Storbritannia

Frykter krise - vil ha avtale med Norge

Storbritannia ønsker å inngå en 20 år lang gassavtale med Norge for å forhindre strømstans i løpet av vinteren, ifølge Bloomberg News. Norske myndigheter avviser imidlertid at de er i forhandlinger.

FORHANDLINGER: Britiske myndigheter frykter strømstans i vinter og forhandler nå med Norge om en langsiktig gasskontrakt. Foto: HowesImages / SplashNews.com
FORHANDLINGER: Britiske myndigheter frykter strømstans i vinter og forhandler nå med Norge om en langsiktig gasskontrakt. Foto: HowesImages / SplashNews.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Det melder Bloomberg News, som siterer en ikke-navngitt kilde.

Ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet forhandler den britiske energiministeren nå med sin norske motpart, Terje Aasland (Ap), fordi de frykter en energikrise i vinter.

Norske myndigheter avviser imidlertid at de er i forhandlinger om en slik avtale.

- Norske myndigheter har ikke vært i kontakt med britiske myndigheter om dette, sier kommunikasjonsrådgiver Jo Henrik Egeland Jarstø til NTB og legger til:

- Spørsmål om dette må rettes til selskapene på sokkelen, da det er de som har ansvaret for å selge norsk gass, sier han.

Frykter kaos

Britiske myndigheter frykter en vinter med kaos og strømbrudd etter at de ble advart denne uka av Office of Gas and Electricity Markets (Ofgem).

Forvaltningsorganet mener det er en «betydelig risiko» gassmangel i Storbritannia denne vinteren, og at dette kan føre til at noen kraftverk må stanse driften.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Langsiktig

Russland har strammet inn kraftig på sine gassleveranser til Europa i kjølvannet av krigen i Ukraina.

- Vi ser på langsiktige energikontrakter med andre land. Jeg har ikke signert en avtale ennå, sa statsminister Liz Truss til Sky News i forrig uke.

En 20 år lang kontrakt kan imidlertid bety at Storbritannia da binder seg til å betale en svært høy pris for norsk gass i mange år framover.

Med gasslekkasjene i Østersjøen og Russlands stadig mindre gassleveranser til Europa, har gjort norsk gass og norske gassinstallasjoner desto viktigere.

Britisk bistand

Fredag varslet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge vil få hjelp av Storbritannia, Tyskland og Frankrike til å patruljere havområdene rundt norske olje- og gassplattformer av frykt for sabotasje.

Ifølge Teknisk Ukeblad er det klart etter et møte i Joint Expeditionary Force (JEF) at en britisk fregatt vil bistå det norske Sjøforsvaret med å beskytte norske gassrørledninger og annen viktig infrastruktur. I tillegg varsler USA at de er klare til å bistå på kort varsel, skriver NTB.

Ifølge et referat ble det under møtet diskutert ulike tiltak, blant annet økt maritim tilstedeværelse.

- I ei tid med økt bekymring for alle likesinnede partnernasjoner er det viktig at vi handler med hurtighet, smidighet og kollektiv besluttsomhet for å demonstrere vår felles forpliktelse til gjensidig sikkerhet, sa den britiske forsvarsministeren Ben Wallace etter møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer