Frykter miljøkatastrofe: «Enorme konsekvenser»

Et lasteskip i full fyr utenfor Nederlands kyst, skaper store bekymringer.

BRANN: Det brenner fremdeles i det Panama-registrerte lasteskipet «Fremantle Highway», snart ett døgn etter at brannen brøt ut. Foto: Kustwacht Nederland / Coast Guard Netherlands via AP / NTB
BRANN: Det brenner fremdeles i det Panama-registrerte lasteskipet «Fremantle Highway», snart ett døgn etter at brannen brøt ut. Foto: Kustwacht Nederland / Coast Guard Netherlands via AP / NTB Vis mer
Publisert

Rundt midnatt natt til onsdag brøt det ut brann i et lasteskip med flere tusen biler om bord, utenfor Nederlands kyst.

En person mistet livet under brannen på skipet. Den nederlandske kystvakten har uttalt at de mistenker at årsaken til brannen er en elbil som har tatt fyr.

Fremantle Highway er et Panama-registrert lasteskip på 18 500 tonn. Det var på vei fra Bremerhaven i Tyskland til Port Said i Egypt, ifølge nettsiden marinetraffic.com.

- Ikke under kontroll

Torsdag formiddag, halvannet døgn etter at nødsituasjonen oppsto, brant det fremdeles kraftig i lasteskipet «Fremantle Highway». Den nederlandske kystvakta opplyser at brannen i skipet kan vare i flere dager.

- Brannen er definitivt ikke under kontroll. Den er veldig vanskelig å slokke, sannsynligvis på grunn av lasten skipet fraktet, sier Edwin Versteeg, en talsperson for nederlandske myndigheter, ifølge Reuters.

Brannen skal ha startet i batteriet til en av elbilene om bord. I lydopptak av kommunikasjon mellom nødetatene og kapteinen om bord på skipet, kan man høre en person si «det ser også ut til at en elbil har eksplodert», ifølge De Telegraaf. Eksplosjonen skal ikke ha forårsaket omfattende skader på selve skipet.

Det ble først rapportert at det var 2857 biler om bord det 200 meter lange skipet, og at 25 av disse var elbiler. Nå oppjusteres også dette tallet kraftig. Ifølge det japanske rederiet K Lines, er det 3783 biler om bord på skipet, ifølge De Telegraaf.

Men brannen var svært eksplosiv og spredde seg raskt, forteller William Molenaar, en av de første redningsmennene som ankom det brennende lasteskipet.

- Det var mye røyk og brannen spredte seg raskt. De som var om bord måtte komme seg av båten raskt. Vi fisket dem opp av vannet, sier Molenaar.

Da brannen startet skal det ha vært 23 personer om bord.

Frykter miljøkatastrofe

Slukkearbeidet er også svært utfordrende. Redningsskip har sprutet vann på båten for å kjøle den ned, men de kan ikke bruke for mye vann, da det kan få lasteskipet til å synke.

Det er en frykt flere sitter med. Miljøorganisasjonen Stichting De Noordzee, Norsjøstiftelsen, sier at det frykter konsekvensene dersom skipet synker.

- Vi håper inderlig at lasteskipet blir brakt i sikkerhet, for dersom det synker kan konsekvensene for Nordsjøen bli enorme. Det betyr at skipet, med sitt drivstoff og lasten på tusenvis av biler, vil havne på bunnen av Nordsjøen. Det er en potensiell katastrofe for miljøet, sier programsjef i stiftelsen, Ewout van Galen, til De Telegraaf.

- Man må håpe at skipet kan berges og at forurensingen begrenses.

Et redningsskip har stabilisert lasteskipet, slik at det ikke flyter av gårde. Ifølge Edwin Granneman, talsperson for kystvakta, prøver redningseksperter nå å finne ut hvordan de skal gå fram for å få slukket brannen.

Torsdag er det fortsatt ingen tegn til at skipet lekker olje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer