Rentebonanza:

Frykter global resesjon

Denne uka er det duket for rentebeslutninger rundt om i verden. Samtidig kommer det advarsler.

RENTEHEVINGER: Verdensbanken peker på at rentene heves synkront verden over. De advarer om konsekvensene. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB
RENTEHEVINGER: Verdensbanken peker på at rentene heves synkront verden over. De advarer om konsekvensene. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbankene har erklært krig mot den voldsomme prisveksten som herjer over store deler av verden, og denne uka er det duket for nok en rentebonanza.

- September ser ut til å bli en rekordmåned for sentralbankenes rentehevinger, sier strateg i investeringsbanken UBS, Barry McAlinden, ifølge Finans.

Venter trippelhopp

Sverige har rentemøte tirsdag, og USA (Fed) på onsdag. Torsdag står Norges Bank, den sveitsiske sentralbanken og Bank of England for tur, før Bank of Japan på fredag.

Anslag peker på at Fed, omtalt som verdens viktigste sentralbank, nok en gang hever renta trippelt onsdag. Noen tror sågar de kan klinke til med en firedobbel heving.

- Vi tror at de hever renta trippelt, 0,75 prosentpoeng, og at de setter opp tilsvarende neste runde, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank, til Børsen.

Han sier det er priset inn en 20 prosents sjanse for en firedobbel heving, men at Fed vil «overraske veldig» dersom de gjør det.

For Norges del anslår Johansen en renteheving på 0,5 prosentpoeng på torsdag. Han viser til funnene i Regionalt Nettverk forrige uke, som belyste bedriftenes forventning om at aktiviteten vil falle gjennom høsten og vinteren. De tror sterk pris- og kostnadsvekstvekst og høyere renter vil dempe etterspørselen fremover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer