine, og i sommer ble det kjent at Gates hadde brukt 2,3 milliarder kroner på tiltak mot pandemien, ifølge NTB.

Multimilliardæren har gjentatte ganger uttalt at coronamedisiner og en eventuell vaksine skal gå til dem som trenger det mest, ikke til høystbydende.

- Hvis vi lar legemidler og vaksiner gå til høystbydende istedenfor til folk og steder der de trenger det mest, kommer vi til å ha en lengre, mer urettferdig og dødeligere pandemi, sa han i sommer, ifølge The Guardian.

- Vi trenger ledere som kan ta disse vanskelige avgjørelsene om å distribuere på bakgrunn av likhet, ikke bare markedsdrevne faktorer, sier Gates.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer