Frykter omdømme-krise for Norge

- Ansvaret ligger ikke på Tangen, mener korrupsjonsekspert.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen.Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert

«Rystet», «alvorlig lederkrise» og «skandale». Utenlandske medier har dratt fram store ord i forsøket på å beskrive dramaet som har utspilt seg rundt en av Norges mest profilerte toppjobber de siste dagene.

For ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondets nye toppsjef har vekket oppmerksomhet langt utenfor rikets grenser.

Her hjemme har kritikken haglet etter at VG avslørte at Tangen hadde spandert reise og opphold på blant annet nåværende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad, i forbindelse med et seminar i Philadelphia.

Det rimer dårlig med den internasjonale oppfattelsen av det verdenskjente fondet, mener flere eksperter Børsen har snakket med.

Oljefondet har blant annet blitt trukket fram som en internasjonal «gullstandard» for innsyn, ledelse og ansvarlighet, men har også måttet tåle kritikk for sine investeringer.

- Ikke Tangens ansvar

NHH-professor og korrupsjonsekspert Tina Søreide, mener det er helt naturlig at saken vekker oppsikt utenfor Norges landegrenser.

- Det vi vet om utnevnelsesprosessen tilsier at folk vil stille spørsmål om hva det er som foregår i Norge, fordi det er uavklart om det kan ha vært en sammenheng med et påkostet arrangement. Tenk hvis dette hadde vært i Ghana … At det samme hendelsesforløpet hadde funnet sted med folk med andre navn. Da ville vi vel ha smilt og nikket og sagt «sånn er det der!» Mens her i Norge er det gjerne slik at hvis noen er i en posisjon som krever mye tillit, så tar folk det lett for gitt at de har handlet rett, sier Søreide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer