Økonomien kan kollapse:

Frykter «monsteret»

Den russiske økonomien har klart å styre unna kollaps så langt, på tross av knallharde sanksjoner. Men det kan likevel bli verre for russerne.

PROBLEMER: Den russiske økonomien har stor utfordringer, men har så langt ikke kollpaset helt. Likevel kan Russlands president Vladimir Putin og hans landsmenn stå overfor nye vanskeligheter i tida som kommer. Foto: Maksim Sjipenkov / EPA / NTB
PROBLEMER: Den russiske økonomien har stor utfordringer, men har så langt ikke kollpaset helt. Likevel kan Russlands president Vladimir Putin og hans landsmenn stå overfor nye vanskeligheter i tida som kommer. Foto: Maksim Sjipenkov / EPA / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina i februar, har Vesten ilagt dem svært tøffe sanksjoner. Halvparten av Russlands utenlandske valutareserver, omtalt som Russlands «krigskasse» er fryst. Utenlandsreservene er på til sammen drøyt 600 milliarder dollar.

En rekke personer i den russiske eliten, både embetsmenn og oligarker, har blitt oppført på Vestens sanksjonslister. Noen har fått inndratt sine luksusfartøy og andre har ikke lenger tilgang til sine luksuseiendommer rundt omkring i Europa og USA.

I tillegg har en rekke store, vestlige selskap trukket seg ut av Russland, og russiske banker er i det store og det hele sparket ut av det internasjonale betalingssystemet Swift.

- Det kommer et monster

Likevel har Russland så langt klart å stå mot bølgen av sanksjoner som har slått mot dem siden invasjonen uten at landets økonomiske system har kollapset.

Den russiske sentralbanken hevet renta lynraskt da rubelkursen kollapset etter invasjonen, og satte den opp til 20 prosent, fra et allerede ganske høyt nivå på 9,5 prosent.

Siden den gang har banken satt renta ned til 17 prosent, samtidig som de har innført ganske streng valutakontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer