Frykter hevnangrep - oljeprisen med kraftig hopp

Oljeprisen gjorde et kraftig hopp etter at en mektig iransk general ble drept i et USA-ledet rakettangrep i natt.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den mektige iranske generalen Qasem Soleimani, som leder den iranske Revolusjonsgarden, ble drept i et flyangrep ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag. Amerikanske myndigheter har bekreftet at angrepet ble gjennomført på ordre fra president Donald Trump.

Nyheten om at Soleimani hadde blitt drept, førte nær umiddelbart til økte oljepriser.

Prisen på nordsjøolje steg med 4,4 prosent til 69,16 dollar og amerikansk lettolje – WTI steg med 4,3 prosent til 63,84 dollar over økt bekymring fra investorer som fryktet en svikt i forsyningene av olje etter angrepet.

PRISHOPP: Oljeprisen hoppet opp etter medlingene om angrepet på den iranske generalen Qasem Soleimani. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
PRISHOPP: Oljeprisen hoppet opp etter medlingene om angrepet på den iranske generalen Qasem Soleimani. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Senere flatet oljekursen noe ut, men er fremdeles godt over prisnivået fra torsdag.

- Dette er mer enn bare å slå til noen på nesa. Dette er en demonstrasjon av aggresjon og en provokasjon som kan utløse en ny krig i Midtøsten, sa oljetrader Stephen Innes til nyhetsbyrået AFP.

Det amerikanske angrepet mot Soleimani kom som en reaksjon på at demonstranter USA mente var støttet av Iran, brøt seg inn i den amerikanske ambassaden i Bagdad før nyttår, ifølge amerikanske myndigheter.

Frykter fullskalakrig

Iran avviste beskyldningene, men president Donald Trump truet likevel Iran med gjengjeldelse.

- Dette bringer oss til stupet av en fullskalakrig med Iran - ikke en skyggekrig eller stedfortrederkrig. Det er nesten umulig å overdrive implikasjonene av denne hendelsen, sier Helima Croft, råvareanalytiker og analysesjef i RBC Markets, til CNBC.

- Når man henretter en av de viktigste personene i Iran, utløser man et enormt eskaleringspotensial. Det vil komme et hevnangrep fra Iran – man vet bare ikke når og hvordan, sier Midtøsten- og USA-ekspert ved NTNU, Jo Jakobsen, til Dagbladet.

- Rå gjengjeldelse venter

Irans øverste leder Ali Khamenei har sverget hevn etter USAs likvidasjon av den mektige generalen.

- Med ham borte, ved Gud, vil hans arbeid bli ført videre, men rå gjengjeldelse venter de kriminelle som sølte til sine skitne hender med hans og de andre martyrenes blod i nattens hendelse, skriver Khamenei.

Stratfor-analytiker Matthew Bey venter at angrepet vil utløse signifikante svar fra både Iran og iransk-støttede millitser i Irak.

Bey spekulerer overfor CNBC på at Iran trolig kommer til å støtte angrep på oljeinfrastruktur i Persiabukta og resten av midtøsten. Han tror også Irans ledere kan komme til å vurdere å gå til nye angrep på oljeanlegg i Saudi-Arabia, dersom situasjonen eskalerer. Han mener Iran har både «kapasitet og vilje» til å angripe viktige knutepunkter som vil kunne ta flere måneder å gjennoppbygge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer