Frykter flysommeren

SAS og Norwegian har til sammen satt 260 fly på bakken. Nå er en ødelagt sommer SAS' største bekymring.

PÅ BAKKEN: SAS har måttet stanse det meste av flytrafikken sin som følge av coronaviruset. Nå ser de med bekymring på sommeren. Foto: Johan Nilsson / TT Nyhetsbyrn / NTB scanpix
PÅ BAKKEN: SAS har måttet stanse det meste av flytrafikken sin som følge av coronaviruset. Nå ser de med bekymring på sommeren. Foto: Johan Nilsson / TT Nyhetsbyrn / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag besluttet regjeringen å videreføre alle coronatiltakene til over påske. Det gjelder også reiserådet.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, mens helsepersonell med pasientbehandling forbys utenlandsreiser ut april.

Det er likevel ikke dette som bekymrer SAS mest.

Frykter for sommeren

For bare om noen få måneder begynner den tida som vanligvis kan redde et dårlig år.

- Vår fremste bekymring nå er hvor vidt dette kommer til å gå utover sommertrafikken som for hele bransjen er en viktig periode, sier SAS' pressesjef John Eckhoff til Dagbladet.

Sommeren er gjerne avgjørende for et flyselskap, fordi det er da både inntekter og overskudd er størst. Fortsetter det som nå, blir året verre enn elendig.

- Det store spørsmålet er hvor lenge tiltakene varer, hvor strenge de blir og når vi er tilbake til en normalsituasjon, sier Eckhoff.

Han forteller at flyselskapet allerede hadde forutsett at coronaviruset kom til å påvirke den kommende påsken.

Permitterer inntil 10 000

- Framover kommer vi til å fortsette å ta ned vår produksjon. Totalt sett kommer produksjonen til å bli redusert med 90 prosent, og vi kommer dermed til å permittere 90 prosent av de ansatte som tilsvarer inntil 10 000 personer, forteller han.

Per dags dato er SAS nede i 70-80 prosent, og Eckhoff opplyser at bare 28-30 av SAS' flåte på 160 fly fortsatt holdes i lufta.

De som fortsatt reiser, er ifølge Eckhoff først og fremst nordmenn som skal hjem fra utlandet, primært Spania, Portugal og USA.

- Vi bistår også UD på forespørsel, ved behov for å sette opp flyvninger for å hente flere nordmenn fra utlandet.

Når sommeren kommer, vil svært mange av disse ha kommet seg hjem.

- Fortsatt et marked

- Vi kommer fortsatt til å opprettholde kritisk infrastruktur i Norge. Vi flyr fortsatt noe innlands, samt fra New York til Skandinavia hvor det fortsatt er et marked med nordmenn som vil hjem, sier han.

Andre eksempler på folk som fortsatt reiser, er politiet, forsvars- og helsepersonell, og i tillegg pasienter.

Men det er klart at SAS allerede er inne i en knalltøff periode.

- Et flyselskap uten billettinntekter blir påvirket, og det er derfor vi har gjort store kostnadskutt. SAS har god likviditet, men er helt avhengig av inntekter for å fortsette, fortsetter pressesjefen.

Han forteller at de ansatte gleder seg til å komme tilbake på vingene.

Permittert 7300 ansatte

I Norwegian sliter de enda mer. Selskapet var allerede tynget med astronomisk gjeld da corona-krisen rammet. Nå slåss ledelsen for å innfri betingelsene for å få en statlig krisepakke på opptil tre milliarder kroner.

Pressevakt i Norwegian, Christer Baardsen, skriver i en e-post til Dagbladet at de allerede har permittert rundt 7300 ansatte, og parkert 133 fly som følge av coronaviruset.

Baardsen mener likevel at videreføringen av coronatiltakene til etter påske ikke vil få noen umiddelbare konsekvenser for Norwegian.

Han tør heller ikke å spå om hvordan viruset kommer til å påvirke sommertrafikken.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Akkurat nå er det umulig å si noe om hvordan coronasituasjonen blir til sommeren. Vår viktigste prioritet nå er å sørge for å ivareta våre kunder og kolleger på best mulig måte.

Stengte grenser

De siste ukene har det også blitt gjort drastiske tiltak på flyplassene.

14. mars besluttet statsminister Erna Solberg å stenge grensene for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge.

De vil nå bli bortvist fra grensen med hjemmel i smittevernloven. Dette gjelder utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge, og ikke norske statsborgere, ifølge myndighetene.

STRANDET: Hele mannskapet på 42 personer måtte ligge i sjøen i 14 dager før de kunne gå i land i Oslo. Christian Radich kom fra Spania, og mange ventet på kaia da de endelig kunne gå i land. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I tillegg har Oslo Lufthavn Gardermoen valgt å stenge innsjekkingsområde, bagasjeanlegg og sikkerhetskontroll i den østre delen av terminalen. Også flere butikker har blitt stengt som følge av coronaviruset.

Fra og med onsdag morgen vil også trafikken på Gardermoen bare foregå på den vestre rullebanen, ifølge NTB.

De skriver at det i forrige uke reiste til sammen 84 071 passasjerer inn eller ut på Gardermoen. Det er 84 prosent færre enn i denne uka i fjor, ifølge NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer