Norgesferie:

Frykter kaos: - Ber om tålmodighet

Serveringsbransjen roper varsko om kritisk mangel på ansatte. Det kan by på utfordringer for turister med lavt blodsukker.

VENTER HISTORISK PÅGANG: Avbildet er turistinnrykk i Bergen den siste sommeren før coronapandemien. En fersk undersøkelse viser at andelen nordmenn som skal feriere i Norge i sommer, er betraktelig høyere enn før pandemien. Vestlandet troner øverst på lista over planlagte feriedestinasjoner. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
VENTER HISTORISK PÅGANG: Avbildet er turistinnrykk i Bergen den siste sommeren før coronapandemien. En fersk undersøkelse viser at andelen nordmenn som skal feriere i Norge i sommer, er betraktelig høyere enn før pandemien. Vestlandet troner øverst på lista over planlagte feriedestinasjoner. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en særdeles utfordrende tid for serveringsbransjen. Og dette problemet vil vedvare i lang tid, sier kokk og driver av gourmetrestauranten Statholdergaarden, Bent Stiansen, til Børsen.

Nylig rapporterte SSB at Norge har den laveste ledigheten på 14 år. På samme tid skriker serveringsbransjen etter et massivt behov for flere ansatte - i et marked som i prinsippet er støvsugd.

- Vi skal fylle 40 stillinger, og mangler nå et par ansatte. Det er utfordrende, men håndterbart.

Stjernekokken frykter at sommeren kan by på store hindre for flere i bransjen.

- Ute i distriktene er situasjonen meget vanskelig, så sånn sett er jeg heldig som holder til i Oslo, med en fast stab som vi har en god plan for, fortsetter han.

- Bekymret

Pandemien utløste en flom av utfordringer. Utenlandsk arbeidskraft forsvant, og det samme gjorde mange faglærte. Serveringsbransjen, som har silblødd de siste åra, står nå overfor en ny hodepine: Alvorlig bemanningstrøbbel.

- Sju av ti medlemmer sier at de er redde for at de må redusere kapasiteten hvis de ikke får tak i nok folk. Enda flere sier de er bekymret for at det skal gå ut over kvaliteten på tilbudet, sier bransjedirektør Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser, til Børsen.

På samme tid planlegger 66 prosent sommerferie i Norge i år, viser en fersk undersøkelse fra NHO Reiseliv. Det er betraktelig høyere enn før pandemien i 2019, da 58 prosent svarte det samme.

Med andre ord: Et inntog av tusenvis av sultne og tørste turister.

- Stjeler ansatte

Flere aktører frykter at mangelen på personale vil utløse voldsomme driftsfloker. Enkelte tvinges allerede til å operere under begrensede åpningstider.

- Vi har også måtte redusere en stasjon i restauranten visse dager. Vi velger da å ta ned kapasiteten, for å beholde kvaliteten. Det er viktigere enn å tjene masse penger, forteller Stiansen.

Hos andre er desperasjonen stor. Overfor Avisa Oslo hevder driftsdirektør i Sumo, Jan Abrahamsen, at konkurrenter forsøker å «stjele» ansatte.

- Jeg har aldri opplevd tidligere at konkurrenter kommer inn i våre restauranter på høylys dag, snakker med servitørene, og overbyr hverandre, sier Abrahamsen til avisa.

VANT: Omsorgsarbeider Eirik Reberg avviser at det er som å vinne i lotto: - Jeg har ærlig tjent hver smitt og smule Video: Kristin Svore. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- Ufint

Han utdyper overfor Børsen:

- Vi har opplevd at konkurrenter henvender seg direkte til de som jobber der, og tilbyr dem andre jobber, hevder han og legger til:

- Personlig synes jeg det er ufint. Alle konkurrerer i samme marked, og da er en sånn taktikk veldig lite hyggelig.

Da pandemien skylte inn over Norge, bestemte restaurantkjeden seg tidlig for å ikke permittere ansatte. Sånn sett gjorde Sumo seg selv en enorm tjeneste for framtida. Men med ekspansjonsplaner på full frammarsj, er behovet etter ansatte fortsatt stort.

- Vi har brukt, og bruker fortsatt fryktelig mye tid på bemanning. For øyeblikket driver vi og bygger fire nye restauranter, og trenger flere folk enn vi allerede har.

- Ser ikke på cv-en lenger

Visse har nådd smerteterskelen for lengst.

- Vi ser ikke på cv-en lenger, for vi har ikke råd til å være kresne. Har du to armer og to ben, så er det nok. Det er nesten trist at vi er blitt så desperate, uttalte Simon Rognskog, vinansvarlig og organisator på Nedre Foss Gård, blant annet til DN forrige uke.

- Har du tro på at bemanningsfloken vil løsne med det første?

- Nei, det har jeg ikke, og det er ikke bare vår bransje som rammes. Det gjelder alle i serviceyrket. Her må politikerne på banen og se på løsninger for å få fortgang i prosessen, fortsetter Abrahamsen til Børsen.

- Ha tålmodighet

Han har samtidig en klar oppfordring til årets sommerturister:

- Mange vil, kanskje naturlig nok, tenke at du kommer til dekket bord og fullt skolerte og dyktige fagpersoner i alle stillinger. Mange vil nok generelt oppleve at en del servitører i bransjen er på opplæring og gjør så godt de kan. Jeg vil gjerne be om litt tålmodighet på vegne av dem som har fått seg ny jobb og som ønsker å yte service på beste måte.

Virke forklarer at som var hardest rammet av pandemien, er de som sliter mest med å finne folk nå.

- Det er mer enn litt utfordrende. Det er vanskelig å finne nok hender, og det er særlig utfordrende å finne fagutdannet arbeidskraft. Kokker har vært en kjempeutfordring lenge, og det har blitt enda vanskeligere etter pandemien, fortsetter Edwards.

Hun legger til:

- De gode nyhetene er at etterspørselen har tatt seg opp etter pandemien. Det hjelper en bransje som har vært gjennom en krevende tid. Men hvis man ikke har nok folk til å ta ut potensialet, så tar veien tilbake lengre tid enn den hadde trengt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer