Frykter kaos

«Hele» Gibraltar sa nei til Brexit. Likevel kan de bli sittende med svarteper ved nyttår.

GRENSEKØ: Da det ble oppdaget en ny og svært smittsom variant av coronaviruset i Storbritannia varslet Spania at de ville innføre strengere grensekontroller her ved grensa til Gibraltar. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / NTB
GRENSEKØ: Da det ble oppdaget en ny og svært smittsom variant av coronaviruset i Storbritannia varslet Spania at de ville innføre strengere grensekontroller her ved grensa til Gibraltar. Foto: JORGE GUERRERO / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Frist etter frist ble overskredet. Først var den absolutt siste fristen i sommer. Så var det etter sommeren. Det varte og det rakk, men britene og EU klarte ikke å bli enige om nye avtaler som skal gjelde fra nyttår når britene går ut av unionen.

Både i oktober og november ble det nok en gang sagt at det var absolutt siste frist for å komme til en avtale som kunne implementeres. Men den gang ei. Det var ikke før på selveste julaften at partene kunne annonsere at avtalen nå er på plass.

Det gjenstår fortsatt noen formaliteter, men for alle praktiske formål er partene enige.

Frykter kaos

Likevel er det et britisk territorium der man fremdeles holder pusten, på tross av brexitavtalen.

For Gibraltar, der 96 prosent av de stemmeberettigede stemte mot at Storbritannia skulle melde seg ut av EU, er nemlig holdt utenfor brexit-samtalene mellom EU og Storbritannia.

Spania lyktes nemlig i å overbevise EU om at Gibraltar skulle holdes utenfor, slik at spanjolene har ansvar for alle samtaler med Gibraltar og London.

Torsdag i forrige uke sa Spanias utenriksminister Arancha González Laya at hun frykter en gjentakelse av den enorme køen av lastebiler som ble sett ved Den engelske kanal nylig.

- Vi har ikke mye tid og det kaoset vi så i Storbritannia må minne oss på at vi må fortsette å jobbe for å nå en avtale om Gibraltar. Spanjoler vil ha en avtale, folket i Gibraltar vil ha en, nå må også Storbritannia ønske en avtale. Det er behov for politisk vilje, sa González Laya, ifølge nyhetsbyrået AP.

Suverenitetskrav

Gibraltar ble avgitt til Storbritannia i 1713, som en del av Utrecht-traktaten, som inneholder en rekke fredsavtaler i kjølvannet av den spanske arvefølgekrigen.

Spania har likevel aldri frafalt kravet om suverenitet over «the Rock», som Gibraltar også omtales som, og den kimen til motvillighet mellom partene har ligget der i hele forhandlingsløpet.

Disse uoverenskomstene må man likevel legge til side nå, slår den spanske utenriksministeren fast.

- Ingen av partene vil gi avkall på sine krav om suverenitet, men vi må sette det til side for å komme til en avtale som gjør livet lettere for dem som bor på begge sider av grensen, sier González Laya.

Over 15 000 personer bor i Spania og jobber i Gibraltar. Det er rundt 50 prosent av arbeidsstyrken i den lille britiske kolonien, der det bor til sammen 34 000 personer.

Om ikke dette alene understreker hvor viktig det er for Gibraltar å få til en avtale som sikrer en sømløs grensepassering, så kan det tilføyes at den lille kolonien tar imot 10 millioner turister i året. Sektoren utgjør hele 25 prosent av landets økonomi.

Vonde minner om Franco-grense

Da er det kanskje ikke så rart at visestatsminister i Gibraltar, Joseph Garcia, husker tilbake til sin egen barndom med gru. I 1969 stengte nemlig den spanske diktatoren Franco grensa mellom Spania og Gibraltar. Selv telefonforbindelsene ble brutt, og grensa åpnet ikke igjen for fotgjengere før i 1982 og for biler i 1985.

- Det hadde en forferdelig effekt på alt. Vi kan ikke tillate at dette skjer igjen, sa Garcia i februar i år, ifølge Reuters.

Boris Johnson har forsikret om at den britiske regjeringen jobber for å finne en løsning som inkluderer «å sikre grenseflyten, noe som åpenbart er noe lokalsamfunnene på begge sidene av grensa ønsker seg».

Vil ha Schengen-løsning

Løsningen som så langt har blitt skissert er verken ny eller revolusjonerende, men den gir et litt pussig utslag.

Ifølge El Pais skal løsningen innebære at Gibraltar for alle praktiske formål blir medlem av Schengen, som vi nordmenn kjenner svært godt. Det gir folk i 26 europeiske land mulighet til å bevege seg fritt mellom landene.

Partene skal være enige om å sikre fri flyt på grensa mellom Spania og Gibraltar, i bytte mot å gjøre Gibraltars flyplass og havn til EUs ytre grense.

Skulle Schengen-løsningen ende med en formalisert avtale vil det gi folk på Gibraltar en bevegelsesfrihet de aldri har hatt tidligere, ettersom Storbritannia aldri har vært medlem av Schengen.

Det gir også det noe pussige utslaget at personer som kommer med fly fra Storbritannia til Gibraltar må vise passet ved ankomst, mens spanjoler og andre som kommer vi den spanske grensen slipper dette.

Det skal være noen stridspunkter som må på plass, blant annet hvem som skal utføre passkontrollen på flyplassen og i havna. Medlemmer av Schengen er ansvarlige for å forhindre at personer tar seg ulovlig inn i Schengen-området.

I dette tilfellet er det bare Spania som kan utføre denne sjekken, ettersom Storbritannia ikke er Schengen-medlem, og Gibraltar ikke er en stat. Foreløpig ligger det an til at europeiske grensebyrået Frontex kan få oppgaven, ettersom Gibraltar er svært avvisende til å la spansk politi gjøre denne jobben på deres territorium.

FORANDRINGER: 31. januar 2020 ble den store Brexit-dagen etter tre og et halvt års drakamp i Storbritannia. Men hvilke forandringer får britene egentlig nå? Video: Endre Vellene Vis mer

Haster

Så langt er likevel ingen avtale undertegnet, men like før jul sa Gibraltars statsminister Fabian Picardo at «vi er bare noen få korte setninger unna en historisk avtale.»

Men det begynner å haste, som Picardo selv understreket i helga.

«Dagene blir lenger, men tiden blir kortere», skrev han på Twitter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer