Frykter kaos: - Skuffende

Uten økt kapasitet kan det bli kaos i kollektivtrafikken framover, frykter bransje- og arbeidstakerforeningen Virke.

TRENGSEL: Uten tiltak frykter Virke kaos i kollektivtrafikken framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TRENGSEL: Uten tiltak frykter Virke kaos i kollektivtrafikken framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen kom med nye anbefalinger for hjemmekontor fredag, men handels- og tjenestenæringas hovedorganisasjon Virke er langt fra beroliget.

Bakgrunnen for de nye anbefalingene er smittefrykt i kollektivtrafikken når skoler, utdanningsinstitusjoner og arbeidsplasser starter opp igjen etter sommerferien.

REGJERINGEN: Bent Høie sier at det å holde avstand til hverandre beskytter mer enn munnbind, så nye anbefalinger til å bruke munnbind vil være i situasjoner hvor det å opprettholde avstand vil være vanskelig. Reporter: Sofie Braseth. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Vi anbefaler at arbeidsgivere tilrettelegger for at halvparten av de ansatte har hjemmekontor, der dette er mulig. Å få ned antallet som reiser kollektivt i rushtiden er viktig, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Blir for enkelt

- Vi hadde håpet på tydelige råd om reiser med offentlig transport, men det fikk vi ikke. Det er er skuffende, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til Børsen.

Han understreker at mange som jobber i handel- og tjenestenæringene er nødt til å være fysisk på jobb.

KAOSFRYKT: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke. Foto: Virke
KAOSFRYKT: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke. Foto: Virke Vis mer

- Myndighetene må sørge for at kollektivtilbudet har god nok kapasitet, og vurdere ekstratiltak som gjør reisene trygge. Det blir for enkelt å legge hele ansvaret for å unngå trengsel på virksomhetene og de ansatte. Arbeidsgiverne skal ta sin del av ansvaret, men uten tiltak som gir større kapasitet på kollektivtransporten kan vi få kaotiske tilstander i ukene som kommer, sier Horneland Kristensen.

Trygg jobbreise

I forkant av dagens pressekonferanse ønsket arbeidsgiverforeningen NHO at det ble lagt til rette for at flere enn i dag kan møte fysisk på jobb.

- Fra vår side er det viktig at det legges til rette for at flere bedrifter som har behov for å ha folk fysisk på jobb, får muligheten til det, sa arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO til Børsen i går.

- Så må det i tillegg være trygt å reise til og fra jobb. I storbyene er det en utfordring med trengsel for de som reiser kollektivt, tilføyde hun.

Melsom mener at anbefalingene fra regjeringen under fredagens pressekonferanse gjør det mulig for bedriftene å finne gode løsninger.

- Det ville være kritisk for våre medlemsbedrifter med en stor smitteoppblomstring og påfølgende inngripende tiltak. Derfor er det viktig med tiltak som både gjør det trygt for ansatte å være på jobb, men også å komme til og fra jobb, sier hun.

NHO-toppen mener at avstandskravene på kollektivtransport innebærer at færre kan ta kollektivt enn vanlig.

- Vi har derfor all grunn til å tro at bedriftene, sammen med sine ansatte, vil utarbeide gode arbeidsreiseplaner for å redusere trykket i rushtiden, sier hun.

Delt dag, delt uke

På spørsmål om hva slags tiltak NHO ser for seg, peker Melsom på løsninger der man er noen dager på jobb hjemme og noen dager på kontoret, halv dag på jobb og halv dag hjemme og andre og endret kjernetid.

- Men dere vil altså helst ha flere på kontoret enn i dag?

- Noen oppgaver løses ganske enkelt best i samhandling med andre. I tillegg kan det bli litt tungt for den enkelte arbeidstaker å sitte på hjemmekontor i det lange løp, sier Melsom.

Virke-direktør Horneland Kristensen er også opptatt av de mellommenneskelige relasjonene.

– I tillegg til de som må være fysisk på jobb for å utføre arbeidsoppgavene sine, er det et menneskelig behov i det å ha mulighet til å møte kollegaer. Det må vi legge til rette for. Jobben er en viktig arena i livet for de fleste av oss, sier Horneland Kristensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer