Frykter økonomisk nedgang: - Betydelig motvind

Krigen i Ukraina skaper bølger i verdensøkonomien.

PRISVEKST: Brutale krigshandlinger herjer i Ukraina, og de menneskelige kostnadene er enorme. Resultatene av krigen kan forplante seg over i økonomien, og føre til en resesjon i Europa, sier sjeføkonom. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB
PRISVEKST: Brutale krigshandlinger herjer i Ukraina, og de menneskelige kostnadene er enorme. Resultatene av krigen kan forplante seg over i økonomien, og føre til en resesjon i Europa, sier sjeføkonom. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede før Russland invaderte Ukraina, og skapte stor uro både politisk og økonomisk, var inflasjonen i både Europa og USA på et høyt nivå.

Det kunne blant annet knyttes opp mot svært høye energipriser gjennom hele vinteren. Dette kom samtidig i kjølvannet av to svært utfordrende pandemiår.

- Høyere matvarepriser

Russland er på randen av bankerott, men krigen skaper også bølger i resten av verden.

Og vi kommer ikke bare til å merke det på de stadig økende energiprisene, sier sjeføkonom for Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

- Etter hvert må vi også betale høyere priser på alle slags varer som fraktes på skip, fly og andre ting som går på drivstoff. Så de høye drivstoffprisene presser opp prisene på andre varer, sier Due-Andresen.

På toppen av dette står Russland og Ukraina for 20 prosent av verdens korneksport, noe som gjør at tilgangen på viktige råvarer blir mindre.

- Matvareprisene går veldig opp. Det er det frykt for også her i Norge, og at det blir krevende for den norske befolkningen, sier Due-Andresen.

- Kan bli resesjon

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, har nettopp gjort en analyse av konsekvensene av Ukraina-konflikten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.