Frykter milliardbøter: - På villspor

Gigantene i dagligvaremarkedet forbereder seg på rekordbøter for en prisavtale som de hevder det har vært full åpenhet om i ti år.

FRYKTER REKORD: De store dagligvarekjedene frykter rekordbøter som følge av Konkurransetilsynets etterforskning som rapporteres å dra seg mot en konklusjon. Foto: Lise Åserud, NTB
FRYKTER REKORD: De store dagligvarekjedene frykter rekordbøter som følge av Konkurransetilsynets etterforskning som rapporteres å dra seg mot en konklusjon. Foto: Lise Åserud, NTB Vis mer
Publisert

Konkurransetilsynet hentet nylig inn ferske omsetningstall fra Norgesgruppen, Coop og Rema. Salgstallene vil ligge til grunn for beregningen av det som kan bli tidenes saftigste bøter.

- Vi vet at det vil komme et varsel. Det har Konkurransetilsynet gitt klare signaler om. Dersom de beveger seg opp til øvre grense, som er satt til 10 prosent av siste års omsetning, snakker vi om voldsomme summer. Det kan bli milliardbeløp, sier kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis i Coop til Børsen.

- Vi stiller oss helt uforstående til dette, understreker han.

Også Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Norgesgruppen, avviser lovbrudd:

- Vi mener at denne bransjenormen ikke er i strid med konkurranseloven, sier han til Børsen.

Heller ikke Rema vil erkjenne noe straffegebyr uten kraftig motstand.

Åpenhet om prisjegerne

De tre tungvekterne i dagligvarebransjen mener derimot at Konkurransetilsynet har vært vriene og vrange å forholde seg til.

Utgangspunktet for tilsynets sak er de såkalte prisjegerne - nærmere bestemt matkjedenes egne ansatte som oppsøker konkurrentenes butikker for å kartlegger priser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.