Frykter kaos: Henter 1200 soldater

Om kort tid vil en historisk streikebølge treffe Storbritannia med full kraft. Nå tar regjeringen krisegrep for å unngå komplett kaos i samfunnet.

HODEPINE: Storbritannias regjering setter inn militæret for å unngå kaos som følge av omfattende streiker i helsesektoren. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB
HODEPINE: Storbritannias regjering setter inn militæret for å unngå kaos som følge av omfattende streiker i helsesektoren. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

Den britiske regjeringen møter siste del av adventstida med tårnhøye skuldre. Flere hundre tusen britiske arbeidstakere - på tvers av ulike sektorer - har varslet streik i løpet av desember og de påfølgende månedene.

Førstkommende onsdag legger om lag 10 000 ambulansearbeidere, på tvers av England og Wales, ned arbeidet.

Disse vil streike nok en gang 28. desember. På samme tid kjemper fagforeningene om høyere lønn for arbeiderne i ei tid der inflasjonen er skyhøy.

Den omfattende streiken etterlater imidlertid helsevesenet i en ekstremt sårbar situasjon.

I harnisk

Myndighetene har allerede slått alarm om fare for liv og helse, og ber innbyggere kun å ringe nødnummeret dersom man befinner seg i en livstruende situasjon.

Ifølge BBC har regjeringen nå besluttet at 1200 soldater fra den britiske hæren skal settes inn for å tette bemanningshullet disse dagene.

Det får flere fagforeninger til å steile. De framholder at militærpersonell ikke har «tilstrekkelig kompetanse» til å fylle en ambulanserolle, og påstår at myndighetene forsøker å sno seg unna en lønnsdiskusjon.

Den britiske helseministeren Steve Barclay avviser kritikken, og sier at hans fremste prioritet er å sørge for pasientenes trygghet.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

Kan forbys

Financial Times har anslått at mer enn én million arbeidsdager vil gå tapt som følge av streik i desember.

Statsminister Rishi Sunak har selv antydet muligheten for å se på en ny lovgivning som forbyr ansatte i samfunnskritiske sektorer å streike. Foreløpig er britisk politi, militære og fengselsvakter hindret fra å streike etter loven, skriver NTB.

- Slike rullerende streiker vil gå ut over oss alle, sa en talsperson for statsministeren 9. desember, og gjentok regjeringens motstand mot inflasjonsdempende lønnsavtaler.

Skyhøy prisvekst og økte levekostnader har gjort at arbeidstakere i både privat og offentlig sektor har streiket for høyere lønn. Det omfatter både advokater, helsearbeidere, jernbaneansatte, medarbeidere i postverket, bussjåfører og flyplasspersonell.

- Krevende

Inflasjonen i Storbritannia var på 10,7 prosent i november. Det er et lite fall fra oktober da den endte på 11,1 prosent - det høyeste nivået på 41 år.

Økonomien er preget av store utfordringer, i et land der permakrise - en vedvarende periode der den ene krisen avløser den andre - nylig ble kåret til årets nyord.

På samme tid øker fattigdommen i Storbritannia dramatisk. Det anslås at hele 14,5 millioner briter allerede lever i fattigdom i dag. Tallet er venter å øke drastisk det neste året.

- Jeg tror alle vet at vi står overfor en krevende økonomisk situasjon, og vanskelige beslutninger må gjøres, har britenes statsminister Rishi Sunak erklært.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer