Frykter «marerittsommer»

Flygelederkonflikten i Danmark fortsetter. Nå rasler flyselskapene med sablene.

KAOS: Flygeledermangel gir kaotiske tilstander på Københavns lufthavn. Bildet er hentet fra en streik i 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
KAOS: Flygeledermangel gir kaotiske tilstander på Københavns lufthavn. Bildet er hentet fra en streik i 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har vært ubehagelig turbulent for flypassasjerer som skal lande på Københavns lufthavn. En omfattende konflikt mellom flygelederne og deres statseide arbeidsgiver Naviair skaper til dels store forsinkelser i flytrafikken.

I april ble en million passasjerer rammet av forsinkede fly, mens 60 000 måtte innse at flyet deres ble kansellert.

Mangel på flygeledere

Problemet er at det er for få flygeledere. Det skyldes blant annet at mange flygeledere mistet jobben under coronapandemien, da det ikke var et like stort behov for flygeledere som det er nå.

For øyeblikket ligger bemanningen rundt 10 prosent under det den burde ha vært for å ta unna det aktuelle trafikknivået. Naviair har tidligere medgitt at de har underinvestert i utdannelsen av nye flygeledere, og at de fram til 2024 vil være avhengig av at flygelederne påtar seg en til to ekstravakter i måneden.

Flygelederne på sin side mener omfanget av ekstravakter har blitt for stort.

Saken har altså allerede fått stor innvirkning på flytrafikken i København, og konflikten framstår mer og mer som en gordisk knute. Det har fått flyselskapene til å rasle med sablene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer