- Det er åpenbart en krise for noen, men er det en finanskrise, hvem vet? Har den potensial til å bli det? Ja, den har potensial til å bli det, lyder den krystallklare advarselen fra toppsjefen i den multinasjonale storbanken ANZ, Shayne Elliott, ifølge Reuters.
Under finanskrisen i 2008 ble verden sendt ut i den største økonomiske nedturen siden 1930-tallet. Nå, knappe 15 år seinere, frykter flere at en ny økonomisk bombe er i ferd med å detonere.
Blant dem som slår alarm, er ovennevnte Elliott.

Europas viktigste økonomi skjelver
- Lang periode
Bakteppet er kollapsen av Silicon Valley Bank (SVB) og to kryptobanker i USA, som har utløst voldsom uro på verdens børser de siste to ukene. På toppen av det hele ble den kriserammede sveitsiske bankgiganten Credit Suisse kjøpt opp av rivalen UBS.
ANZ-sjefen understreker at det er for tidlig å si noe om hvor dramatisk det kan bli, men viser til de ekstreme utslagene i finansmarkedet den siste tida.

Kjøper kriserammet bank
- Det er helt åpenbart ikke over ennå. Jeg tror ikke du kan sitte her og si: «Vel, så var det over. Silicon Valley Bank og Credit Suisse og alt det der, nå går ting tilbake til det normale.» Denne typen hendelser har en tendens til å strekke seg over en lang periode, fortsetter Elliott.
Til tross for den omfattende bankuroen har sentralbanker i flere land, inkludert Storbritannia, Sveits, Norge og USA, fortsatt å heve renta den siste uka.
- Noe må gjøres
Det mener sjeføkonom Erik Fossing Nielsen i Italias største bank, Unicredit, er en dårlig idé. Han tror at verden er faretruende nær en «finanskrise 2.0» og krever straksgrep fra Federal Reserve (Fed) og Den europeiske sentralbanken (ECB).

Refser Norges Bank: - Frustrert
Ifølge Finans.dk tar Nielsen til orde for at sentralbankene umiddelbart bør berolige markedene med en felles uttalelse om at de vil sette videre renteøkninger på vent.
- Hvis det ikke kommer noen melding mandag eller tirsdag, er det stor sjanse for at vi ikke bare snakker om å ta en pause fra renteøkningene, men at vi får store rentekutt før uka er over. Det må gjøres noe med de siste dagenes økonomiske ustabilitet umiddelbart!», skrev Nielsen i forbindelse med lanseringen av en analyse søndag kveld, gjengitt av Finans.dk.
- En rekke feil
I selve analysen skriver sjeføkonomen at amerikanske og europeiske banker kan få alvorlige problemer dersom styringsrenta får lov til å klatre enda høyere.

Rentesmell: - Bra
- En rekke feil fra myndighetene har brakt den vestlige verden til randen av en ny finanskrise, mener Nielsen.
Han fortsetter:
- Det er samtidig viktig å understreke at den underliggende økonomien, de nasjonale balansene og banksystemet som helhet er i god form. Derfor kan skaden fortsatt repareres. Men det krever tydelig, slagkraftig og rask kommunikasjon fra de viktigste beslutningstakerne, skriver Nielsen.
Det er riktignok ikke alle som ser like dystert på situasjonen. En lang rekke eksperter er bredt enige om at banksystemet i dag er langt mer robust, og dermed ikke står i fare for å rammes av en kollaps slik som i 2008.
- Tror på rentekutt
Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, mener at det norske markedet er såpass godt regulert at det ikke er fare på ferde her til lands.

Nye detaljer: Peker på Danmark
- Det er særlig to forhold som taler for Norges sak. Vi er strengt regulert, strengere enn vi var i 2008, så det skal mye til for at en bank i Norge får problemer. Det andre er at vi sparer veldig mye. Staten har et overskudd på 1000 milliarder kroner. Det er helt vanvittig, sa han til Børsen i forkant av det norske rentehoppet, og fortsatte:
- Men poenget er at man må følge med. Tingene kan endres ved at politikerne tar feil. Men inntil videre ser det ut til at myndighetene jobber fornuftig, og at rentene snart blir tatt kraftig ned. Så vil disse tingene skli forbi.

Varsler renteras: - Helt absurd
Forrige uke besluttet altså Norges Bank å sette opp styringsrenta til 3 prosent. Det til tross for «stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen».
- Det mest spennende nå er hva Norges Bank vil gjøre. Vil de heve renta? Jeg vil anbefale at de ikke gjør det. Jeg tror vi går inn i ei tid som ikke er preget av rentehevinger, men av rentekutt, sa Andreassen.