Yango:

Frykter norske personopplysninger lekkes til Russland

Datatilsynet sender hastevedtak mot taxiappen Yango etter ny russisk lov.

PUTIN-KOBLING: Her er grunnlegger og tidligere adminstrerende direktør i Yango, Arkady Volozh, avbildet med Russlands president Vladimir Putin i september 2017 i Moskva. Foto: Mikhail Svetlov / Getty Images
PUTIN-KOBLING: Her er grunnlegger og tidligere adminstrerende direktør i Yango, Arkady Volozh, avbildet med Russlands president Vladimir Putin i september 2017 i Moskva. Foto: Mikhail Svetlov / Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Datatilsynet skriver i en pressemelding at de har informasjon om at norske personopplysninger overføres fra Yango til Russland.

En ny, russisk lov vil trå i kraft fra 1. september, noe som vil gi russiske sikkerhetsmyndigheter fjerntilgang til russiske taxiselskapers data, står det videre.

- Dette utgjør en akutt risiko for personvernet, fordi russiske myndigheter potensielt kan overvåke norske innbyggeres bevegelser gjennom Yango, sier seksjonsleder Tobias Judin i pressemeldingen.

Børsen har vært i kontakt med norgessjef i Yango, Erlend Eidsvoll. Han har henvist våre spørsmål videre til selskapets internasjonale hovedkontor.

De slår hardt tilbake, og skriver at de er i dialog med Datatilsynet for å forsikre seg om at de opererer i tråd med reglene.

- De juridiske forskriftene i Russland har ingen jurisdiksjon over Yangos internasjonale virksomhet, og gjelder ikke for Yango-brukere når de foretar turer og bruker appen utenfor Russland, skriver selskapet i en pressemelding.

Yango skriver at de retter seg etter personvernregelverket i EU og EØS, og at en eventuell begjæring om utlevering av data de sitter på, må gjøres via nederlandske myndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.