Sveits' sentralbank:

Frykter maktsirkel: - Bekymret

Flere eksperter er redde for at det er for mye makt i hendene på noen få i Sveits' sentralbank.

MYE MAKT: Som sentralbanksjef på ubestemt tid mener flere at Thomas Jordan har for mye makt i Sveits. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB
MYE MAKT: Som sentralbanksjef på ubestemt tid mener flere at Thomas Jordan har for mye makt i Sveits. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Sveits har en av verdens mest omtalte økonomier. Landet er kjent for lave skatter, noe som tiltrekker seg mange rikinger. Det er også kjent for å ha lite åpenhet, som gjør at man kan skjule eierskap i stor grad, en attributt som gjerne tiltrekker seg lyssky virksomhet.

Det finansielle systemet i Sveits er derfor ofte oppe til debatt. Spesielt etter at den omstridte banken Credit Suisse kollapset, og ble reddet av den sveitsiske storbanken UBS.

I denne operasjonen spilte også den sveitsiske sentralbanken (SNB) en stor rolle, da staten støttet overtakelsen med 280 milliarder dollar. Nå krever eksperter at flere mennesker må til i ledelsen av banken.

- Sterk maktkonsentrasjon

Det er nemlig bare tre personer i styret til sentralbanken - styreleder Thomas Jordan, nestleder Martin Schlegel og avtroppende styremedlem Andréa M. Maechler.

- Med den nåværende komposisjonen av styret til Sveits nasjonalbank er jeg bekymret for at det er en sterk maktkonsentrasjon i veldig få hender, og en for mektig rolle for styrelederen, sier Celine Widmer, parlamentsmedlem for partiet Sosialdemokratene, til nyhetsbyrået Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer