Frykter nok en krisevinter

Europas energikrise fortsetter. Vinteren 2023 kan bli minst like utfordrende som i fjor, mener eksperter.

ENERGIKRISE: Eksperter frykter at vinteren som kommer, blir enda tøffere. Foto: AP Photo/Michael Sohn
ENERGIKRISE: Eksperter frykter at vinteren som kommer, blir enda tøffere. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer
Publisert

Denne jula lot Europa juletrelysene stå på til tross for energikrisen som har preget kontinentet i over ett år.

Ekspertene har derimot allerede vendt blikket mot neste jul, skriver Bloomberg. De er ikke særlig optimistiske, og tror at neste vinter vil bli enda verre enn denne.

- Forbered dere på neste vinter. Neste vinter kan bli mye vanskeligere en denne, sier Fatih Birol, direktør i International Energy Agency (IEA) til Politico.

Samtidig forbereder flere land seg på perioder med «blackouts», der strømmen blir kuttet helt, skriver Wall Street Journal (WSJ).

- Spørsmålet er ikke om det kommer «blackouts», spørsmålet er når det vil skje, sier Østerrikes forsvarsminister Klaudia Tanner til avisa Die Welt.

Kan kuttes helt

Europa har lenge vært sterkt avhengig av russisk gass. Ifølge Reuters har ikke den russiske gasseksporten til kontinentet vært lavere siden oppløsningen av Sovjetunionen.

I 2022 sank gasseksporten fra Russland med 45 prosent, ifølge AFP.

Selv om importen av russisk gass dermed sank kraftig, ble det likevel levert noe til kontinentet.

Til sommeren som kommer, er det imidlertid sannsynlig at importen gjennom gassrørledningene som forbinder Europa og Russland, kan bli kuttet helt.

- Det sannsynlige scenarioet er at flyten av russisk gass vil bli ytterligere redusert i løpet av sommeren 2023, sier Dr. Matthew Chadwick, analytiker ved konsulentselskapet Cornwall Insight, til Bloomberg.

Han tror at gassprisene vil forbli høyere enn de var før pandemien fram til 2030, da det tar tid før markedet justerer seg etter den nye dynamikken for tilbud og etterspørsel i Europa.

Prisene vil forbli høye

Dersom tilførselen gjennom gassrørledningene kuttes, vil gassen som importeres til kontinentet, måttet bli fraktet med skip fra USA, Qatar og andre land.

De europeiske landene bruker LNG - flytende naturgass - for å bøte på mangelen på russisk gass. Dette er gass som er kjølt ned til -160 grader celsius, slik at den blir flytende og enkel både å lagre og transportere.

Det eksisterer derimot et begrenset antall tankskip som kan frakte LNG, og et begrenset antall plasser de kan legge til havn.

Selv om LNG-importen kan gi en delvis løsning til den europeiske gasskrisen, vil den ikke kunne presse prisene ned til tidligere nivåer. LNG er nemlig dyrt å lage og transportere, da det krever mye energi og kostbar teknologi for å fryse gassen ned tilstrekkelig.

I tillegg kan LNG-tankskip legge til hvor enn de vil. Europa vil da måtte by over andre eventuelle kjøpere, noe som kan føre til ytterligere press på prisene.

WSJ har samtidig dokumentert at LNG-lastede skip venter med å legge til havn i påvente av at gassprisene skal stige.

Forbereder seg på blackout

Videre vil gass fra Norge og Storbritannia kunne bidra i å fylle opp de europeiske gasslagrene i de varmere månedene, da etterspørselen etter gass er mindre.

Hvor alvorlig situasjonen er neste vinter, avhenger imidlertid av hvor kalde de kommende månedene blir, ifølge eksperter.

Dersom det blir mildt vær, vil forbruket bli mindre, og gasslagrene kan fylles med reserver til senere bruk.

Saken er derimot annerledes hvis tallene på gradestokken kryper nedover. Flere land, som blant annet Frankrike og Tyskland, forbereder seg på perioder med strømbrudd, skriver New York Times. For å spare elektrisitet kan hele byer måttet mørklegges.

Også i Sverige har myndighetene advart mot perioder med strømmangel i januar og februar. Da vil strømmen i et spesifikt område bli skrudd av i perioder.

- Risikoen for strømbrudd er reell og noe svensker må forberede seg på, sier sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin under en pressekonferanse sist i desember.

Videre oppfordrer regjeringen befolkningen om å forberede seg på krisetider ved å skaffe tilgang til radio, vannflasker, drivstoff og mat med lang holdbarhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer