Flyteknikerstreiken

Frykter flystans: - Uakseptabelt

Eksperter på akuttmedisin er helt klare: idet flyteknikerstreiken går ut over ambulanseflyene, får det konsekvenser for liv og helse.

HELT AVHENGIG: Norsk akuttmedisinsk beredskap er helt avhengig av luftambulansen, slår lege Erik Fosse fast. Foto: Javad Parsa / NTB
HELT AVHENGIG: Norsk akuttmedisinsk beredskap er helt avhengig av luftambulansen, slår lege Erik Fosse fast. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Om NHOs lockout av flyteknikerne trer i kraft søndag, kan norske ambulansefly stå på bakken innen kort tid.

- Luftambulansetjenesten er helt essensiell, særlig på Vestlandet og i Nord-Norge. Det betyr at hvis vi får en stopp i leveranser av flyteknikere, så vil det i løpet av veldig kort tid gå ut over liv og helse. Det er helt sikkert, sier klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk i UNN, Knut Fredriksen.

Han presiserer at han ikke uttaler seg om selve konflikten – den følger arbeidslivets regler.

Merkes raskt

- Ved en lockout vil det være snakk om timer før første ambulansefly blir stående på bakken, og dager før hele flåten står, har Marius Hansen, daglig leder i Babcock Norden, tidligere sagt til Børsen.

Dagbladet spør akuttoverlege Fredriksen hvor raskt de vil merke redusert kapasitet i luftambulansen.

- Så snart ett fly står på bakken på grunn av dette, så har situasjonen fått konsekvenser for liv og helse, sier han.

Hvis det er fare for liv og helse, kan myndighetene gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd. Det er Helsetilsynet som avgjør dette. De opplyser til Dagbladet Børsen at innholdet i deres rapporter til Helse- og omsorgsdepartementet er unntatt offentlighet så lenge en konflikt pågår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.