LO-lederen:

Frykter et veiskille i norsk arbeidsliv

LO-leder Peggy Hessen Følsvik frykter et veiskille i norsk arbeidsliv etter coronapandemien. Hun brukte egne erfaringer fra luftfarten som eksempel.

ARBEIDERNES DAG: LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Youngstorget 1. mai. LO-lederen etterfulgte Hans-Christian Gabrielsen, som døde brått 9. mars i år. Foto: Terje Pedersen / NTB

ARBEIDERNES DAG: LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Youngstorget 1. mai. LO-lederen etterfulgte Hans-Christian Gabrielsen, som døde brått 9. mars i år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Vis mer
Publisert

- Mye har endret seg på de 40 åra som har gått siden jeg ble ansatt som kabinpersonale i Widerøe, sa LO-lederen i talen.

Følsvik relaterte til sin egen historie om hvordan hun og andre kabinansatte i Widerøe organiserte seg, med støtte fra flyselskapet.

- Min gamle bransje – luftfarten – opplever nå mye turbulens. Med ansatte som går på deltids- og nullprosentkontrakter eller må strekke seg til det ytterste med uansvarlig lange dager, sa Følsvik.

Kritiserer Wizz Air

Hun pekte på utenlandske flyselskaper som Wizz Air, som er skeptiske til at de ansatte organiserer seg.

- De sakene vi har sett derfra, står i strid med alt det vi står for i norsk arbeidsliv. Det legger press på norske flyselskaper hvis de skal klare å konkurrere med disse selskapene, sier Følsvik til NTB.

LO-lederen etterfulgte Hans-Christian Gabrielsen, som døde brått 9. mars i år. Han nevnes likevel ikke i Følsviks 1. mai-tale.

- Det er ikke noen spesiell grunn til det. Jeg snakker om Hans-Christian i alle sammenhenger der det er naturlig, men akkurat en 1. mai-tale er først og fremst en politisk tale, sier hun.

MÅ GJENREISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en ganske tom og død by. Det meste er nedstengt. De mener landet ikke bare trenger gjenåpning, men gjenreising av et tryggere og grønnere arbeidsliv. Video: Kirsten Karlsen / Lars Eivind Bones Vis mer

Spesiell situasjon

Likevel legger hun ikke skjul på at det er en merkelig situasjon for henne ettersom Gabrielsen egentlig skulle holde LO-lederens tale.

Følsvik kommer med en dyster spådom om norsk arbeidsliv.

- Vi står ved et veiskille. Jeg er sterkt bekymret for at corona vil endre norsk arbeidsliv, sa Følsvik i talen.

Til NTB sier Følsvik at hun frykter at det vil bli mer bruk av midlertidige stillinger og deltidsstillinger når norsk økonomi skal komme seg på fote igjen etter pandemien.

- Fått pågå for lenge

Også Jonas Gahr Støre mener Norge står ved et veiskille.

- Utviklingen med økende forskjeller, privatisering og sentralisering har fått pågå for lenge. Høyrekreftene har fått holde på for lenge. De rikeste har blitt tilgodesett for lenge, sier Ap-lederen.

LA NED KRANS: Jonas Gahr Støre begynte dagen med å legge ned krans ved 22. juli-minnesmerket i Regjeringskvartalet. Foto: Terje Pedersen / NTB
LA NED KRANS: Jonas Gahr Støre begynte dagen med å legge ned krans ved 22. juli-minnesmerket i Regjeringskvartalet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han snakket om å forsvare den norske modellen under gjenåpningen av det norske samfunnet etter koronapandemien. Mer enn de andre hovedtalerne brukte Støre også tid på å snakke om internasjonal solidaritet.

- Vår forpliktelse gjelder også utenfor landets grenser. 1 mai er arbeidernes dag, og den ble innført som et uttrykk for internasjonal solidaritet, sier Støre.

Han snakket om hvordan koronapandemien sprer seg særlig raskt i land med svakt helsevesen og der folk ikke har råd til å holde seg hjemme.

- I Israel er fem millioner innbyggere fullvaksinert, mens Palestina har fått noen titalls tusen vaksinedoser, sier Ap-lederen.

Støre oppfordret også til protest mot autoritære regimer, deriblant kuppmakerne i Myanmar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer