Frykter «økonomisk armageddon»

De amerikanske politikerne må heve gjeldstaket for å unngå økonomisk krise, men foreløpig er situasjonen fastlåst.

ENIGHET: Politikerne på Capitol Hill begynner å få dårlig tid for å få på plass en løsning på gjeldstaket. Foto: Shutterstock / NTB
ENIGHET: Politikerne på Capitol Hill begynner å få dårlig tid for å få på plass en løsning på gjeldstaket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Det ville blitt økonomisk armageddon. Det er komplett galskap i det hele tatt å vurdere ikke å betale gjelda vår i tide.

Slik har Mark Zandi, sjeføkonom i Moody's Analytics beskrevet det som foregår i USA for øyeblikket, ifølge CNN.

Finansministeren advarer

Det pågår nemlig en intens politisk dragkamp om USAs gjeldstak, som alle er enige om må heves. Gjeldstaket er grensa for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet, og det fastsettes av Senatet, skriver NTB.

Dersom det ikke heves når gjelda nærmer seg taket, vil USA raskt måtte misligholde sin gjeld. Ekspertene sparer ikke på kruttet når de beskriver konsekvensene av at USA misligholder gjelda.

Finansminister Janet Yellen skrev i en kronikk i Wall Street Journal at dersom man ikke hever gjeldstaket risikerer man en «historisk finanskrise» som vil resultere i «milliarder av dollar i vekst og jobber tapt».

Så tidlig som i mai slo administrerende direktør i JPMorgan Chase alarm. Han advarte med at det å ikke heve gjeldstaket «kan forårsake en umiddelbar flom av katastrofer av utrolige proporsjoner, og skade USA i 100 år».

Å ikke heve gjeldstaket ville ført til høyere renter, store fall på børsene, verdien av den amerikansk dollaren ville falle og det ville naturlig nok gått ut over USAs økonomiske omdømme. De ville også tapt kredittverdighet.

– Det er svært viktig at gjeldstaket blir hevet i tide, slik at USA kan betale sine regninger når de forfaller. Ikke å betale er noe det ikke er mulig å tenke på, sier sjefen for Federal Reserve, Jerome Powell, ifølge NTB.

«Kan gjøre betydelig skade»

Akkurat når USA går tom for penger, slik at lån blir misligholdt, er det ikke noen konkret dato for, men det er anslått til å være en gang i løpet av oktober. Det begynner med andre ord å haste. Aller helst skulle en løsning vært på plass for lenge siden, mener finansminister Yellen.

Hun advarer Senatet mot å vente til «siste minutt» med å gjøre noe med gjeldstaket, da det «kan gjøre betydelig skade» på selskaper og konsumenters tillit til økonomien, øke lånekostnaden for skattebetalerne og skade USAs kredittrating.

«En forsinkelse, som setter spørsmålstegn ved de føderale myndighetenes evne til å møte alle sine forpliktelser, ville sannsynligvis medføre ubotelig skade på USAs økonomi og de globale finansmarkedene», skriver Yellen.

Finansministeren har truffet flere nødtiltak, men disse er ikke permanente løsninger på de økonomiske utfordringene, og gjeldstaket må heves for at en økonomisk katastrofe skal unngås.

- Når alle tiltak og kontantbeholdningen er oppbrukt vil USA ikke være i stand til å møte sine forpliktelser for første gang i historien, skrev Yellen.

Under Donald Trump ble gjeldstaket suspendert i to år, men det ble gjeninnført med en øvre grense på 28 400 milliarder dollar.

Republikansk motstand

Representantenes hus har vedtatt å suspendere gjeldstaket til etter mellomvalget neste år, men foreløpig har ikke vedtaket gått gjennom i Senatet.

Republikanernes leder Mitch McConnell bruker gjeldstaket som et pressmiddel mot president Joe Bidens planer om kostbare krisetiltak. For øyeblikket ligger det en krisepakke på 3500 milliarder på bordet.

- Hvis demokratene insisterer på å kjøre gjennom tusener av milliarder av dollar i utgifter, kan de heve gjeldstaket selv, sier McConnell.

Da Donald Trump var president krevde den samme McConnell samarbeid fra demokratene da gjeldstaket ble hevet.

Om demokratene ikke får med seg republikanerne, slik det altså ikke ligger an til akkurat nå, finnes det to måter de kan få gjort noe med gjeldstaket på, skriver Reuters.

De kan fremme et frittstående forslag om å heve gjeldstaket, og håpe på at det da vil være så stort press på republikanerne at de enten stemmer for, eller ikke blokkerer forslaget gjennom filibuster. Filibuster innebærer at en senator holder på ordet så lenge hen ønsker, slik at Senatet ikke rekke å foreta noen avstemning.

«Vil utløse finanskrise»

De kan også prøve seg på en manøver kalt «budget reconciliation», som gjør at de kan komme seg unna kravet om at 60 senatorer må stemme for et lovforslag for at det skal bli vedtatt, slik at de kan få det gjennom uten republikanske stemmer.

Mitch McConnell brukte selv denne manøveren for å få gjennom skattekutt i 2017. Nå ønsker han at demokratene skal bruke den samme manøveren for å heve gjeldstaket, slik at ingen republikanere trenger å stemme eller ta ansvar for heving av gjeldstaket, selv om de også vil heve gjeldstaket.

Men også denne prosessen er komplisert, og det er ingen garanti for at demokratene får det i mål før tidsfristen.

Det haster med andre ord for de amerikanske folkevalgte. Finansdepartementet levner ingen tvil om hvor alvorlig situasjonen vil bli dersom ingenting gjøres.

«Å ikke øke gjeldstaket vil ha katastrofale økonomiske konsekvenser. Da vil ikke regjeringen kunne oppfylle sine juridiske forpliktelser - en hendelse uten sidestykke i amerikansk historie. Det vil utløse en ny finanskrise og true jobbene og sparepengene til den jevne amerikaner - og sende USA rett ned i et dypt økonomisk hull, akkurat nå som landet er i ferd med å hente seg inn igjen etter den siste resesjonen».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer