Frykter global katastrofe

Solcelle-installasjoner er på full fart framover. Dersom veksten fortsetter med samme styrke, vil mengden avfall også kunne bli enorm. - Industrien vokser eksponentielt med en ganske stor faktor, sier ekspert.

TIKKENDE MILJØBOMBE? Ekspert frykter et fjell av avfall fra solcellepaneler. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB
TIKKENDE MILJØBOMBE? Ekspert frykter et fjell av avfall fra solcellepaneler. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Solcellepaneler er omtalt som et viktig våpen i kampen mot karbonutslipp. Med et voldsomt oppsving i produksjonen, vil det i løpet av de neste tiåra bli mange som må byttes ut.

Dette kan resultere i et enormt avfallsproblem og en utfordring for gjenvinnings-industrien, tror noen.

- Nå begynner volumene å bli store. Men det er fremdeles 25-30 eller flere år fra de store volumene som installeres nå, må resirkuleres.

Det sier Gaute Stokkan, forskningsleder i Sintef ved avdeling for bærekraftig energiteknologi, til Børsen.

- Men de må resirkuleres. Det er viktig at vi utvikler teknologi og rutiner for hvordan man resirkulerer hele verdikjeden, sier han.

Roper varsko

Er systemet for kasting og gjenvinning av solcellepanelene bra nok? Nei, mener flere energieksperter, som varsler at store grep må til for å unngå en «ulmende global miljøkatastrofe».

Det skriver BBC.

- Vi kommer til å få et fjell av avfall innen 2050, med mindre vi får på plass gjenvinningskjeder nå, advarer Ute Collier, visedirektør i International Renewable Energy Agency, overfor kanalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer