Frykter «økonomisk armageddon»

De amerikanske politikerne må heve gjeldstaket for å unngå økonomisk krise, men foreløpig er situasjonen fastlåst.

ENIGHET: Politikerne på Capitol Hill begynner å få dårlig tid for å få på plass en løsning på gjeldstaket. Foto: Shutterstock / NTB
ENIGHET: Politikerne på Capitol Hill begynner å få dårlig tid for å få på plass en løsning på gjeldstaket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Det ville blitt økonomisk armageddon. Det er komplett galskap i det hele tatt å vurdere ikke å betale gjelda vår i tide.

Slik har Mark Zandi, sjeføkonom i Moody's Analytics beskrevet det som foregår i USA for øyeblikket, ifølge CNN.

Finansministeren advarer

Det pågår nemlig en intens politisk dragkamp om USAs gjeldstak, som alle er enige om må heves. Gjeldstaket er grensa for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet, og det fastsettes av Senatet, skriver NTB.

Dersom det ikke heves når gjelda nærmer seg taket, vil USA raskt måtte misligholde sin gjeld. Ekspertene sparer ikke på kruttet når de beskriver konsekvensene av at USA misligholder gjelda.

Finansminister Janet Yellen skrev i en kronikk i Wall Street Journal at dersom man ikke hever gjeldstaket risikerer man en «historisk finanskrise» som vil resultere i «milliarder av dollar i vekst og jobber tapt».

Så tidlig som i mai slo administrerende direktør i JPMorgan Chase alarm. Han advarte med at det å ikke heve gjeldstaket «kan forårsake en umiddelbar flom av katastrofer av utrolige proporsjoner, og skade USA i 100 år».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer