Bileksport:

Frykter norske biler selges til Russland

Bruktbileksporten fra Norge til Serbia har eksplodert. Nå boikotter norsk bruktbilforhandler land som ikke har innført sanksjoner mot Russland.

BILEKSPORT: Norske biler selges plutselig i tusentalls til Serbia. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
BILEKSPORT: Norske biler selges plutselig i tusentalls til Serbia. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Et og et halvt år er gått siden Russland invaderte Ukraina. Store deler av Vesten svarte med sanksjoner, som har gjort det mye vanskeligere å handle med Russland.

Norge har blant annet innført sanksjoner som gjør det forbudt å selge kjøretøy til Russland, om det har en verdi på over 50 000 euro, tilsvarende rundt 590 000 norske kroner.

Tidligere i år skrev E24 at PST etterforsker en bilforhandler på Østlandet for å ha solgt en bil til Russland.

Bruktbilforhandleren Rebil mener likevel at det er en mulighet for Russland å unngå sanksjonene, og dermed sikre seg bruktbiler fra blant andre Norge.

Land som Serbia, Albania og Kosovo har nemlig ikke sanksjonert Russland. Eksporttall fra Tolletaten, som er samlet i SSBs statistikkbank, viser at bileksport fra Norge til Serbia har eksplodert.

Kraftig økning

I 2021 ble det eksportert 789 biler til Serbia. Hittil i år er tallet på over 2500 biler, viser tallene som Rebil har sammenstilt og tilsendt Børsen. Det er like mange som i hele fjor.

- Det er naivt å tro at ikke et flertall av bilene som går til Serbia og andre land uten sanksjoner ender opp i Russland. Det har vært en voldsom økning i eksport fra Norge, og en veldig stor prosentvis økning sammenliknet med den generelle økningen som skyldes en svak norsk krone, sier Jonathan Parr, analyseansvarlig i Rebil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.