Frykter ny kaos-sommer:
- Problematisk

Det er ikke bare en svak kronekurs som kan sette sitt preg på årets sommerferie. Med fjorårets kaos-sommer i mente frykter flyselskapene nå at årets trafikkavvikling også blir preget av forsinkelser og avlysninger.

SOMMERRUSH: Mangel på flygeledere ved Kastrup i København har ført til store forsinkelser i vår. Foto: Andre Kelly/Reuters/NTB
SOMMERRUSH: Mangel på flygeledere ved Kastrup i København har ført til store forsinkelser i vår. Foto: Andre Kelly/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer hadde mange planer om å endelig gjennomføre den etterlengtede utenlandsreisen som hadde blitt utsatt i to år på grunn av coronapandemien.

For mange ble reisen likevel preget av kaos, usikkerhet og ventetid, mye på grunn av pilotstreiken i SAS som varte i 15 dager - midt i fellesferien.

Nå nærmer en ny sommerferie seg med stormskritt.

Andre problemer

Ifølge en undersøkelse som ble utført i mai dropper mange utenlandsturen i sommer på grunn av prisøkninger, bekymring for egen økonomi og en stadig synkende norsk krone.

Flere reiseselskaper Børsen snakket med i slutten av mai avviste likevel at nordmenn har fått kalde føtter før årets ferie.

De som likevel velger å dra, håper nok på mindre kaos enn fjorårets sommer kunne by på for mange.

Men nå truer andre problemer årets sommerferdsel:

  • Nordens største flyplass, Kastrup i København, mangler flygeledere. Det har allerede ført til store forsinkelser, og har gjort at blant annet lederen i Dansk Flygelederforening (DATCA), Esben Blum, har uttrykt sin bekymring for hvordan trafikkavviklingen på flyplassen i sommer vil gå.
  • I tillegg ble det like før helga kjent at Kastrup holder to av sine hoved-flybaner stengt i sju uker fra 22. mai til 7. juli, altså langt ut i den travleste perioden i sommer, for å utføre vedlikehold. Det kommer til å føre til ytterligere forsinkelser, sier trafikksjef ved flyplassen, Kristoffer Plenge-Brandt til bransjenettstedet Check-in.dk.
  • En streik blant de ansatte på flyplasser i Frankrike har også ført til store forsinkelser, og gjør sommertrafikken der uviss.

Norwegian-sjef Geir Karlsen er blant dem som er bekymret. Til svenske TT sa han like før helga at han frykter nok en trøblete sommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.