Norgesferie:

Frykter kaos: - Ber om tålmodighet

Serveringsbransjen roper varsko om kritisk mangel på ansatte. Det kan by på utfordringer for turister med lavt blodsukker.

VENTER HISTORISK PÅGANG: Avbildet er turistinnrykk i Bergen den siste sommeren før coronapandemien. En fersk undersøkelse viser at andelen nordmenn som skal feriere i Norge i sommer, er betraktelig høyere enn før pandemien. Vestlandet troner øverst på lista over planlagte feriedestinasjoner. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
VENTER HISTORISK PÅGANG: Avbildet er turistinnrykk i Bergen den siste sommeren før coronapandemien. En fersk undersøkelse viser at andelen nordmenn som skal feriere i Norge i sommer, er betraktelig høyere enn før pandemien. Vestlandet troner øverst på lista over planlagte feriedestinasjoner. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en særdeles utfordrende tid for serveringsbransjen. Og dette problemet vil vedvare i lang tid, sier kokk og driver av gourmetrestauranten Statholdergaarden, Bent Stiansen, til Børsen.

Nylig rapporterte SSB at Norge har den laveste ledigheten på 14 år. På samme tid skriker serveringsbransjen etter et massivt behov for flere ansatte - i et marked som i prinsippet er støvsugd.

- Vi skal fylle 40 stillinger, og mangler nå et par ansatte. Det er utfordrende, men håndterbart.

Stjernekokken frykter at sommeren kan by på store hindre for flere i bransjen.

- Ute i distriktene er situasjonen meget vanskelig, så sånn sett er jeg heldig som holder til i Oslo, med en fast stab som vi har en god plan for, fortsetter han.

- Bekymret

Pandemien utløste en flom av utfordringer. Utenlandsk arbeidskraft forsvant, og det samme gjorde mange faglærte. Serveringsbransjen, som har silblødd de siste åra, står nå overfor en ny hodepine: Alvorlig bemanningstrøbbel.

- Sju av ti medlemmer sier at de er redde for at de må redusere kapasiteten hvis de ikke får tak i nok folk. Enda flere sier de er bekymret for at det skal gå ut over kvaliteten på tilbudet, sier bransjedirektør Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer