Økonomiske sanksjoner

Frykter krise: Strømprisene kan skyte i været

Frykter Russland-grepet kan gi en energikrise i Europa. Det vil folk i Norge kjenne på lommeboka.

SANKSJONER: I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
SANKSJONER: I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ganske leit. Vi følger det som skjer, time for time, dag for dag, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, til Børsen om utviklingen mellom Ukraina og Russland.

I løpet av helga har EU, Storbritannia og USA kommet med ganske tøffe sanksjoner mot Russland. De tar sikte på å ramme Putin og kretsen rundt ham direkte, samtidig som de har fryst verdiene til den russiske sentralbanken og kastet ut flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Fryst russiskeide dollarreserver

- Det man i fokuserer på i dag, er de sanksjonene som ble innført i helga av Vesten og EU - å utelukke en del russiske banker fra Swift-systemet, sier Chen mandag og fortsetter:

- Men ikke minst og kanskje viktigere: at man har fryst russiskeide dollar-reserver og fordringer i utlandet, som Russland har akkumuluert over tid. Det betyr at den russiske sentralbanken for eksempel ikke får brukt de valutareservene til å stabilisere den russiske rubelen ved å gripe inn når den faller, slik vi har sett i dag.

Enorme verdier

Den russiske sentralbanken har reserver til en verdi av rundt 640 milliarder dollar i verdens største valutaer. Store deler av disse pengene har EU og USA blitt enige om å fryse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.