Frykter norsk skrekkbeskjed

Svenske grensekommuner forbereder seg på det verste i forkant av nye reiseråd: - Vil helt klart bety alvorlige konsekvenser.

STILLE FØR STORMEN: Fredag presenterer den norske regjeringen oppdaterte reiseråd. I mellomtida holder grensehandelen pusten. Foto: NTB Scanpix
STILLE FØR STORMEN: Fredag presenterer den norske regjeringen oppdaterte reiseråd. I mellomtida holder grensehandelen pusten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke land stengte tidlig for reiser til Sverige grunnet dystre coronatall. Lite har derimot utløst høyere temperatur enn grensestengingen mellom Norge og söta bror.

Etter 16. mars har både svenske politikere, smitteverneksperter og grensekommuner hamret løs mot virustiltakene. Den norske regjeringen forsvarer imidlertid sin politikk.

BEDRE RUSTET: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier Sverige vil klare seg bedre enn Norge under en eventuell ny smittebølge til høsten. Video: Expressen Vis mer

Inntil videre er det kun tre regioner i Sverige - Blekinge, Kronoberg og Skåne - som er vurdert til å ha tilstrekkelig lav smittespredning. Fredag kommer regjeringen med nye reiseråd.

- Fullstendig tapt

For enkelte aktører vil konklusjonen enten føre til et etterlengtet jubel, eller en siste spiker i kista for sommersesongen. Ordfører i Tanum kommune, Liselotte Fröjd, har et brennende håp om at regjeringen vil snu, men frykter og forbereder seg på det aller verste.

- Det er klart at jeg håper på en gjenåpning, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Faktisk har jeg null tro på at grensene inn mot Bohuslän vil åpne igjen denne sommeren. Det føles veldig fjernt, sier hun til Børsen.

De siste månedene har kommunen lagt bak seg en sesong preget av fortvilelse og skuffelse. Særlig det lokale næringslivet har blødd i møte med grensevedtaket.

- Det startet med påska. Da valfarter nordmenn vanligvis til Sverige, men den uka gikk fullstendig tapt. Det var vanskelig å ta innover seg. Vi har heldigvis mange svenske turister også, men for butikker og restauranter merkes det at store innkjøp har forduftet.

Fröjd beskriver nordmenns fravær som et trist skue.

- Det er mange fra Norge som eier hus og hytter her. Nå står de tomme - og det har de gjort i lang tid. Det er mange som savner de norske gjestene, men slik det ser ut nå, må vi vente en stund med å ønske dem velkommen tilbake.

Artikkelen fortsetter under:

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Alvorlig

Ordfører for regionstyret i Värmland, Fredrik Larsson, har i likhet med Liselotte Fröjd store forhåpninger til fredagens framleggelse.

- Jeg håper virkelig den norske regjeringen åpner opp for å ta vekk karantenereglene etter besøk i grensekommunene for nordmenn. Vi har hatt ti smittede per 100 000 innbyggere, og kravene deres er på 20. Så ja, jeg har troa.

- Hva betyr det for dere dersom man beslutter at grensen fortsatt skal holdes stengt?

- For handel og turisme vil det helt klart bety alvorlige konsekvenser. Næringa er hardt rammet allerede. Besøksmålene blir ikke nådd når det ikke kommer norske gjester.

Han legger derimot til at det ikke bare er snakk om økonomiske konsekvenser.

- Jeg vet at mange familier med slektninger over grensekommunene har behov for å treffe sine nærmeste. Det er ikke bare økonomi og handel dette går på, sier Larsson til Børsen.

Spådom knust

Overfor Børsen slo også Georg Andrén (60) alarm om grensestengingen i midten av juni. Han er landshøvding - tilsvarende fylkesmann i Norge - for den svenske regionen Värmlands län.

Andréns spådom den gang var at man ville se «en åpen grense mellom Norge og Sverige i juni, aller seinest i første halvdel av juli». Slik gikk det ikke.

I et ferskt intervju med Nya Wermlands-Tidningen krysser 60-åringen fingrene for et lysglimt i kjølvannet av en katastrofal periode for grensehandelen.

Artikkelen fortsetter under:

- (...) Det påvirker så mange; butikkjeder, deres ansatte, unge som ikke får noen sommerjobb og alle andre jobber som grensehandelen sørger for, sier Georg Andrén til NWT.

Førstkommende fredag får grensekommunene altså svar. Da legger norske myndigheter fram et oppdatert kart over «røde» og «grønne» land i Europa. De grønne landene unntas UDs reiseråd om å unngå alle ikke-nødvendige reiser til alle land.

Tidligere var Gotland i Sverige unntatt, men på grunn av endret smittesituasjon endret øya status til rødt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer