Frykter inkassobølge: - Smellen kommer

Mot slutten av året begynte antallet inkassosaker å ta seg kraftig opp. Det bekymrer inkassotopper.

BEKYMRET: Økningen i antallet inkassosaker på tampen av fjoråret gjør inkassotopper bekymret. Foto: Berti Roald / NTB
BEKYMRET: Økningen i antallet inkassosaker på tampen av fjoråret gjør inkassotopper bekymret. Foto: Berti Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Smellen kommer - det er bare et tidsspørsmål. Inkassosaker og konkurser kommer til å eksplodere utover året, det er jeg helt overbevist om, sier Geir Grindland, daglig leder i InkassoPartner, til Børsen.

Bakgrunnen for den ventede inkassosmellen er i første omgang de skyhøye strømprisene i Sør-Norge den siste tida.

- Økning i desember

På toppen av det kommer høyere rente, og høyere varepriser. Inkassoselskapet Fair Group beskriver det som en trippelsmell som rammer nordmenn.

- Vi ser på våre data at antall saker øker. Selv om tallene samlet sett gikk litt ned i fjerde kvartal, så er det en ganske krapp stigning på tampen av året. Det var en økning på 20 prosent sammenliknet med inngangen på året, sier Christian Aandalen, daglig leder i FairGroup, til Børsen.

«Med økt inflasjon, høyere renter og strømpris som stadig setter nye prisrekorder, er det liten grunn til å tro at veksten vil avta, og det er sannsynlig at vi vil se en stor økning gjennom første halvår», skriver FairGroup i sin kvartalsrapport Credit Quarterly, som kom mandag.

De er også bekymret for bedriftene. FairGroup peker på at en stor vekst i inkassosaker, betaling av coronalettelser fra i fjor og mer defensive tiltakspakker gir grobunn for uro og bekymring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer