Frykter julekaos: - Må våkne!

En streikebølge baner seg framover i full fart over Storbritannia.

PARKERT: I den britiske postbransjen stemte de organiserte for at det skal bli flere streiker i år og neste år. Dette kan resultere i omfattende forstyrrelser i post- og pakkedistribusjonen fram mot jul. Foto: NTB
PARKERT: I den britiske postbransjen stemte de organiserte for at det skal bli flere streiker i år og neste år. Dette kan resultere i omfattende forstyrrelser i post- og pakkedistribusjonen fram mot jul. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det har vært flere streiker i Storbritannia i år, der skyhøy prisvekst og økte levekostnader har gjort at arbeidstakere i både privat og offentlig sektor krever høyere lønn.

I oktober var den britiske inflasjonen på 11,1 prosent - det høyeste nivået på 41 år. I takt med at lønnsslippene blir mindre verdt, har også antall streiker vokst i omfang.

Både advokater, helsearbeidere, jernbaneansatte, medarbeidere i postverket, bussjåfører og flyplasspersonell har proteststreiket denne høsten.

Idet den travle julestria rykker stadig nærmere, vokser uroen for komplett kaos i landet, ifølge Independent.

Det anslås at flere hundre tusen britiske arbeidstakere vil streike i løpet av de neste månedene.

Fyrer løs

Postansatte i Royal Mail har allerede streiket i flere omganger. Det har skapt store produksjonsutfordringer og omfattende forsinkelser i leveranser. Da de ansatte varslet flere streikerunder i løpet av desember, så Royal Mail-sjefen Simon Thompson rødt.

Han rettet krass kritikk mot de ansattes fagforening Communication Workers Union (CWU). Forbundet - som organiserer 110 000 medlemmer i Royal Mail - oppfordret nemlig postansatte til å streike for bedre lønnsvilkår.

- De gjør alt i sin makt for å ødelegge jula, tordnet Thomson mot fagforeningen.

CWUs generalsekretær Dave Ward har på sin side slått knallhardt tilbake. I en uttalelse svarte han at Royal Mail-ledelsen risikerer «et julesammenbrudd som følge av deres hardnakkede motvilje til å behandle sine ansatte med respekt».

Amper stemning

Nå er situasjonen i ferd med å tilspisse seg ytterligere.

I postbransjen stemte de organiserte for at det skal bli flere streiker - ikke bare i år, men også neste år. Dette kan raskt resultere i voldsomme forstyrrelser i post- og pakkedistribusjonen fram mot jul - og etter.

- Ledelsen i Royal Mail må våkne! De må innse at vi ikke vil tillate dem å ødelegge livsgrunnlaget for de ansatte, sier fagforeningen CWU.

Det tidligere statseide Royal Mail kunngjorde nylig planer om å redusere arbeidsstokken med 10 000 ansatte. Ledelsen la samtidig skylden for den dårlige økonomien på streiker tidligere i år.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Dystert anslag

Arbeidstvistene handler i stor grad om lønna, som ikke klarer å holde tritt med inflasjonen. I november økte også Bank of England styringsrenta med 0,75 prosentpoeng til 3 prosent. Det er den største økningen på 33 år.

Kort tid etter kom det fram at fattigdommen i Storbritannia øker dramatisk.

Stigende levekostnader vil trolig kaste en million mennesker ut i dyp nød i løpet av vinteren, ifølge Joseph Rowntree Foundation (JRF), som er en uavhengig organisasjon som jobber for å løse fattigdomsproblemet i Storbritannia.

- Frykter for framtida

Det anslås at hele 14,5 millioner briter allerede lever i fattigdom i dag.

- Millioner av mennesker frykter for framtida som følge av at prisene på matvarer, transport og energi har økt kraftig. Hver dag hører man enda flere historier om folk som selger eiendelene sine, eller låner penger til forferdelige høye renter, bare for å ha råd til det aller mest nødvendige for å overleve, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Økonomien er preget av store utfordringer, i et land der permakrise - en vedvarende periode der den ene krisen avløser den andre - nylig ble kåret til årets nyord.

- Jeg tror alle vet at vi står overfor en krevende økonomisk situasjon, og vanskelige beslutninger må gjøres, har britenes statsminister Rishi Sunak erklært.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer