Et og et halvt år er gått siden Russland invaderte Ukraina. Store deler av Vesten svarte med sanksjoner, som har gjort det mye vanskeligere å handle med Russland.
Norge har blant annet innført sanksjoner som gjør det forbudt å selge kjøretøy til Russland, om det har en verdi på over 50 000 euro, tilsvarende rundt 590 000 norske kroner.
Tidligere i år skrev E24 at PST etterforsker en bilforhandler på Østlandet for å ha solgt en bil til Russland.

Storbanken «sitter fast»: - Enorme problemer
Bruktbilforhandleren Rebil mener likevel at det er en mulighet for Russland å unngå sanksjonene, og dermed sikre seg bruktbiler fra blant andre Norge.
Land som Serbia, Albania og Kosovo har nemlig ikke sanksjonert Russland. Eksporttall fra Tolletaten, som er samlet i SSBs statistikkbank, viser at bileksport fra Norge til Serbia har eksplodert.
Kraftig økning
I 2021 ble det eksportert 789 biler til Serbia. Hittil i år er tallet på over 2500 biler, viser tallene som Rebil har sammenstilt og tilsendt Børsen. Det er like mange som i hele fjor.
- Det er naivt å tro at ikke et flertall av bilene som går til Serbia og andre land uten sanksjoner ender opp i Russland. Det har vært en voldsom økning i eksport fra Norge, og en veldig stor prosentvis økning sammenliknet med den generelle økningen som skyldes en svak norsk krone, sier Jonathan Parr, analyseansvarlig i Rebil.
NRK omtalte tidligere i år at bruktbileksporten av fossilbiler nyere enn 2014 har økt med 30 prosent som følge av at krona er så svak mot euroen. Fra 2021 til i år er det imidlertid snakk om mer enn en tredobling i eksport.
- Russland har hatt problemer med å få tak i biler og deler på grunn av sanksjonene. Men hvis biler kan selges gjennom et mellomland som Serbia, treffer ikke sanksjonene helt, fortsetter Parr.
Refunderer norske selgere
I Norge betaler man en engangsavgift dersom man kjøper ny bil med bensin- eller dieselmotor. Selger man derimot den samme bilen ut av landet, får man refundert denne avgiften.

«Norsk smutthull»: - Ganske pinlig
NRK skrev i juli at har den norske stat hittil i år hadde refundert engangsavgifter på til sammen 650 millioner kroner. Det er med andre ord all grunn til å tro at dette beløpet vil bikke en milliard kroner før året er omme.
Rebil kritiserer norske myndigheter for å tillate refusjon av engangsavgiften på biler som eksporteres til land som ikke har sanksjonert Russland.
- I praksis overfører Norge penger til de som indirekte selger biler til Russland. Det betyr at norske skattebetalere punger ut for at den russiske befolkningen skal få kjøpe billigere biler enn ellers, sier Parr.
Har etterforsket to saker
Bruktbilforhandleren oppgir at de selv aldri har eksportert biler til land uten sanksjoner mot Russland, og at de ikke kommer til å gjøre det.
- Norske myndigheter burde vurdere hvilke tiltak som bør gjøres. Vi har ikke kontroll med om bilene vi selger til for eksempel Tyskland og Frankrike havner i Russland, men det minste vi kan gjøre er å unngå å sende biler til land som ikke har sanksjoner, sier Parr.

Russland raser mot norske bedrifter
Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugobakken, sier i en kommentar til Børsen at de har etterforsket to saker som omhandler bilsalg til Russland, og dermed brudd på sanksjonene.
- Den ene saken er avgjort, mens den andre fortsatt er under etterforskning. Jeg kan ikke gå ytterligere i detalj om disse sakene nå, sier han.
Han har ingen ytterligere kommentarer om mulig videresalg av norske biler fra Serbia til Russland.