Sri Lanka

Frykter konkurs i 2022

Sri Lanka frykter konkurs i 2022. I tillegg til finansielle problemer, preges landet av en humanitær krise. The World Bank anslår at 500 000 mennesker har falt under fattigdomsgrensa siden begynnelsen av pandemien.

BØNN: Innbyggere på Sri Lanka ber under en seremoni i forbindelse med nyttår. Foto: AFP / NTB
BØNN: Innbyggere på Sri Lanka ber under en seremoni i forbindelse med nyttår. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sri Lanka står overfor en stadig dypere finansiell og humanitær krise. Inflasjonen stiger til rekordnivåer og matprisene øker. Problemet er nå så ille at landet frykter konkurs i 2022.

Under fattigdomsgrensa

Regjeringen, ledet av president Gotabaya Rajapaksa, står overfor en krise delvis forårsaket av virkninger etter corona og tapet av turisme. I tillegg er krisen forsterket på grunn av høye offentlige utgifter og skattekutt som eroderer statens inntekter, store gjeldsnedbetalinger til Kina og valutareservene på det laveste nivået på et tiår. Det melder The Guardian.

Avisa skriver at inflasjonen i mellomtida har blitt avsporet av at staten trykker penger for å betale ned innenlandske lån og utenlandske obligasjoner.

The World Bank anslår at 500 000 mennesker har falt under fattigdomsgrensa siden begynnelsen av pandemien. Det tilsvarer en fem års tilbakegang i kampen mot fattigdom.

The World Bank skriver at Sri Lanka har hatt gode resultater når det kommer til å heve levestandarden og redusere fattigdom. I tiåret forut pandemien var fattigdommen avtakende. Statistikk viser at andelen fattige gikk ned fra 16,2 prosent i 2012/2013 til 11 prosent i 2016. Dataen er målt ut ifra verdensbankens internasjonale fattigdomsgrense på 3,20 dollar. Prognoser indikerer at tallet falt ytterligere til 9,2 prosent i 2019.

NØDSITUASJON: Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har erklært landet for å være i en økonomisk nødsituasjon. Foto: Reuters / NTB
NØDSITUASJON: Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har erklært landet for å være i en økonomisk nødsituasjon. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Også helseresultater for mødre og barn har forbedret seg i det samme tidsrommet, og tilgang på elektrisitet er nå nesten universelt.

Ønsker seg vekk

Rajapaksa har nå erklært Sri Lanka for å være i en økonomisk nødssituasjon etter at inflasjonen i november nådde rekordhøye 11,1 prosent. Ifølge The Guardian har prisene gjort at mange som tidligere hadde det godt, nå sliter med å brødfø familiene sine.

Tapet av arbeidsplasser og viktige inntekter fra turisme, som vanligvis bidrar med mer enn 10 prosent av bruttonasjonalproduktet, har vært betydelig. Det er mer enn 200 000 mennesker som mister levebrødet sitt i reise- og turismesektoren, ifølge World Travel and Tourism Council.

Situasjonen har nå gått så langt at unge, samt utdannede mennesker, danner lange rekker i pass-køene, i håp om å kunne forlate landet. En undersøkelse viser at en av fire i denne gruppen ønsker seg ut av Sri Lanka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer