Flyteknikerstreiken

Frykter flystans: - Uakseptabelt

Eksperter på akuttmedisin er helt klare: idet flyteknikerstreiken går ut over ambulanseflyene, får det konsekvenser for liv og helse.

HELT AVHENGIG: Norsk akuttmedisinsk beredskap er helt avhengig av luftambulansen, slår lege Erik Fosse fast. Foto: Javad Parsa / NTB
HELT AVHENGIG: Norsk akuttmedisinsk beredskap er helt avhengig av luftambulansen, slår lege Erik Fosse fast. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Om NHOs lockout av flyteknikerne trer i kraft søndag, kan norske ambulansefly stå på bakken innen kort tid.

- Luftambulansetjenesten er helt essensiell, særlig på Vestlandet og i Nord-Norge. Det betyr at hvis vi får en stopp i leveranser av flyteknikere, så vil det i løpet av veldig kort tid gå ut over liv og helse. Det er helt sikkert, sier klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk i UNN, Knut Fredriksen.

Han presiserer at han ikke uttaler seg om selve konflikten – den følger arbeidslivets regler.

Merkes raskt

- Ved en lockout vil det være snakk om timer før første ambulansefly blir stående på bakken, og dager før hele flåten står, har Marius Hansen, daglig leder i Babcock Norden, tidligere sagt til Børsen.

Dagbladet spør akuttoverlege Fredriksen hvor raskt de vil merke redusert kapasitet i luftambulansen.

- Så snart ett fly står på bakken på grunn av dette, så har situasjonen fått konsekvenser for liv og helse, sier han.

Hvis det er fare for liv og helse, kan myndighetene gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd. Det er Helsetilsynet som avgjør dette. De opplyser til Dagbladet Børsen at innholdet i deres rapporter til Helse- og omsorgsdepartementet er unntatt offentlighet så lenge en konflikt pågår.

Børsen har vært i kontakt med Helsedepartementet, som ikke vil svare på om de har fått utlevert rapporten fra Helsetilsynet, og henviser dit. Helsetilsynet har foreløpig ikke besvart Børsens spørsmål om rapporten er levert.

- Uholdbart

Det er helt uholdbart å sette ambulansefly på bakken, mener lege Erik Fosse. Han er godt kjent med akuttmedisin, og har jobbet som kirurg på Gazastripen for organisasjonen NORWAC.

- Luftambulansetjenesten er kjernen i norsk akuttberedskap. Det får alvorlige konsekvenser hvis luftambulansen blir satt på bakken. Det er helt uakseptabelt for sikkerheten til norske pasienter, sier Fosse til Dagbladet.

KLAR: Kirurgen Erik Fosse er klar på at luftambulansen er helt nødvendig for norsk helsevesen. Foto: Lise Åserud / NTB
KLAR: Kirurgen Erik Fosse er klar på at luftambulansen er helt nødvendig for norsk helsevesen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han støtter Fredriksens konklusjon.

- Det blir ganske raskt fare for liv og helse hvis ambulansefly står på bakken, sier Fosse.

Norsk akuttmedisin er helt avhengig av luftambulansen, fordi vi har den geografien vi har.

Har til søndag

Torsdag kveld møtes partene i flyteknikerstreiken til frivillig mekling hos Riksmekleren. Her skal partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) forsøke å komme til enighet.

NHO har nemlig varslet lockout, som skal tre i kraft natt til søndag. Da blir de 421 flyteknikere som ikke allerede er ute i streik, utestengt fra sin arbeidsplass.

Selskapet Babcock drifter ambulansefly-tjenesten i Norge. Både NFO og Babcock selv har drøftet muligheten for å kunne fritas fra lockouten. NHO sier de ikke har mottatt en formell forespørsel om dispensasjon.

Babcock Scandinavian AirAmbulance AS jobber på anbud for Luftambulansetjenesten HF og drifter elleve ambulansefly på åtte baser i Norge. Norsk Luftambulanse Helikopter drifter legehelikoptrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer