Frykter kjempesmell

Store europeiske økonomier frykter at den økonomiske coronasmellen kan bli verre enn fryktet.

RESTRIKSJONER: London er en av byene der det nå strammes inn, spesielt for utelivet. Der frykter folk i bransjen omfattende pubdød. Foto: REX / NTB
RESTRIKSJONER: London er en av byene der det nå strammes inn, spesielt for utelivet. Der frykter folk i bransjen omfattende pubdød. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Da sommeren kom i år var det utsikter til bedring i mange lands økonomier, etter at coronarestriksjoner førte til en økonomisk krasj uten sidestykke i vår.

De strenge tiltakene med nær total nedstengning i mange europeiske land, gjorde at gigantiske krisepakker var nødvendig for å holde bedrifter og bransjer i live.

Advarsler på rekke og rad

Nå frykter flere store europeiske økonomier at en oppblomstring av coronaviruset, slik man ser flere steder i Europa, vil gå hardt utover en allerede preget økonomi.

I Storbritannia fører nå en smitteoppblomstring til at myndighetene innfører kraftigere restriksjoner, noe som blant annet går ut over britenes mulighet til å gå på pub. Der fryktet bransjen nå en massedød i pubbransjen. Men det er ikke bare i Storbritannia det er fare på ferde.

I forrige uke advarte Banco de España, den spanske sentralbanken, om at tøffe restriksjoner på grunn av en ny smittebølge kan dytte landet ut i en økonomisk krise som er verre enn man hadde sett for seg.

Bankens worst case-scenario tilsier at bruttonasjonalproduktet kan falle med 12,6 prosent i løpet av året. Et litt mindre pessimistisk anslag tilsier en tilbakegang på 10,5 prosent.

- Vi kan ikke utelukke en mer ugunstig utvikling enn den vi hadde i vårt andre scenario, som er det mest alvorlige av de to scenarioene vi vurderte, sa sentralbanksjef Pablo Hernández de Cos, ifølge CNBC.

Pessimistiske anslag

I Frankrike er også smittetallene på vei oppover, og det ganske kraftig. Torsdag ble det meldt at de for første gang hadde registrert over 30 000 nye smittetilfeller på et døgn.

Onsdag erklærte de at det innføres nasjonal helsekrisetilstand igjen. Det fører blant annet til at det innføres portforbud mellom klokka 21 og 06 fra og med lørdag i Paris og åtte andre store byer.

Dermed er det en fare for at de mest pessimistiske anslagene fra franskmennenes nasjonale statistiske byrå, INSEE, slår til.

De har anslått at BNP vil krympe med 9 prosent i år, men også der advares det mot at vedvarende tøffe restriksjoner kan gjøre den økonomiske krisa betydelig større.

- Etter en rask gjeninnhenting som følge av at restriksjonene ble løftet (...) kan den økonomiske aktiviteten avta på slutten av året på grunn av en oppblussing av epidemien, lyder dommen fra INSEE.

I Storbritannia tas det i bruk sterke språklige virkemidler når pubnæringen for alvor slår alarm. En ny oppblussing også der har ført til at det er innført nivåsystem basert på smittespredning.

Foreløpig er det bare Liverpool som er plassert i det høyeste smittenivået, som innebærer at byens puber må holde stengt. Men en rekke puber, blant annet i London, må overholde mye strengere smittevernregler enn tidligere.

- Da puber fikk lov til å gjenåpne i juli anslo vi forsiktig at 5000 puber ikke ville overleve. Men etter den uforsvarlige innføringen av et portforbud, som drepte handelen, har jeg doblet det anslaget til 10 000, sier Patrick Dardis, leder for den britiske pubkjeden Young's Pubs, til Daily Mail.

Han omtaler de nye nedstengningene som «en katastrofe pubhandelen aldri helt vil hente seg inn igjen fra».

PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

- Trussel mot økonomisk innhenting

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, sier til Børsen at uroen mange europeere føler på ikke er grunnløs.

- Det er ingen tvil om at oppblussing av virussmitten i Europa og til dels USA er en trussel mot den videre økonomiske innhentingen. Så lenge folk er redde for å bli smittet og politikerne opprettholder eller øker omfanget av smitteverntiltak, så vil deler av den økonomiske aktiviteten ikke normaliseres, påpeker Lie.

Han understreker at dette først og fremst gjelder i servicesektoren, da det er lettere for arbeidsgivere i industrisektoren å innføre gode smitteverntiltak.

Når det gjelder ståa i Europa så sier Lie at tallene viser at det er Tyskland og Storbritannia som har sett den kraftigste rekylen siden i vår.

Han viser da til det de såkalte PMI-tallene (Purchasing Managers' Index), som er en økonomisk indikator som bygger på månedlige rapporter og statistikker for bedrifter i den private sektoren.

Er PMI-tallet over 50 betyr det vekst, er det under 50 betyr det en negativ utvikling i økonomien.

- Sannsynlig at det blir verre

For Tyskland og Storbritannia steg PMI-nivået til 55 og 56 fra august til september, noe som indikerer sterk aktivitetsøkning.

Det er Spania som sliter mest av de store økonomiene. Der har PMI-tallet falt tilbake til 44, som indikerer et markant fall i aktiviteten.

- Med den smitteveksten vi har sett gjennom oktober, er det mer sannsynlig at disse tallene, og dermed den økonomiske tilstanden, vil bli verre, enn at ting vil bli bedre, sier Lie.

Lie peker uansett på at det er bedring å spore i verdensøkonomien, særlig fordi Kina, som alene driver rundt en tredel av veksten i verdensøkonomien, har lavt smittetrykk.

- Kina bidrar til en positiv eksportimpuls også for europeiske virksomheter, sier Lie.

Servicesektoren utsatt

Det er likevel store forskjeller også innad i Europa mellom de forskjellige bransjene. For selv om økonomien har hentet seg godt inn igjen, og flere indikatorer nærmer seg nivåene de var før krisa, så er det fremdeles svært utfordrende for servicesektoren.

- Med smitteveksten vi nå ser er sannsynligheten høy for at særlig reiselivsnæringer, fritidsaktiviteter, restauranter og idretts- og arrangementsvirksomhet vil rammes ytterligere, med potensielle konsekvenser for sysselsetting, konkurser og forbrukskapasitet, sier Lie.

Han mener smitteutviklingen bidrar til at den økonomiske aktiviteten ikke kan bli fullstendig normalisert før en vaksine er på plass og distribuert med god effekt.

Med andre ord er det viruset som i stor grad styrer den økonomiske utviklingen i de kommende månedene, og hvordan de store økonomiene rammes.

Stort BNP-fall

Onsdag kom seks av Tysklands tankesmier med en ny prognose, som tilsier at landets BNP vil krympe 5,4 prosent i år. Det er et mye mer negativt anslag enn de hadde i april, da det ble anslått at nedgangen ville bli på 4,2 prosent.

I september, før smitten for alvor blusset opp igjen, anslo Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at BNP i eurosonen vil krympe med 7,9 prosent i år.

Det siste anslaget som er kommet for Norges del kom fra Det internasjonale pengefondet tidligere denne uka. De anslår at Norges BNP vil falle 2,8 prosent i år, noe som gjør at Norge ligger an til å være blant økonomiene som kommer seg best gjennom krisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer