Frykter full stans

Russisk gassforsyning til Tyskland blir stanset i ti dager på grunn av vedlikehold av Nord Stream 1. Flere er bekymret for at den ikke blir skrudd på igjen.

VEDLIKEHOLD: De neste ti dagene kommer det ikke til å flyte naturgass fra Russland til Tyskland gjennom rørledningen Nord Stream 1. Arkivfoto: Stefan Sauer / DPA via AP / NTB
VEDLIKEHOLD: De neste ti dagene kommer det ikke til å flyte naturgass fra Russland til Tyskland gjennom rørledningen Nord Stream 1. Arkivfoto: Stefan Sauer / DPA via AP / NTB Vis mer
Publisert

Mandag starter den russiske gassgiganten Gazprom sine ti dager med vedlikehold av gassrørledningen Nord Stream 1, og stenger slusene inn til Tyskland.

Rørledningen skal etter planen åpnes igjen tidlig på morgenen 21. juli.

Det årlige vedlikeholdsarbeidet har vært planlagt lenge, men tyske myndigheter frykter en langvarig stans og er bekymret for at forsyningen ikke blir gjenopptatt på grunn av Russlands krigføring i Ukraina.

Enestående situasjon

«Putin skal stenge gasstilførselen, men vil han åpne slusene igjen?», spurte den tyske avisa Bild på sine nettsider søndag.

- Vi står overfor en enestående situasjon, alt er mulig, sa visestatsminister og næringsminister, Robert Habeck, på tysk radio i helga.

- Det er mulig at gasstilførselen kommer tilbake, selv med et høyere volumnivå enn før, la han til, men advarte om at det også var en mulighet at «ingenting kom» og sa at regjeringen forbereder seg på det verste.

Tyskland og andre vestlige land har innført en rekke sanksjoner mot Russland i forsøket på å få en slutt på krigen i Ukraina. Mange land, blant dem Tyskland, er imidlertid avhengig av russisk gass. Moskvas stans i gassforsyningen til flere land anses som et svar på disse sanksjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer