Frykter grafen ignoreres: - Undergangens budbringer

- Vi har bare fått et lite glimt av krisa.

BRUTALT RAMMET: Virusutbruddet og strenge smitteverntiltak har rammet verdensøkonomien hardt. Oljemarkedet er preget av kraftig prisfall og stor uro. Bildet viser Johan Sverdrup, som er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
BRUTALT RAMMET: Virusutbruddet og strenge smitteverntiltak har rammet verdensøkonomien hardt. Oljemarkedet er preget av kraftig prisfall og stor uro. Bildet viser Johan Sverdrup, som er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart ikke et eneste hjørne igjen av verden hvor det ikke er slått alarm om en bråstopp i økonomien, som følge av coronakrisa.

I Norge varslet statsminister Erna Solberg den 12. mars at regjeringen ville innføre de sterkeste og mest inngripende tiltakene landet har opplevd i fredstid. Konsekvensene for norsk økonomi og næringsliv var umiddelbare og enorme.

Arbeidsledigheten har skutt i været, oljeprisen stupt og stupt, kronekursen har falt kraftig, nordmenns forventninger til landets økonomi har nådd tidenes bunnivå og flere selskaper balanserer nå på stupet i møte med det IMF anslår vil bli den verste globale finanskrisa siden 1930-tallet.

Investorer ble åpenbart skremt da det ble klart at de potensielle konsekvensene av coronaviruset kunne bli enorme. Det utløste kraftige børsfall verden over i slutten av februar, og Oslo Børs var heller ikke spart.

Men de siste ukene og dagene har det skjedd noe.

Flere land er allerede i gang med å forsiktig gjenåpne deler av samfunnet og verdens børser stiger igjen.

- Ordentlig juling

Det høres kanskje merkelig ut, men utviklingen gjør valutastrateg Jane Foley i Rabobank International bekymret på Norges vegne.

- Jeg tror synet på den globale økonomiske opphentingen som nå er på gang, er for optimistisk. Se på S&P 500, som allerede har hentet inn tapene fra mars. Det kan se ut som om det fortsatt er mulig å få til en v-formet innhenting på børsene, mener Foley.

VALUTASTRATEG: Jane Foley. Foto: Rabobank
VALUTASTRATEG: Jane Foley. Foto: Rabobank Vis mer

Men, sier hun til Børsen og tar en lang pause.

- Mange forstår nok ikke at krisen på etterspørselssiden bare så vidt har begynt å åpenbare seg. Se på oljeindustrien, luftfarten, hele turistbransjen, barer og restauranter, retail og mye mer. Det er ei lang liste over sektorer som kommer til å få ordentlig juling av denne krisa.

- Det kan igjen oversettes til høyere arbeidsledighet, og et tegn på at krisa på etterspørselssiden av økonomien og sjokket det utgjør bare så vidt er i gang, fortsetter hun.

Hun mener det er ekstremt krevende å anslå størrelsen på etterspørselskrisa, men mener utsiktene er dystre for Norges del:

- Det er åpenbart at Norge, hvor oljeindustrien er så stor, rammes ekstra hardt.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Norsk gigantkutt

Onsdag ble det klart at regjeringen tar drastiske grep i et forsøk på å være med på å stabilisere oljemarkedet.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) beskrev situasjonen som ekstraordinær, og varslet et kutt i oljeproduksjonen på 250 000 fat daglig i juni og 134 000 fat daglig i andre halvår.

Torsdag fulgte statsminister Erna Solberg (H) opp med å presentere en omfattende krisepakke for olje- og gassnæringen.

Nå forventer Foley et betydelig økt trykk på norske politikere, som hun mener har fått langt dårligere tid på seg til å finne ut av hva Norge skal leve av etter olja.

- Norge er et uvanlig land, på grunn av størrelsen på oljefondet. Det fungerer som et sunt og veldig sjenerøst sikkerhetsnett. Men Norge ble ganske hardt rammet av den forrige oljepriskrisa.

Det burde ha fungert som en forsmak på hva som kunne komme, og en advarsel, sier hun.

- Altfor tidlig

Hun mener dessuten det er god grunn til å forvente at Norge, og mange andre av verdens land, vil ha uvanlig høy arbeidsledighet i flere år framover.

- Det vil kunne vare helt fram til vi har en vaksine, mener hun og forklarer:

- Selv om barer, restauranter, butikker og sportsarenaer åpner igjen som følge av at restriksjonene løftes, så er det trolig at både ansatte og kunder vil være forsiktige med å returnere som følge av smittefrykt.

I en analyse av kronekursen på vegne av Rabobank, viser hun til at oljeprisene verden over forteller en helt annen historie enn børspilene som peker oppover.

«Det er altfor tidlig å være skråsikker på hvor stor lavkonjunkturen som mange land er på vei inn i vil bli, eller hvordan de vil komme ut av det på andre siden. Etter vårt syn så er oljeprisutviklingen undergangens budbringer, og den må ikke avvises som bare et mål på den pågående etterspørselskrisa.»

Hun mener derimot at de lave oljeprisene er et klart tegn på at oppturen på verdens aksjemarkeder er bygd på ustø grunn. Hun tror at oppgangen vil komme mye seinere enn det mange ser ut til å tro.

- Vi har bare fått et lite glimt av krisa. Jeg tror det fortsatt vil ta lang tid før vi får et godt bilde av hvor hardt økonomien rammes, og hvor raskt det er mulig for de ulike landene å løfte seg igjen, sier Foley til Børsen.

MØTTE PRESSEN: Donald Trump la fram nye retningslinjer for utbredt testing og gjenåpning av næringslivet. Video: AP Vis mer

- En knusende innvirkning

For å holde oversikt over hvordan den norske kronen utvikler seg mot våre viktigste handelspartnere, brukes den importveide valutakursindeksen I-44. Den måler kronekursen opp mot gjennomsnittet av 44 utenlandske valutaer, og viser tydelig at kronekursen har svekket seg kraftig mot Norges handelspartnere.

Foley i Rabobank påpeker at utviklingen for kronekursen over tid er påfallende lik oljeprisene, og mener det bør vekke spesielt stor bekymring i situasjonen Norge er kastet ut i:

Graf: Rabobank
Graf: Rabobank Vis mer

«Utsiktene for norske kroner er ikke gode», skriver hun i sin analyse.

«Mens driftskostnadene i Norges oljeindustri er lave, har oljeprisutviklinga åpenbart en knusende innvirkning på landets økonomi», skriver analytikeren og viser til at Norge er rammet av en dobbel krise som følge av coronapandemien.

For samtidig som at norsk økonomi rammes direkte av strenge tiltak og medfølgende permitteringer og økt arbeidsledighet, rammes landet også av den lave oljeprisen.

Det slår hardt ut for kronekursen.

«Utviklingen i oljeprisene tatt i betraktning, så ser vi begrensede muligheter for at NOK skal hente seg inn de nærmeste månedene», skriver Foley i sin analyse for Rabobank.

Banken nedjusterer derfor utsiktene for kronekursen målt mot Euro, fra 11.20 til 11,50 de neste tre månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer