Frykter kollaps: - En katastrofe

Det som virket som en umiddelbar seier, framstår nå som en vits, advarer en italiensk fiskeriforening.

«KRITISK SITUASJON»: Dette dronebildet fra 11. august i år viser fiskebåter som samler inn muslinger i Scadovari-lagunen, like utenfor Venezia. Området er blant de hardest rammede av en pågående invasjon av blå krabber. Situasjonen beskrives som kritisk av flere italienske kystkommuner. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB
«KRITISK SITUASJON»: Dette dronebildet fra 11. august i år viser fiskebåter som samler inn muslinger i Scadovari-lagunen, like utenfor Venezia. Området er blant de hardest rammede av en pågående invasjon av blå krabber. Situasjonen beskrives som kritisk av flere italienske kystkommuner. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Her er vi fri. Her må du bli. Ingen som slår oss, renser og flår oss, bon appétit!»

Det sang den jamaicanske krabba Sebastian, underfundig nok på kav bergensk, i Disney-filmen «Den lille havfruen» i 1989.

Budskapet var klart nok: «Klart du må bli!»

Men om du er en blå svømmekrabbe som befinner deg på kysten av nordlige Italia akkurat nå, er det trolig best om du kommer deg av gårde så fort som mulig.

For selv om kamskjell, musling, storfisk og pusling er på parti, har krabbene sørget for disharmoni og frykt for økonomisk havari.

Nå kjemper fiskere nord i landet med nett og klør for å stoppe en pågående invasjon av de uønskede blå krabbene. Ifølge lokale myndigheter truer krabbene hele regionens økonomiske framtid.

- Folkene i Roma er nødt til å forstå at denne katastrofen truer framtida til flere tusen familier og bedrifter, uttalte guvernøren i Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, etter et toppmøte på mandag, ifølge The Guardian.

- Denne invasjonen risikerer å ruinere en økonomi som ikke bare gir levebrød for et helt samfunn, men som også er en identitetsmarkør på linje med parmaskinke og parmesan, fortsetter Bonaccini.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.