Frykter forverret krise: - Ekstremt smertefullt

India har innført eksportforbud på en rekke ristyper. Det kan sende allerede høye priser til værs, og bli en stor utfordring for mattilgangen i flere områder.

EKSPORTFORBUD: India innførte torsdag et omfattende eksportforbud på ris. Det kan føre til at de globlae risprisene blir skyhøye. Foto: AP Photo / Anupam Nath / NTB
EKSPORTFORBUD: India innførte torsdag et omfattende eksportforbud på ris. Det kan føre til at de globlae risprisene blir skyhøye. Foto: AP Photo / Anupam Nath / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det kjent at Inda har innført et omfattende riseksportforbud. Forbudet gjelder hvit ris som ikke er basmati.

Det fører nå til frykt for at allerede høye rispriser skal bli skyhøye, og at det også skal true mattilgangen for mennesker i sårbare områder.

India er nemlig en storeksportør av ris, og står for over 40 prosent av verdens riseksport.

- Vil dempe prisvekst

Bakgrunnen for forbudet er et voldsomt uvær i årets monsunsesong, som har ødelagt store risavlinger. Det har også ført til at prisene på ris har steget med 3 prosent den siste månedene, skriver Reuters.

- For å sikre tilstrekkelig tilgjengelighet av hvit ris som ikke er basmati på det indiske markedet og for å dempe prisveksten i hjemmemarkedet, har regjeringen endret eksportpolitikken, het det i en uttalelse fra Indias matdepartement.

De pekte blant annet på at det hadde vært en økning på 11,5 prosent i utsalgsprisene de siste 12 månedene.

Ristypene som er påvirket av forbudet står for rundt regnet 10 millioner tonn av Indias samlede riseksport på 22 millioner tonn i fjor.

- Ekstremt smertefullt

Ris er en helt essensiell matkilde for flere milliarder mennesker. Nesten 90 prosent av den vannkrevende avlingen produseres i Asia. Problemene med årets avlinger har allerede sendt prisene til det høyeste nivået på 11 år.

- Det plutselige eksportforbudet vil være ekstremt smertefullt for kjøpere, som ikke kan få erstattet forsyningene fra noe annet land, sier Krishna Rao, president for Rice Exporters Association.

Forbudet kommer til å ramme afrikanske land sørlig hardt, men også i Thailand, Vietnam, Bangladesh og Nepal kan prisene stige kraftig som følge av den indiske regjeringens avgjørelse.

- De globale risforsyningene vil bli dramatisk redusert, siden India er verdens neste største produsent av matvaren, sier Eva Barre, økonom ved handelsforsikringsselskapet Coface, til CNBC.

Eksportforbudet kan også føre det internasjonale rismarkedet inn i en ond spiral, mener Barre.

- I tillegg til en reduksjon i den globale risforsyningen, kan panikkreaksjoner og spekulasjon på det globale rismarkedet forsterke prisøkningen, sier Coface.

Kraftig regnvær

Bakgrunnen for eksportforbudet er et kraftig regnvær som har skadet nyplantede avlinger i delstatene Punja og Haryana, der mange bønder må plante på nytt.

Risfeltene i de nordlige statene har vært oversvømmet i over ei uke, noe som gjør at bøndene må vente på at vannet trekker seg tilbake før de kan plante på nytt.

I andre store risområder har bøndene ikke fått plantet risavlinger på markene på grunn av været.

Det indiske forbudet kommer på toppen av en allerede turbulent situasjon i det globale matmarkedet.

Trakk seg fra avtale

Tidligere denne uka trakk Russland seg fra den svært viktige kornavtalen, som gjorde det mulig for Ukraina å eksportere korn i Svartehavet.

De siste nettene har Russland utført luftangrep mot de ukrainske havnebyene Odesa og Mykolajiv, der store deler av Ukrainas korn eksporteres fra.

Ukrainske myndigheter har gått hardt ut mot Russland, og anklaget dem for å «drive utpressing av verden med sult som middel».

- Dette er et terrorangrep. Ikke bare mot Ukraina, men mot hele verden. Matsikkerheten er igjen truet, sa den ukrainske landbruksministeren, Mykola Solskyi, i en presseuttalelse.

Dette har allerede ført til en kraftig prisøkning. Hveteprisene ligger an til å gå opp over 10 prosent denne uka, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer