Leiemarkedet i Oslo:

Frykter kollaps: - Ser ikke bra ut

Presset øker på leiemarkedet i Oslo.

TØFFE TIDER: Presset i leiemarkedet i Oslo øker ettersom andelen sekundærboliger faller til et nytt bunnivå, rapporterer Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TØFFE TIDER: Presset i leiemarkedet i Oslo øker ettersom andelen sekundærboliger faller til et nytt bunnivå, rapporterer Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette ser ikke bra ut, og vi frykter for at dette vil ende med en tilbudskollaps i Oslos leiemarked, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Andelen sekundærboliger faller til et nytt bunnivå i Oslo. Det viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

I tredje kvartal er andelen sekundærboliger nede på 14,9 prosent. Tar man utgangspunkt i de siste fire åra er nedgangen i antall boliger på hele 7226, som tilsvarer 12,2 prosent.

Det bidrar til ytterligere press på et allerede trangt leiemarked.

- Vi registrerer en sterk nedgang i andelen sekundærboliger av den totale boligmassen i Oslo, og utsiktene er svært negative siden det knapt bygges nye boliger i Oslo, sier Geving.

- Raskt boligunderskudd

Han peker på rente- og skattekostnader som hoveddrivere bak utviklingen. Dyrtida «tvinger» mange til å selge sekundærboligen, og Geving frykter at det lurer en enda større smell lenger framme i horisonten.

- Utsiktene er svært negative siden det knapt bygges nye boliger i Oslo. I et marked preget av for lav tilførsel av nye boliger og sterk befolkningsvekst, går utviklingen raskt i retning av boligunderskudd, framholder han.

Geving viser til at det i 2021 ble solgt svært mange boliger under oppføring i de fleste storbyene, med unntak for Oslo hvor boligbyggingen har vært moderat i flere år.

- De siste 24 månedene har salget av boliger under oppføring falt som en stein, og småinvestorene har vært mindre aktive enn normalt. Vi forventer derfor at andelen sekundærboliger vil falle i samtlige storbyer i åra som kommer, og dermed svekke tilbudet av leieboliger. Dette vil skape utfordringer for boligforsyningen til en befolkning i sterk vekst med økt behov for leieboliger.

- Dystre utsikter

Geving er ikke alene om bekymringene. De siste månedene har en samlet eiendomsbransje ropt et rungende varsko om et stadig økende press i leiemarkedet.

Historiske prisstigninger, rekordhøy befolkningsvekst og et dramatisk byggefall bidrar heller ikke til framtidig optimisme.

- Utsiktene for Oslo er rett og slett ganske dystre, uttalte administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer