Frykter «enorm konkursbølge»: - Kan bli katastrofalt

Flere hjelpepakker ble lagt på bordet da regjeringen nok en gang strammet coronagrepet tirsdag. Men én stor regning ble ikke nevnt.

REGNING: Utelivsbransjen i Oslo er blant de bransjene som er aller hardest rammet av coronatiltakene, men også her må man fortsette å betale på en utsatt skatteregning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REGNING: Utelivsbransjen i Oslo er blant de bransjene som er aller hardest rammet av coronatiltakene, men også her må man fortsette å betale på en utsatt skatteregning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg ble veldig overrasket over at finansministeren ikke nevnte dette med et ord.

Administrerende direktør i SMB Norge, interesseorganisasjonen for små- og mellomstore bedrifter, Jørund Rytman, er bekymret.

Enorm skatteregning

For da finansminister Trygve Slagsvold Vedum tirsdag la fram nye økonomiske pakker for å hjelpe norske bedrifter gjennom den kommende tida, var det en ting som ikke ble nevnt med et ord:

Den enorme, utsatte skatteregningen mange bedrifter nå så vidt har begynt å betale ned på.

De ferskeste tallene fra Skatteetaten viser at den samlede regningen var på 4,6 milliarder kroner 31. oktober, da den første fakturaen forfalt.

Som en del av de økonomiske hjelpetiltakene har bedrifter kunnet søke om å utsette moms og arbeidsgiveravgift. Søknadsfristen gikk ut i sommer, og nå har altså bedriftene begynt å betale ned. Den utsatte regningen kan betales ned over 12 månedlige avdrag.

Nye restriksjoner

Men nå står igjen bedriftene, spesielt de som driver i næringer som er avhengige av at folk samles, overfor tøffe uker.

Det er innført nasjonal skjenkestopp ved midnatt, det er strenge avstandsbegrensninger, bordservering av alkohol og alle gjester må ha sitteplass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.