Økonomiske sanksjoner

Frykter krise: Strømprisene kan skyte i været

Frykter Russland-grepet kan gi en energikrise i Europa. Det vil folk i Norge kjenne på lommeboka.

SANKSJONER: I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
SANKSJONER: I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ganske leit. Vi følger det som skjer, time for time, dag for dag, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, til Børsen om utviklingen mellom Ukraina og Russland.

I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. De tar sikte på å ramme Putin og kretsen rundt ham direkte, samtidig som de har fryst verdiene til den russiske sentralbanken og kastet ut flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Fryst russiskeide dollarreserver

- Det man i fokuserer på i dag, er de sanksjonene som ble innført i helga av Vesten og EU - å utelukke en del russiske banker fra Swift-systemet, sier Chen mandag og fortsetter:

- Men ikke minst og kanskje viktigere: at man har fryst russiskeide dollar-reserver og fordringer i utlandet, som Russland har akkumuluert over tid. Det betyr at den russiske sentralbanken for eksempel ikke får brukt de valutareservene til å stabilisere den russiske rubelen ved å gripe inn når den faller, slik vi har sett i dag.

Enorme verdier

Den russiske sentralbanken har reserver til en verdi av rundt 640 milliarder dollar i verdens største valutaer. Store deler av disse pengene har EU og USA blitt enige om å fryse.

Disse midlene er hva sentralbanken støtter seg på i dårlige økonomiske tider, påpeker sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

- Det er dollar- og euroreserver Russland antakelig ikke får tilgang til. Det er cirka 16 prosent amerikanske dollar og cirka 32 prosent euro. Det er en betydelig andel av disse reservene de ikke får brukt til å støtte opp om rubelen, sier Due-Andresen.

Rubelfall

Rubelen mistet omtrent 25 prosent av verdien sin mandag ettermiddag, etter tidligere fall på så mye som 40 prosent, skriver CNN.

Det voldsomme fallet knyttes til sanksjonene, at man fryste reservene, sier Chen.

Han viser til at alle sentralbanker har utenlandske valutareserver for å sikre seg mot fall i valutaen.

- Da kan man bruke dollar til å støttekjøpe rubel. Men de måtte øke rentene i stedet.

Russlands sentralbank økte styringsrenta til 20 prosent mandag, fra tidligere 9,5 prosent, ifølge Bloomberg.

Kan få energikrise

- Det store spørsmålet er jo hva slags mottiltak Russland kommer med av sanksjoner, sier Chen.

- Europa er avhengig av gass fra Russland. Hvis ikke Russland får penger for den gassen - som de kan bruke - vil de slutte med å eksportere gass til Europa, sier han.

Dette er et spørsmål som er uavklart. Hvis de ikke får igjen penger for den gassen som sendes, vil de trolig skru igjen gasskrana.

- Da kan du få en energikrise i Europa. Som vil påvirke veksten i Europa: for husholdningene, bedriftene. Dette vil også påvirke strømprisene. Også i Norge.

Kan skje når som helst

Han forteller at gasspumpa fra Russland til Europa går kontinuerlig.

- De får jo betalt for gassen, men i det øyeblikket Russland ikke kan bruke de pengene de får betalt for gassen, kan det skje mottiltak som å skru ned eksporten av den - det kan komme når som helst, eller om noen uker.

Resultatet vil kunne bli skyhøye gass-, olje- og strømpriser, på grunn av Europas avhengiget av gassimporten fra Russland.

Også Due-Andresen trekker fram dette som noe man følger med på.

- Det er jo den store bekymringen, de står for cirka 40 prosent av gassleveransen til Europa. Mange tror ikke de vil skru igjen krana helt, for det vil også skade dem selv, sier Due-Andresen.

- Russland forsøker å vri seg mot Kina og selge gass til dem, men dette er jo gass som går i rør. Man kan ikke automatisk bare sende det til Kina. Det vil være et problem. Derfor tror man ikke de vil skru det helt av, legger hun til.

- Immune mot rubelfall

Resultatet av denne utviklingen være en voldsom inflasjon i Russland, påpeker hun.

- Hvis de skal importere varer til Russland og betale med rubler som er mye mindre verdt, innebærer det at prisene skyter i været. Så for russisk økonomi vil dette være dramatisk. Dette med at mange banker er utestengt fra Swift, gjør at det finansielle synstemet får problemer med å fungere, sier Due-Andresen.

Chen trekker også fram konsekvensene dette får for russisk økonomi.

- Konsekvensen for Russland er at det de importerer fra utlandet, blir veldig dyrt. Du kan få potensielt veldig høy inflasjon.

Han påpeker imidlertid at den russiske økonomien er nokså selvforsynt.

- Det som er spesielt med Russland, er at de ikke importerer så mye fra utlandet, men er selvforsynte med ikke bare energi, men også mat. Sånn sett er de også immune mot at rubelen faller. Det er ikke noen nødvendige varer som må importeres fra utlandet, bortsett fra militærdeler, flydeler og enkelte chiper.

Ekspertene tror imidlertid ikke at ei stengt russisk gasskran vil kunne føre til noen finanskrise.

- Det vil ikke føre til noen finanskrise, nødvendigvis. Men høy inflasjon. Sentralbankene vil nok ikke reagere på dette bidraget til inflasjonen, det vil de anse som en «skatt» som reduserer kjøpekraften til husholdninger og bedrifter. Som alt annet vil det dempe etterspørselen og veksten, sier Chen.

Due-Andresen påpeker at man har fått på plass regler som gjør bankene bedre rustet for nedgangstider.

- Det vil nok ikke føre til en finanskrise i Vesten. Det man er bekymret for, er høy inflasjon, og da vil antakelig sentralbankene reagere med å sette opp renta. Da får husholdninger og bedrifter mer problemer, sier Due-Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer