Sveits' sentralbank:

Frykter maktsirkel: - Bekymret

Flere eksperter er redde for at det er for mye makt i hendene på noen få i Sveits' sentralbank.

MYE MAKT: Som sentralbanksjef på ubestemt tid mener flere at Thomas Jordan har for mye makt i Sveits. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB
MYE MAKT: Som sentralbanksjef på ubestemt tid mener flere at Thomas Jordan har for mye makt i Sveits. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sveits har en av verdens mest omtalte økonomier. Landet er kjent for lave skatter, noe som tiltrekker seg mange rikinger. Det er også kjent for å ha lite åpenhet, som gjør at man kan skjule eierskap i stor grad, en attributt som gjerne tiltrekker seg lyssky virksomhet.

Det finansielle systemet i Sveits er derfor ofte oppe til debatt. Spesielt etter at den omstridte banken Credit Suisse kollapset, og ble reddet av den sveitsiske storbanken UBS.

I denne operasjonen spilte også den sveitsiske sentralbanken (SNB) en stor rolle, da staten støttet overtakelsen med 280 milliarder dollar. Nå krever eksperter at flere mennesker må til i ledelsen av banken.

- Sterk maktkonsentrasjon

Det er nemlig bare tre personer i styret til sentralbanken - styreleder Thomas Jordan, nestleder Martin Schlegel og avtroppende styremedlem Andréa M. Maechler.

- Med den nåværende komposisjonen av styret til Sveits nasjonalbank er jeg bekymret for at det er en sterk maktkonsentrasjon i veldig få hender, og en for mektig rolle for styrelederen, sier Celine Widmer, parlamentsmedlem for partiet Sosialdemokratene, til nyhetsbyrået Reuters.

Hun er ikke den eneste som mener makta må fordeles.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Tidligere president for parlamentets finansdepartement, Christian Luscher, mener styret bør utvides til fem medlemmer. Gerhard Andrey, nåværende medlem i finansdepartementet, mener strukturen nærmest har vært uendret de siste 100 åra.

- Selv om SNB har gjort en ganske god jobb med å stabilisere priser og inflasjon, må den utvikles og ha mer mangfold for å takle de kommende utfordringene, sier han til nyhetsbyrået.

Motstår utvidelse

Det er det sveitsiske parlamentet som må godkjenne en eventuell utvidelse av SNBs styre. Banken selv kommer ikke til å gå i bresjen for det.

- Fra vårt synspunkt har denne organisasjonelle formen bevist sin verdi, gjennom å promotere intense og effektive diskusjoner med kjappe avgjørelser, sier den til Reuters.

Også erfaringen til styremedlemmene trekkes fra. Yvan Lengwiler ved Universitetet i Basel mener at for mange av SNBs ansatte har tilbrakt hele karrieren innenfor banken, blant andre toppsjef Jordan og hans nestkommanderende.

- De er begge veldig kompetente, men det er en boble, de har ingen erfaring utenfor. Det behøves virkelig å tidsbegrense perioden man kan sitte, mener han.

Lav inflasjon

Motstanderne påpeker at en utvidelse av styret kan føre til at banken er mer utsatt for påvirkning utenfra, og mindre selvstendighet i styret - og med det høyere inflasjon.

BYTTER JOBB: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef - det hadde han ikke sett for seg da han ble generalsekretær i Nato i 2014. Vis mer

Sveits har i stor grad klart å styre unna den glødende inflasjonen store deler av verden sliter med.

Selv om en inflasjon på over tre prosent er det høyeste på over 29 år, så er det barnemat i forhold til mange andre land. I Norge har prisveksten vært på 6,5 prosent de siste tolv måneder.

I den norske sentralbanken består hovedstyret av ni personer - ledet av sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

I tillegg deltar to styremedlemmer, valgt av de ansatte, i behandlingen av administrative saker. Medlemmene blir valgt for en periode på åtte år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer