Økonomien kan kollapse:

Frykter «monsteret»

Den russiske økonomien har klart å styre unna kollaps så langt, på tross av knallharde sanksjoner. Men det kan likevel bli verre for russerne.

PROBLEMER: Den russiske økonomien har stor utfordringer, men har så langt ikke kollpaset helt. Likevel kan Russlands president Vladimir Putin og hans landsmenn stå overfor nye vanskeligheter i tida som kommer. Foto: Maksim Sjipenkov / EPA / NTB
PROBLEMER: Den russiske økonomien har stor utfordringer, men har så langt ikke kollpaset helt. Likevel kan Russlands president Vladimir Putin og hans landsmenn stå overfor nye vanskeligheter i tida som kommer. Foto: Maksim Sjipenkov / EPA / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina i februar, har Vesten ilagt dem svært tøffe sanksjoner. Halvparten av Russlands utenlandske valutareserver, omtalt som Russlands «krigskasse» er fryst. Utenlandsreservene er på til sammen drøyt 600 milliarder dollar.

En rekke personer i den russiske eliten, både embetsmenn og oligarker, har blitt oppført på Vestens sanksjonslister. Noen har fått inndratt sine luksusfartøy og andre har ikke lenger tilgang til sine luksuseiendommer rundt omkring i Europa og USA.

I tillegg har en rekke store, vestlige selskap trukket seg ut av Russland, og russiske banker er i det store og det hele sparket ut av det internasjonale betalingssystemet Swift.

- Det kommer et monster

Likevel har Russland så langt klart å stå mot bølgen av sanksjoner som har slått mot dem siden invasjonen uten at landets økonomiske system har kollapset.

Den russiske sentralbanken hevet renta lynraskt da rubelkursen kollapset etter invasjonen, og satte den opp til 20 prosent, fra et allerede ganske høyt nivå på 9,5 prosent.

Siden den gang har banken satt renta ned til 17 prosent, samtidig som de har innført ganske streng valutakontroll.

Nå er rubelkursen så godt som tilbake på samme nivå som før krigen.

På tross av at Russland tilsynelatende har unngått en økonomisk kollaps, står de fremdeles overfor noen utfordringer.

For der Europa i stor grad er avhengig av at Russland fortsetter å eksportere gass, finnes det også produkter Russland er svært avhengige av. Mange av disse produktene er nå underlagt sanksjoner, noe som kan være vanskeligere for Kreml å bøte på enn de andre økonomiske sanksjonene.

- Det er en følelse, spesielt hos myndighetene, at de kommer til å komme seg over kneika og så kommer det et monster, og de vet ikke akkurat når monsteret kommer til å spise dem opp, sier Elina Ribakova, assisterende sjeføkonom ved Institute for International Finance i Washington, til CNN.

- Problemer i alle sektorer

At det føles utfordrende for Russland akkurat nå er ikke bare en antakelse. Torsdag talte den russiske sentralbanksjefen til de folkevalgte i den russiske Dumaen.

Der advarte hun om en «strukturell transformasjon» Russland må gå gjennom som følge av sanksjonene.

- Problemer oppstår i alle sektorer, i både store og små selskaper, sa Nabiullina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men transformasjonen av økonomien, som har vært avhengig av import av produksjonsutstyr og forbrukervarer, er allerede i gang, ifølge sentralbanksjefen.

- På grunn av sanksjonene mister russiske forbrukere og produsenter tilgang til markedene for import og eksport av ferdige produkter og komponenter, sier Nabiullina, ifølge Reuters.

Trøbbel for bilprodusent

Et av eksemplene på et selskap som nå får problemer er den russiske bilprodusenten Avtovaz, som produserer Lada. Selskapet eies av den franske bilprodusenten Renault, som de også deler innkjøpssystem for bildeler med.

24. mars, som et svar på at Renault annonserte at de ville trekke seg fra det russiske markedet, avslørte de at de måtte redesigne flere modeller så de ikke skulle være så avhengige av importerte komponenter.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Ifølge Jevgenij Eskov, sjefredaktør for det russiske biltidsskriftet Auto Business Review, skal de nye bilene være enklere versjoner av dagens biler, uten tilleggsfunksjoner som ABS.

«Bare brutale biler fra fortida», skriver Eskov.

Det finnes også andre eksempler. Russland produserer for eksempel sitt eget papir, men bruker blekemidler fra utlandet. De trenger også utenlandsprodusert emballasje til matvarer produsert i Russland.

Skyhøy inflasjon

Vladimir Putin selv har hele tida hevdet at sanksjonene er mer skadelige for Vesten enn de er for Russland, men han har likevel bedt alle sektorer i russisk økonomi om å «lage langsiktige planer basert på muligheter innenlands».

Det siste halvåret har sentralbankene rundt omkring i den vestlige verden forsøkt å finne ut hvordan de skal kjempe mot den stigende inflasjonen.

Det er så definitivt en utfordring den russiske sentralbanksjefen også har. Den russiske inflasjonen er for øyeblikket 17,6 prosent.

Ifølge en rundspørring blant økonomer gjennomført av den russiske sentralbanken er det ventet at inflasjonen kan nå skyhøye 22 prosent i løpet av året. De samme økonomene tror at økonomien vil krympe 9,2 prosent.

Dyp nedtur

IMF la nylig fram ferske anslag for verdensøkonomien, og de anslår at den russiske økonomien vil krympe med 8,5 prosent i år. Det kan slå enda verre ut dersom Europa forbyr russisk oljeimport.

«Russland står overfor en dyp nedtur, som antakelig vil vare i flere år ettersom mange av deres koblinger til den globale økonomien er brutt», skriver IMF i ferske rapport om utsiktene for økonomien i Europa.

De legger til at dette kan bli enda mer utfordrende for russerne, ettersom ryggraden i den russiske økonomien, energisektoren, inntil videre ikke er omfattet av sanksjoner, men at man ser tegn til at russisk energi er noe andre forsøker å unngå.

På toppen av det hele står Russland overfor en statsbankerott, som følge av at de forsøkte å betale avdrag på utenlandsgjelda med rubler, på tross av at de skal betale i dollar.

Det tror uansett ikke IMF kommer til å påvirke Russlands økonomi i særlig grad.

«En bankerott vil neppe ha noen effekt på Russland, som har begrenset behov for finansiering fra utlandet, og allerede har mistet tilgangen til de internasjonale finansmarkedene», konkluderer pengefondet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer