Frykter katastrofe: - Dette er ikke bra

Klokka tikker for USA, som rykker stadig nærmere å gå tom for penger. - En svært krevende situasjon, sier norsk ekspert.

SJOKKBØLGER: Finanssentrum verden rundt kan få en solid knekk dersom ikke gjeldstakskrisa løses snart. Foto: John Angelillo / UPI / Shutterstock / NTB
SJOKKBØLGER: Finanssentrum verden rundt kan få en solid knekk dersom ikke gjeldstakskrisa løses snart. Foto: John Angelillo / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom USA misligholder låneforpliktelsene sine for første gang i historien, kan det sende sjokkbølger gjennom USA og verden.

Nå er det mange som mener det begynner å haste.

Toppsjef for JPMorgan Chase, Jamie Dimon, er blant dem som roper varsko om risikoen for fullstendig kaos i markedene.

- Panikken vil vokse jo nærmere du kommer et mislighold. Markedene vil svinge mye, kanskje aksjemarkedet faller, statsobligasjonsmarkedet vil ha sine egne problemer … Dette er ikke bra, sier banktoppen, ifølge CNN.

USAs finansminister Janet Yellen advarte nylig om en «økonomisk og finansiell katastrofe» dersom amerikanske politikere ikke klarer å bli enige om å heve gjeldstaket - altså grensa for hvor mye penger staten kan låne.

Myndighetene kan gå tom for penger allerede 1. juni, har Yellen advart.

- Svært krevende

Fristen er satt så man kanskje skal ha en slags slingringsmonn, ifølge Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank. Man vet ikke når fristen egentlig er, fordi det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye penger som går inn og ut av statskassa, ifølge sjefstrategen.

- Men det nærmer seg veldig, og det er en svært krevende situasjon fordi Kongressen er splittet, sier Johansen til Børsen.

- Hvis det blir et mislighold, vil det antakelig få store konsekvenser fordi amerikanske statspapirer på mange måter er grunnmuren i det finansielle markedet, legger han til.

Johansen trekker også fram store fall i aksjemarkedet som en mulig følge av mislighold.

Kan få verre konsekvenser

- Dette er en stor bekymring. Enhver familie bør være bekymret, sier Rohit Chopra, direktør for forbrukerombudet Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), til CNN.

Los Angeles Times skriver at sist USA var på randen til mislighold - i 2011 - førte det til fall i aksjemarkedene og panikkstemning før Washington til slutt fikk til en avtale.

Nå utspiller det samme scenarioet seg, med potensielt enda mer alvorlige konsekvenser, ifølge avisa.

Det politiske klimaet er mer problematisk, med større polarisering og splittelse. Republikanernes syltynne flertall, personligheten til nøkkelpersoner og press utenfra kan gjøre kompromisser enda vanskeligere å nå, ifølge avisa.

Verre enn Hellas og Bulgaria

På grunn av gjeldstakskrisa ser enkelte i finansmarkedene på USA som en mer risikabel låntaker i tida framover enn Bulgaria, Kroatia, Hellas, Mexico og Filippinene, skriver The New York Times-kommentator Jeff Sommer.

Det som har skjedd, er at de kortsiktige kostnadene for å forsikre amerikanske statspapirer mot mislighold på gjeld har skutt i været.

Det er tre til sju ganger dyrere å forsikre amerikanske statspapirer med kort løpetid, enn for de ovennevnte landene.

Dette er land som aldri har vært i nærheten av å regnes som bærebjelker i det globale finanssystemet, påpeker Sommer.

Biden har i lengre tid forsøkt å få Republikanerne med på å heve gjeldstaket, men partiet krever kraftige kutt i de offentlige utgiftene før de vil gå med å øke statens låneramme.

Joe Biden skal mandag diskutere gjeldstaket med kongressledere.

Men overfor journalister i delstaten Delaware søndag kveld sa Biden at han er optimistisk med tanke på å oppnå enighet rundt en avtale, ifølge NTB.

- Jeg er fortsatt optimistisk fordi jeg er født optimist, sa Biden.

- Stort problem

Ifølge Johansen finnes det visse mellomløsninger.

- Biden har mulighet til å komme med en lov som utsetter problemet en periode. Det har aldri vært prøvd før, men en del eksperter mener det kan være mulig. Da vil de ha mulighet til å prioritere hvilke betalinger de gjør, som å utsette betalinger til statsansatte og liknende.

En annen mulig løsning er å skyve problemet over til budsjettforhandlingene på høsten, sier han.

- Foreløpig tror man at man skal komme til en løsning. Det blir krise i markedet, men det blir et stort problem for USA hvis de mister den tilliten og at de ikke kommer til enighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer