Frykter kjempesmell

Store europeiske økonomier frykter at den økonomiske coronasmellen kan bli verre enn fryktet.

RESTRIKSJONER: London er en av byene der det nå strammes inn, spesielt for utelivet. Der frykter folk i bransjen omfattende pubdød. Foto: REX / NTB
RESTRIKSJONER: London er en av byene der det nå strammes inn, spesielt for utelivet. Der frykter folk i bransjen omfattende pubdød. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Da sommeren kom i år var det utsikter til bedring i mange lands økonomier, etter at coronarestriksjoner førte til en økonomisk krasj uten sidestykke i vår.

De strenge tiltakene med nær total nedstengning i mange europeiske land, gjorde at gigantiske krisepakker var nødvendig for å holde bedrifter og bransjer i live.

Advarsler på rekke og rad

Nå frykter flere store europeiske økonomier at en oppblomstring av coronaviruset, slik man ser flere steder i Europa, vil gå hardt utover en allerede preget økonomi.

I Storbritannia fører nå en smitteoppblomstring til at myndighetene innfører kraftigere restriksjoner, noe som blant annet går ut over britenes mulighet til å gå på pub. Der fryktet bransjen nå en massedød i pubbransjen. Men det er ikke bare i Storbritannia det er fare på ferde.

I forrige uke advarte Banco de España, den spanske sentralbanken, om at tøffe restriksjoner på grunn av en ny smittebølge kan dytte landet ut i en økonomisk krise som er verre enn man hadde sett for seg.

Bankens worst case-scenario tilsier at bruttonasjonalproduktet kan falle med 12,6 prosent i løpet av året. Et litt mindre pessimistisk anslag tilsier en tilbakegang på 10,5 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.