Frykter «enorm konkursbølge»: - Kan bli katastrofalt

Flere hjelpepakker ble lagt på bordet da regjeringen nok en gang strammet coronagrepet tirsdag. Men én stor regning ble ikke nevnt.

REGNING: Utelivsbransjen i Oslo er blant de bransjene som er aller hardest rammet av coronatiltakene, men også her må man fortsette å betale på en utsatt skatteregning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REGNING: Utelivsbransjen i Oslo er blant de bransjene som er aller hardest rammet av coronatiltakene, men også her må man fortsette å betale på en utsatt skatteregning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg ble veldig overrasket over at finansministeren ikke nevnte dette med et ord.

Administrerende direktør i SMB Norge, interesseorganisasjonen for små- og mellomstore bedrifter, Jørund Rytman, er bekymret.

Enorm skatteregning

For da finansminister Trygve Slagsvold Vedum tirsdag la fram nye økonomiske pakker for å hjelpe norske bedrifter gjennom den kommende tida, var det en ting som ikke ble nevnt med et ord:

Den enorme, utsatte skatteregningen mange bedrifter nå så vidt har begynt å betale ned på.

De ferskeste tallene fra Skatteetaten viser at den samlede regningen var på 4,6 milliarder kroner 31. oktober, da den første fakturaen forfalt.

Som en del av de økonomiske hjelpetiltakene har bedrifter kunnet søke om å utsette moms og arbeidsgiveravgift. Søknadsfristen gikk ut i sommer, og nå har altså bedriftene begynt å betale ned. Den utsatte regningen kan betales ned over 12 månedlige avdrag.

Nye restriksjoner

Men nå står igjen bedriftene, spesielt de som driver i næringer som er avhengige av at folk samles, overfor tøffe uker.

Det er innført nasjonal skjenkestopp ved midnatt, det er strenge avstandsbegrensninger, bordservering av alkohol og alle gjester må ha sitteplass.

Aktører i utelivet har også kunne rapporter om at det har kommet inn et ras av avbestilte julebord.

I tillegg oppfordret statsminister Jonas Gahr Støre folk til å prøve å begrense antall nærkontakter. Det er også innført et munnbindpåbud når man ikke kan holde minst en meter avstand.

Alle tiltakene vil føre til at mange bedrifter mister mye inntekt. Det er derfor Rytman er overrasket over at den utsatte skatteregningen ikke ble nevnt under tirsdagens pressekonferanse, ei heller i pressemeldingene fra Finansdepartementet.

- Her vet vi jo at det er 11 000 bedrifter som i sommer søkte om utsatt betaling av skatter og avgifter. Behovet nå er nok enda større for flere bedrifter, og jeg vil tro at av de nesten 11 000 bedriftene så er det nok mange som trenger ytterligere betalingsutsettelse etter tirsdagens pressekonferanse, sier Rytman.

Kan bli konkursbølge

Han mener det er trist at det igjen har blitt strammet inn og iverksatt strenge restriksjoner, forbud og påbud, som «uten tvil vil ramme de små og mellomstore bedriftene».

- Jeg ble enda mer overrasket over at regjeringen ikke er mer positiv offensive og gir en håndsrekning til et næringsliv som holder på å drukne i ubetalte regninger. Vi står nå ovenfor en «perfekt storm» som vil kunne ramme de minste og mest sårbare bedriftene, sier Rytman.

- Hva slags forventninger har dere til hva som skjer med den utsatte skatteregningen?

- SMB Norge krever at finansministeren umiddelbart kommer på banen med mer fleksible nedbetalingsordninger og lengre nedbetalingstid.

Rytman sier at dersom Vedum ikke tar grep «vil konsekvensene for små og mellomstor bedrifter bli katastrofale».

- Og vi vil snarlig se en enorm konkursbølge, legger han til.

Gjør ingen grep nå

Det ser likevel ikke ut til at Rytman får gehør hos regjeringen - i alle fall ikke på nåværende tidspunkt.

Statssekretær i Finansdepartementet Lotte Grepp Knutsen (Ap) skriver i en e-post til Børsen at vi er i en annen situasjon enn vi var i fjor, og at hovedbildet er at det går veldig bra i norsk økonomi-

«Samtidig vil smitteverntiltakene ramme enkelte næringer hardt. Det er derfor viktig at de økonomiske tiltakene er målrettet mot dem som trenger det. Generelle skatte- og avgiftslettelser vil gjelde uansett bransje og er derfor ikke målrettet i den situasjonen vi er i nå», skriver Knutsen.

Statssekretæren legger til at tiltakene som ble varslet under tirsdagens pressekonferanse vil kompensere de bedriftene som nå mister omsetning på grunn av smittevernregler.

«Vi følger nøye med på utviklingen framover. Behovet for ytterligere tiltak vil avhenge av varigheten på de strenge smitteverntiltakene», avslutter Knutsen.

Mange små bedrifter

31. oktober skulle altså bedriftene begynne å betale på den utsatte skatteregningen, og spørsmålet er hvor mange av bedriftene som har den nødvendige likviditeten til å betale regningene samtidig som de holder driften ved like.

Skatteetaten har varslet at det vil komme en oversikt over hvor mange som ikke betalte det første avdraget i løpet av desember eller januar, så foreløpig er det uvisst hvor mange bedrifter som ikke har betalt i tide.

Til sammen er det 10736 bedrifter og enkeltpersonforetak som har bedt om utsettelse på moms eller arbeidsgiveravgift. Det er momsen som utgjør størstedelen av regninga, med 3,5 milliarder, mens staten har 612 millioner utestående i arbeidsgiveravgift.

Børsen har også fått sortert tallene på bedriftsstørrelse. Tallene her viser at bedrifter med ti eller færre ansatte har en ubetalt skatteregning på 1,2 milliarder, fordel på 4804 aktører.

Flere parter i næringslivet, både NHO og SMB Norge, har tatt til orde for å sette ned forsinkelsesrenten, som er på 8 prosent. NHO mener 6 prosent vil være et riktigere nivå.

Den forespørselen har så langt blitt avvist både av den forrige og den nåværende regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer