Klimatoppmøte i Dubai:

Frykter full flopp

Kan oljesjefen i De forente arabiske emirater bli den som redder årets store klimatoppmøte? Debatten raser.

OMDISKUTERT: Sultan al-Jaber fra De forente arabiske emirater skal lede årets store klimatoppmøte som avholdes i Dubai i desember. Han er også sjef for oljeselskapet Abu Dhabi National Oil Company. Britiske og amerikanske politikere har sendt et brev til USAs president Joe Biden, EUs Ursula von der Leyen med flere, for å få fjernet al-Jaber fra COP28-sjefstolen. Foto: Ap / NTB
OMDISKUTERT: Sultan al-Jaber fra De forente arabiske emirater skal lede årets store klimatoppmøte som avholdes i Dubai i desember. Han er også sjef for oljeselskapet Abu Dhabi National Oil Company. Britiske og amerikanske politikere har sendt et brev til USAs president Joe Biden, EUs Ursula von der Leyen med flere, for å få fjernet al-Jaber fra COP28-sjefstolen. Foto: Ap / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan sjefen for et nasjonalt oljeselskap være den som får klimaet på rett kjøl, etter fjorårets klimaflopp-møte i Egypt? Nå har i hvert fall emiratiske Sultan al-Jaber fått presidentjobben for å få verden inn på et bedre klimaspor.

- Utnevnelsen av al-Jaber er en skandale og et perfekt eksempel å interessekonflikter, ifølge Michael Bloss, tysk medlem av EU-parlamentet og politiker i De grønne, ifølge Financial Times.

- COP en flopp?

Mer enn hundre amerikanske og europeiske politikere har sendt et brev til blant andre USAs president Joe Biden og EUs Ursula von der Leyen for å be dem erstatte Jaber, som også er sjef for Abu Dhabis nasjonale oljeselskap. Hans lederskap risikerer «å undergrave forhandlingene», skriver politikerne.

- At Jaber er president viser en svært tydelig interessekonflikt. Det blir som at lederen av et tobakksselskap skal lede en anti-røyke-avtale til mål. I flere internasjonale fora har Jaber også vist at han ikke forstår egen posisjon, sier Elise Åsnes, leder i en norsk ungdomsorganisasjon for miljø og utvikling, Spire.

Stadig flere vestlige politikere er bekymret over at dette årets FN-klimatoppmøte i De arabiske emiratene vil være for tro til olje- og gassindustrien, skriver Financial Times, i artikkelen med tittelen Vil COP28 vil bli en flopp?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.