Frykter ny finanskrise: - Gjør noe umiddelbart!

- En rekke feil fra myndighetene har brakt den vestlige verden til randen av en ny finanskrise, tordner sjeføkonom, som krever strakstiltak fra den amerikanske og europeiske sentralbanken.

VIL HISTORIEN GJENTA SEG: Det mener enkelte sjeføkonomer, som tar til orde for at sentralbanker verden over må tråkke på bremsen for å unngå en ny finanskrise. Foto: NTB
VIL HISTORIEN GJENTA SEG: Det mener enkelte sjeføkonomer, som tar til orde for at sentralbanker verden over må tråkke på bremsen for å unngå en ny finanskrise. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Det er åpenbart en krise for noen, men er det en finanskrise, hvem vet? Har den potensial til å bli det? Ja, den har potensial til å bli det, lyder den krystallklare advarselen fra toppsjefen i den multinasjonale storbanken ANZ, Shayne Elliott, ifølge Reuters.

Under finanskrisen i 2008 ble verden sendt ut i den største økonomiske nedturen siden 1930-tallet. Nå, knappe 15 år seinere, frykter flere at en ny økonomisk bombe er i ferd med å detonere.

Blant dem som slår alarm, er ovennevnte Elliott.

- Lang periode

Bakteppet er kollapsen av Silicon Valley Bank (SVB) og to kryptobanker i USA, som har utløst voldsom uro på verdens børser de siste to ukene. På toppen av det hele ble den kriserammede sveitsiske bankgiganten Credit Suisse kjøpt opp av rivalen UBS.

ANZ-sjefen understreker at det er for tidlig å si noe om hvor dramatisk det kan bli, men viser til de ekstreme utslagene i finansmarkedet den siste tida.

- Det er helt åpenbart ikke over ennå. Jeg tror ikke du kan sitte her og si: «Vel, så var det over. Silicon Valley Bank og Credit Suisse og alt det der, nå går ting tilbake til det normale.» Denne typen hendelser har en tendens til å strekke seg over en lang periode, fortsetter Elliott.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer