Frykter kaos

«Hele» Gibraltar sa nei til Brexit. Likevel kan de bli sittende med svarteper ved nyttår.

GRENSEKØ: Da det ble oppdaget en ny og svært smittsom variant av coronaviruset i Storbritannia varslet Spania at de ville innføre strengere grensekontroller her ved grensa til Gibraltar. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / NTB
GRENSEKØ: Da det ble oppdaget en ny og svært smittsom variant av coronaviruset i Storbritannia varslet Spania at de ville innføre strengere grensekontroller her ved grensa til Gibraltar. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Frist etter frist ble overskredet. Først var den absolutt siste fristen i sommer. Så var det etter sommeren. Det varte og det rakk, men britene og EU klarte ikke å bli enige om nye avtaler som skal gjelde fra nyttår når britene går ut av unionen.

Både i oktober og november ble det nok en gang sagt at det var absolutt siste frist for å komme til en avtale som kunne implementeres. Men den gang ei. Det var ikke før på selveste julaften at partene kunne annonsere at avtalen nå er på plass.

Det gjenstår fortsatt noen formaliteter, men for alle praktiske formål er partene enige.

Frykter kaos

Likevel er det et britisk territorium der man fremdeles holder pusten, på tross av brexitavtalen.

For Gibraltar, der 96 prosent av de stemmeberettigede stemte mot at Storbritannia skulle melde seg ut av EU, er nemlig holdt utenfor brexit-samtalene mellom EU og Storbritannia.

Spania lyktes nemlig i å overbevise EU om at Gibraltar skulle holdes utenfor, slik at spanjolene har ansvar for alle samtaler med Gibraltar og London.

Torsdag i forrige uke sa Spanias utenriksminister Arancha González Laya at hun frykter en gjentakelse av den enorme køen av lastebiler som ble sett ved Den engelske kanal nylig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.