Rentebonanza:

Frykter global resesjon

Denne uka er det duket for rentebeslutninger rundt om i verden. Samtidig kommer det advarsler.

RENTEHEVINGER: Verdensbanken peker på at rentene heves synkront verden over. De advarer om konsekvensene. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB
RENTEHEVINGER: Verdensbanken peker på at rentene heves synkront verden over. De advarer om konsekvensene. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbankene har erklært krig mot den voldsomme prisveksten som herjer over store deler av verden, og denne uka er det duket for nok en rentebonanza.

- September ser ut til å bli en rekordmåned for sentralbankenes rentehevinger, sier strateg i investeringsbanken UBS, Barry McAlinden, ifølge Finans.

Venter trippelhopp

Sverige har rentemøte tirsdag, og USA (Fed) på onsdag. Torsdag står Norges Bank, den sveitsiske sentralbanken og Bank of England for tur, før Bank of Japan på fredag.

Anslag peker på at Fed, omtalt som verdens viktigste sentralbank, nok en gang hever renta trippelt onsdag. Noen tror sågar de kan klinke til med en firedobbel heving.

- Vi tror at de hever renta trippelt, 0,75 prosentpoeng, og at de setter opp tilsvarende neste runde, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank, til Børsen.

Han sier det er priset inn en 20 prosents sjanse for en firedobbel heving, men at Fed vil «overraske veldig» dersom de gjør det.

For Norges del anslår Johansen en renteheving på 0,5 prosentpoeng på torsdag. Han viser til funnene i Regionalt Nettverk forrige uke, som belyste bedriftenes forventning om at aktiviteten vil falle gjennom høsten og vinteren. De tror sterk pris- og kostnadsvekstvekst og høyere renter vil dempe etterspørselen fremover.

- Det vi ser da, er at høyere renter begynner å virke. I Norge har 95 prosent flytende renter, i USA er det omtrent motsatt, med fastrenter. Rentehevingene virker fortere i Norge enn i USA, sier Johansen.

Verdensbanken advarer

Nå hever sentralbankene rentene med «en grad av synkronitet som ikke er sett de siste fem tiåra», melder Verdensbanken.

De advarer om at resultatet kan være en global resesjon i 2023, ifølge BBC.

- Den globale veksten avtar kraftig, og ytterligere nedgang er sannsynlig ettersom flere land faller inn i resesjon. Min dype bekymring er at disse trendene vil vedvare, med langvarige konsekvenser som er ødeleggende for mennesker i fremvoksende markeder og utviklingsland, sier Verdensbanken-sjef David Malpass i en pressemelding.

En global resesjon er en lengre periode med økonomisk nedgang rundt om i verden. Det internasjonale pengefondet bruker flere kriterier for å analysere forekomsten, omfanget og virkningen av globale resesjoner, ifølge Investopedia.

BEKYMRET: Verdensbanken-sjef David Malpass. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB
BEKYMRET: Verdensbanken-sjef David Malpass. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Vis mer

- Verdensbanken frykter en global resesjon i 2023. Tror du det er realistisk?

- Ja, vi tror det er realistisk. Vanligvis blir sentralbankene navlebeskuende i litt for stor grad. Vi er ikke vant med at at alle hever renta så synkront. Kanskje man i større grad skulle snakket sammen. Vi er ganske sikre på at Europa enten er, eller går inn i en resesjon og at det blir en mild resesjon i USA, sier Johansen.

Ifølge Johansen kommer det an på hvordan man definerer en global resesjon, men han peker på sjansen for resesjon i Europa og USA, og svak vekst i Kina.

- Det er i hvertfall en veldig lav vekst globalt, som sannsynligvis vil medføre lav etterspørsel og lavere oljepris, som også betyr noe for Norge. Det har allitd vært slik før, at oljeprisen faller ved globale resesjoner.

Fed ser ut til å være villige til å tippe USA inn i nedgangstider hvis det er det som trengs for å få ned inflasjonen. Andre sentralbanker kan følge etter og gamble på samme måte, skriver Bloomberg.

Sentralbankene har ikke lagt skjul på viljen til å vinne prisvekst-krigen, selv om kostnaden kan være at veksten i økonomien avtar, eller til og med krymper. Rentegrepene er i ferd med å sende verdensøkonomien faretruende nær en resesjon, melder nyhetsbyrået.

- Det er en konkurranse om hvem som kan heve renta raskest, sier Bank of Americas sjeføkonom Ethan Harris.

- Ruglete periode framover

Omtrent 90 sentralbanker har hevet styringsrenta i år, og halvparten av dem har gjort byks på minst 0,75 prosentpoeng i en jafs. Flere har gjort dette mer enn én gang.

Resesjonsfrykt, rentehevinger og inflasjon har vært viktige stikkord i forklaringen på de urolige markedene den siste tida.

Forrige uke hadde Wall Street sin verste dag siden 2020, og heller ikke Oslo Børs har styrt unna turbulensen. Hovedindeksen var mandag ettermiddag ned omkring 3 prosent, men hentet seg inn mot stengetid.

- Vi ser for oss en ruglete periode framover. Den beste perioden å investere i, er når alle er supernegative. Vi føler ikke at de er det nok enda til at man skal gå «all in» på aksjer. Samtidig så tenker jeg den muligheten byr seg ut mot høsten og vinteren neste år en gang hvis det blir ordentlig ille, sier Johansen og legger til:

- Det er viktig å understreke at man ikke stopper pensjonsavtaler hvis man har det. Spareavtaler er fine i turbulente tider som nå. Det er viktig å ikke stoppe opp og miste motet, men tenke at dette er langsiktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer