Raser mot regjeringen:

Frykter flere vil skatterømme Norge

Onsdag presenterte regjeringen en skattebombe på 33 milliarder. NHO-toppen frykter regjeringen har mer skatt å by på til folket.

RASER: NHO-topp Anniken Hauglie raser mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av den rødgrønne regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB
RASER: NHO-topp Anniken Hauglie raser mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av den rødgrønne regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Torsdag 6. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Et budsjett som vil bli historisk stramt, ifølge kilder til Dagbladet, som er tett på budsjettforhandlingene.

Statsbudsjettet blir lagt fram bare dager etter at regjeringen presenterte en skattebombe på 33 milliarder, som de skal hente fra oppdrettsnæringen, og flere andre næringer som tjener penger på landets naturressurser.

Nå frykter flere at regjeringen vil presentere et statsbudsjett hvor næringslivet må betale enda mer.

- Regjeringen har gjennom høsten sagt at det vil bli et veldig krevende budsjett, og at det må strammes inn. Når vi så hvordan dette delvis ble løst onsdag (skattebomben, journ.anm.), er det grunn til å frykte at det kommer en ytterligere skatteøkning neste uke. Håper jeg tar feil, men frykter det kommer enda mer av det vi ønsker mindre av.

Det sier Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, til Dagbladet.

Nylig tok hun og Tord Lien, tidligere olje- og energiminister, nå regiondirektør i NHO Trøndelag, turen til familiebedriften Orkel i Orkland kommune.

Siden oppstarten med en trehjulssykkel i 1949, da orkdalingen Johan Gjønnes investerte i et sveiseapparat, har bedriften stadig vokst seg større. I dag eksporter hjørnesteinsbedriften omtrent 95 prosent av det de produserer, forteller Jarl Gjønnes, CEO i Orkel Holding AS.

F.v. Tord Lien, Regiondirektør i NHO Trøndelag, Jarl Gjønnes, CEO i Orkel Holding AS og Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO
F.v. Tord Lien, Regiondirektør i NHO Trøndelag, Jarl Gjønnes, CEO i Orkel Holding AS og Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO Vis mer

Varslet økning

I Hurdalsplattformen varslet Regjeringen at de ville gjøre formuesskatten det de kaller for mer rettferdig, ved at de med høye formuer skulle betale mer i skatt samtidig som bunnfradraget økes. Regjeringen ville samtidig øke verdsettelsen av aksjer og næringseiendom til 80 prosent.

- Det er mange politikere som ønsker å øke skattene for norsk næringsliv, og det ble gjort allerede i inneværende år, og det kom en skatteregning onsdag, sier Hauglie.

Tips oss om denne saken

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

Dersom det blir som hun frykter - at regjeringen øker skattene i statsbudsjettet - frykter NHO-toppen for næringslivet.

- Det vil bety at norsk næringsliv vil få enda mer krevende betingelser, og det i ei tid da det er stor kostnadsøkning på mange andre områder, både på energikostnadene, innsatsfaktorer og renter.

Hauglie er ikke i tvil om hvor usikre markedene i verden er.

- I Europa snakker man konsekvent om at man befinner seg i en krigsøkonomi, påpeker den tidligere arbeids- og sosialministeren.

Diskriminerende

Da formuesskatten bare belastes private eiere bosatt i Norge, slipper bedriftseiere bosatt i utlandet å betale formuesskatt.

NHO-toppen mener dette diskriminerer de bedriftseierne som er bosatt i Norge.

- Vi ønsker mindre av den type skatter som diskriminerer norsk eierskap, sammenliknet med utenlandsk eierskap.

Dersom bedriftene hadde betalt mindre i formuesskatt, mener Hauglie bedriftene i større grad kunne tatt økt risiko, noe hun tror ville gagnet bedriftene stort.

- Hvis man reduserer formuesskatten - lar større verdier ligge igjen i selskapet - betyr det at de har større muligheter til å utvikle flere maskiner, bygge flere haller, eller kanskje bruke verdi eller penger til å forberede nye markeder, som de ønsker å gjøre.

Gjønnes er ikke i tvil om at formuesskatten er penger som ellers kunne brukes bedre til utvikling og verdiskaping, til beste både for bedrift og fellesskapet.

- Formuesskatten er begrensende for investeringer i vekst, spesielt for sleskaper som har begrensende resultater, sier han.

Han mener samtidig at den ikke gir noe tilbake til bedriftene.

- Pengene til formuesskatt går på bekostning av selskapsrelatert utvikling, mener han.

Frykter flere gjør som Dæhlie og Røkke

12. september ble det kjent at Aker-eier og milliardær Kjell Inge Røkke til Sveits. Det samme har bodøinvestoren Tord Ueland Kolstad gjort, og som nå får besøk av investor, teknologigründer og milliardær Fredrik Halvorsen, som fredag 30. september kunngjorde at han flytter til Sveits.

Fra før har eiendomsmilliardær Kjartan Aas og skilegenden Bjørn Dæhlie tatt med flyttelasset til Sveits, som er kjent for sine gunstige skatteordninger.

Det er all grunn til å frykte at flere vil følge etter, mener den tidligere arbeids- og sosialministeren.

- Vi ønsker at norske bedriftseiere skal bli i Norge og betale sin skatt her, framfor å flytte ut. Det er grunn til å frykte at kanskje flere vil gjøre det samme, men det er litt avhengig av hvordan budsjettet blir seende ut. Det bør være et mål for regjeringen å bidra til at ikke norske eiere flytter ut av landet, slik vi har sett noen har gjort nå.

Slutten for oljenæringen

Flere har spekulert i hvordan Norge best mulig skal klare å omstille seg den dagen oljeeventyret er over.

Hos hjørnesteinsbedriften på Fannrem er de allerede i gang med «hjelpe» Norge ut av oljeeventyret.

- Her på Orkel har vi flere tidligere oljearbeidere som nå jobber hos oss, forteller Gjønnes.

NHO-toppen mener det er helt avgjørende at bedrifter som Orkel bidrar til omstillingen norsk økonomi og næringsliv står ovenfor.

- Orkel er et kjempegodt eksempel på en virksomhet som er lokal, som er nasjonal og som bidrar til globale og bærekraftige løsninger, påpeker hun.

- Kan Orkel bidra inn i det grønne skiftet?

- Orkel er et veldig godt eksempel på hvordan man kan bidra til det grønne skiftet og til en mer bærekraftig produksjon. (...) Orkel er absolutt en type bedrift som man burde passet på at man ikke legger hindringer for.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer