Europeiske toppsjefer

Frykter økonomisk krise i Europa

Toppsjefer i noen av de største europeiske bedriftene frykter dyp økonomisk nedgang på grunn av krigen i Ukraina og coronapolitikken i Kina.

KRISE: I finansdistriktet i den tyske byen Frankfurt ligger hovedkvarteret til den europeisk sentralbanken. Det kan bli strevsomme tider for sentralbanken framover, ettersom stadig flere europeiske toppsjefer forventer tøffere økonomiske tider framover. Foto: AP Photo / Michael Probst / NTB
KRISE: I finansdistriktet i den tyske byen Frankfurt ligger hovedkvarteret til den europeisk sentralbanken. Det kan bli strevsomme tider for sentralbanken framover, ettersom stadig flere europeiske toppsjefer forventer tøffere økonomiske tider framover. Foto: AP Photo / Michael Probst / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Administrerende direktører i flere europeiske såkalte blue chip-bedrifter, altså anerkjente og økonomisk stabile bedrifter, frykter en betydelig økonomisk nedgang i Europa, ifølge avisa CNBC.

Kontinentet skal være spesielt påvirket av den pågående krigen i Ukraina. På grunn av de økonomiske sanksjonene og bekymringer om energiforsyningene, har økonomer nedjustert vekstprognosene for eurosonen de siste ukene.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

Eurosonen står overfor samtidige økonomiske sjokk fra krigen i Ukraina og en økning i mat- og energipriser forverret av konflikten, sammen med et forsyningssjokk som følge av Kinas coronapolitikk. Det har skapt bekymring for stagflasjon og resesjon, som er en økonomisk nedgang.

Frykter dyp resesjon

- Selvfølgelig ser vi at en stor nedgang i økonomien er på gang, men det er akkurat det vi ser, nemlig at det er i ferd med å skje. Det er fortsatt en stor etterspørsel på grunn av covid-krisa vi akkurat er i ferd med å forlate, sier Stefan Hartung, administrerende direktør i den tyske teknologigiganten Bosch, til CNBC.

BOSCH-CEO: Stefan Hartung. Foto: Thomas Kienzle / AFP
BOSCH-CEO: Stefan Hartung. Foto: Thomas Kienzle / AFP Vis mer

Hartung skal ha bemerket at etterspørselen på husholdningsartikler, elektroniske verktøy og kjøretøy fortsatt er høy etter to år med pandemi, men han tror at den vil forsvinne.

- Det betyr at i en viss tid vil denne etterspørselen fortsatt være der, selv om vi ser renteøkninger og prisstigning. På et tidspunkt vil det likevel ikke bare være en forsyningskrise, det vil også være en etterspørselskrise og da er vi helt klart i en dyp resesjon, forteller han.

- Dårligere enn ventet

Fredag presenterte også tysk industri nedslående tall. Mens analytikere hadde ventet en nedgang på 1 prosent i Tysklands industriproduksjonen, var fasiten et stup på 3,9 prosent i mars - sammenliknet med måneden før.

Kari Due-Andresen sier det er stor usikkerhet og «vesentlig dårligere utvikling enn ventet».

- Det er et stort spørsmål hvordan industrien klarer seg gitt de store problemene som er i verdikjedene - problemer som blir forsterket av nedstengning i Kina og krigen i Ukraina, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, til Børsen.

Også hun trekker fram at etterspørselen etter varer, som har vært veldig høy under pandemien, trolig vil svekke seg framover.

Rekordhøy inflasjon

Inflasjonen i eurosonen nådde rekordhøye 7,5 prosent i mars. Så langt har Den europeiske sentralbank (ESB) vært mer forsiktige med renteøkningen enn andre banker, som Bank of England og den amerikanske sentralbanken, som begge har begynt å heve renten i et forsøk på å dempe inflasjonen.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

ESB forventer likevel å stramme inn på pengepolitikken i tredje kvartal, avhengig av de økonomiske utsiktene.

Due-Andresen viser også til den frykten som er i Storbritannia, der banken har vært litt forsiktig i kommunikasjonen om hvorvidt renta skal ytterligere opp, spesielt sammenliknet med den amerikanske sentralbanken.

- De er bekymret for at høy prisvekst vil utløse eller føre til en resesjon - kanskje allerede i år. Av den grunn vil de være mer forsiktig med opptrapping. Den prisveksten man ser, som kan komme opp i 10 prosent i Storbritannia i år, den er krevende for husholdningene. Det regner man med vil bidra til en nedkjøling av aktivitetsveksten, sier Due-Andresen.

- Og når så store europeiske økonomier sliter, så vil det gi ringvirkninger i resten av Europa?

- Ja, det vil gjøre det her i Norge. Vi har en liten og åpen økonomi. Europa er vårt største marked, og når det går dårligere for våre partnere, så merkes det her hjemme.

Fare for økonomisk nedgang

Likevel vil trolig den samlede veksten i bruttonasjonalprodukt se bra ut i år. Årsaken til det er at man fremdeles har igjen litt gjeninnhenting etter pandemien, spesielt i tjenestesektoren.

- Etter hvert er man bekymret for at den høye prisveksten, sammen med økte renter, vil svekke konsum og investering i stadig større grad, sier Due-Andresen.

Sjeføkonom i Berenberg, Holger Schmieding, sa i et notat fredag at det nå er fare for økonomisk nedgang på kort sikt.

- Verre kinesiske nedstenginger og at husholdningene strammer inn pengebruken som reaksjon på høye energi- og matpriser, kan lett føre til en midlertidig nedgang i eurosonens BNP i andre kvartal, sa han.

Schmieding tror likevel at eurosonen bare treffer resesjon hvis «ille blir verst».

Due-Andresen sier at både krigen i Ukraina, og nedstengningene i Kina vil få mye å si for hvor store problemer man får i forsyningslinjene, og hvor høy kostnads- og prisveksten blir.

- Jo lenger disse problemene varer, jo verre blir den situasjonen, sier sjeføkonomen, og legger til:

- Når det gjelder krigen i Ukraina så tror man jo ikke at disse sanksjonene vil bli lettet på selv om krigen blir avsluttet. USA har sagt at man må se en betingelsesløs tilbaketrekning eller et regimeskifte, og ingen av delen er så sannsynlig på kort sikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer