Yango:

Frykter norske personopplysninger lekkes til Russland

Datatilsynet sender hastevedtak mot taxiappen Yango etter ny russisk lov.

PUTIN-KOBLING: Her er grunnlegger og tidligere adminstrerende direktør i Yango, Arkady Volozh, avbildet med Russlands president Vladimir Putin i september 2017 i Moskva. Foto: Mikhail Svetlov / Getty Images
PUTIN-KOBLING: Her er grunnlegger og tidligere adminstrerende direktør i Yango, Arkady Volozh, avbildet med Russlands president Vladimir Putin i september 2017 i Moskva. Foto: Mikhail Svetlov / Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Datatilsynet skriver i en pressemelding at de har informasjon om at norske personopplysninger overføres fra Yango til Russland.

En ny, russisk lov vil trå i kraft fra 1. september, noe som vil gi russiske sikkerhetsmyndigheter fjerntilgang til russiske taxiselskapers data, står det videre.

- Dette utgjør en akutt risiko for personvernet, fordi russiske myndigheter potensielt kan overvåke norske innbyggeres bevegelser gjennom Yango, sier seksjonsleder Tobias Judin i pressemeldingen.

Børsen har vært i kontakt med norgessjef i Yango, Erlend Eidsvoll. Han har henvist våre spørsmål videre til selskapets internasjonale hovedkontor.

De slår hardt tilbake, og skriver at de er i dialog med Datatilsynet for å forsikre seg om at de opererer i tråd med reglene.

- De juridiske forskriftene i Russland har ingen jurisdiksjon over Yangos internasjonale virksomhet, og gjelder ikke for Yango-brukere når de foretar turer og bruker appen utenfor Russland, skriver selskapet i en pressemelding.

Yango skriver at de retter seg etter personvernregelverket i EU og EØS, og at en eventuell begjæring om utlevering av data de sitter på, må gjøres via nederlandske myndigheter.

Det må også gjøres ved hjelp av etablerte internasjonale prosedyrer, som for eksempel involverer Interpol.

Ifølge Yango gjelder dette også Russland.

- Kan misbruke data

Det norske Datatilsynet samarbeider med søsterorganet i Finland og Nederland om saken, og vil nå gripe inn ved å forby enhver overføring av personopplysninger til Russland.

- I lys av den nåværende sikkerhetssituasjonen er det lett å tenke seg at Russland kan bruke disse dataene mot oss på uventede måter. Hvor og når vi reiser kan si mye om privatlivet vårt. Informasjonen kan for eksempel bli brukt til å overvåke, utpresse eller sverte personer i ledende samfunnsroller, sier Judin videre.

BØRSNOTERING: Grunnlegger Arkady Volozh da Yandex ble notert på Nasdaq-børsen i 2011. Foto: AP / NTB
BØRSNOTERING: Grunnlegger Arkady Volozh da Yandex ble notert på Nasdaq-børsen i 2011. Foto: AP / NTB Vis mer

Allerede da Russland invaderte Ukraina i fjor uttalte flere seg kritisk til Yango. Blant dem var Eiendom Norge-sjef, Henning Lauridsen.

«Taxi-appen Yango brukes av mange i Norge. Den eies av Russlands svar på Google; Yandex. Største eier Arkady Volozh er på bildet med Putin. By the way: Yango (Yandex) har inngått avtale med den russisk sikkerhetstjenesten FSB om deling av brukerdata», skrev Lauridsen den gang.

Siden da har Volozh blitt sanksjonert av Vesten, og som følge av det trukket seg som administrerende direktør for selskapet.

Overfor Børsen forteller Judin i Datatilsynet at saken mot Yango har vært en pågående prosess.

- Det er Datatilsynet i Finland og Nederland som har sittet i førersetet. Det har vært undersøkelser, og så vidt vi forstår har de overført opplysninger til Russland en stund nå, sier Judin.

- Problematisk

Yango på sin side har lagt fram masse dokumentasjon på hvorfor de mener at personopplysninger likevel beskyttes.

- Men med den nye loven har det blitt veldig klart for oss at dette er veldig problematisk, sier Judin.

Han forteller at det har vært en rask utvikling i saken den siste uka.

- Finnene fikk vite om loven på torsdag, og hadde et vedtak klart på fredag. Vi sendte ut vårt brev på mandag, sier Judin.

Yango har nå fått en frist på seg til 14. august til å uttale seg i saken.

- Vi må høre deres syn på saken, for å være sikre på alle fakta, sier Judin.

- Hva kan være gangen videre i saken nå?

- La oss si at vi ikke får noe svar, eller at de ikke godtgjør noe. Da må de gå inn og endre appene sin. Dersom de ikke får det til, og russerne fremdeles har tilgang, må de i praksis stoppe tjenestene sine. Så det kan bli dramatisk. Det er ikke noe vi ønsker, men det kan være noe som skjer for å beskytte nordmenn fra russisk overvåkning.

Taxiselskapet eies av den russiske søkemotoren Yandex. Yango ble lansert i Norge i 2021 og tillater passasjerer å bestille taxi gjennom en app.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer