- Frykter Oslo-tilstander

Det blir enda vanskeligere for førstegangskjøpere i tida framover, mener eksperter. Høyre deler bekymringen, og krever omkamp om en av Bergens mest debatterte saker.

BEKYMRET: Høyres Caroline Sandven Taule (35) og Chris Jørgen K. Rødland (29) mener det må bygges flere boliger i Bergen, slik at ikke unge voksne presses ut av kommunen for å kunne kjøpe flere boliger. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
BEKYMRET: Høyres Caroline Sandven Taule (35) og Chris Jørgen K. Rødland (29) mener det må bygges flere boliger i Bergen, slik at ikke unge voksne presses ut av kommunen for å kunne kjøpe flere boliger. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Børsen): - Vi frykter Oslo-tilstander i Bergen, og at stadig flere presses ut av byen til nabokommuner som Øygarden, Askøy eller Bjørnafjorden, sier Høyres Chris Jørgen K. Rødland (29).

Økte utgifter til mat, strøm og husleie gjør det enda vanskeligere for unge voksne å legge seg opp nok egenkapital til å komme seg inn på boligmarkedet i Norges nest største by, mener Rødland, som sitter i bystyrets utvalg for miljø og byutvikling.

Han og partikollega Caroline Sandven Taule (35) forteller at situasjonen allerede er krevende for jevnaldrende, høyt utdannede bekjente.

- Da hjelper det heller ikke at rentene går opp og de kommunale avgiftene stiger.

Vil bygge mer

I Høyres utkast til program, som legges ut på høring denne uka, tar programkomiteen til orde for en omkamp om hvor og hvor mye boliger som kan bygges i Bergen.

Selv om prisnivået i Bergen fortsatt er lavere enn i hovedstaden, frykter de at unge voksne i gode jobber ikke har råd til å kjøpe i egen by.

- Vi kan fort komme dit, om vi ikke bygger nok boliger, sier Rødland.

- Etterspørselen er ekstremt høy, og tilbudssiden svarer ikke. Vi er veldig bekymret for at vi vil se at boligprisene går opp på sikt, om enn ikke nå i usikre tider, fortsetter Taule.

Varsler omkamp

Kommuneplanens arealdel 2018 (KPA), som ble vedtatt i bystyret i juni 2019, har vært gjenstand til stor debatt de siste åra. Det er denne Høyre nå vil til liv.

- Dere vil ha omkamp?

- Absolutt. Samtidig sier også bransjen at de ønsker seg enklere planprosesser og mindre krav. Dagens KPA er ekstremt detaljert og veldig lang. Sammenlikner man den med Oslo sin KPA, er Bergen sin flere ganger så lang. Det svarer ikke til størrelsesforholdet, svarer Rødland.

UNDER UTVIKLING: Området rundt Store Lungegårdsvannet har vært under konstant utvikling de siste åra. Flere nybygg har kommet opp. Om Høyre får det som de vil, kan det ble flere slike prosjekter i årene som kommer. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
UNDER UTVIKLING: Området rundt Store Lungegårdsvannet har vært under konstant utvikling de siste åra. Flere nybygg har kommet opp. Om Høyre får det som de vil, kan det ble flere slike prosjekter i årene som kommer. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Store endinger i finansiering

Bekymringen fra opposisjonspartiet får delvis støtte fra ekspertene.

- Finansieringsbevisene vi fornyer nå, justerer vi stort sett ned med mellom 200 000 og 500 000 kroner. Det er ganske mye, sier banksjef i Sparebanken Vest, Jan-Tore Smith.

Den økonomiske situasjonen gjør at bankene nå justerer sine budsjettmodeller.

- En regel i utlånsforskriften er at man ikke kan ha en gjeld som er mer enn fem ganger så høy som årsinntekten. Men det er ikke der begrensingen ligger nå. Det går på betjeningsevne og likviditet. Mange når taket lenge før femgangen. Bankene er fortsatt pålagt å beregne kundenes betjeningsevne mot et rentenivå som ligger 5 prosentpoeng høyere enn dagens nivå, selv etter den siste tidas renteøkninger, forklarer Smith.

- Vanskeligere for førstegangskjøpere

Banksjefen forteller at det for øyeblikket dermed er blitt et vanskeligere marked for førstegangskjøpere i Bergen.

- Det er primært vanskeligere. Utvalget blir mindre. Samtidig ser vi at mange kan gjør gode kjøp nå, og kjøper boliger til under prisantydning.

De hyppige renteøkningene har foreløpig ikke først til drastiske endringer i boligprisene i Norges nest største by. Tall fra Eiendom Norge for oktober viser at boligprisene i Bergen falt mindre enn i resten av landet og i Oslo.

Boligprisene i Norge sank med 1,9 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent. I Bergen var det siste tallet på 0,1 prosent.

Les flere saker fra Bergen her.

- Ennå ikke sjokktilstander

- Vi har ennå ikke sett sjokktilstander i bergensmarkedet, sier regionleder i Eiendomsmegler Vest, Fredrik Giske-Nesslin til Børsen, og forklarer

- Det er mye mer forsiktighet, færre budgivere per bolig og roligere på visning, men det selges fortsatt mye boliger.

Han legger til at riktig prising på boligene er helt avgjørende i dagens situasjon.

I forrige uke kunne Børsen melde at Utleiemegleren opplever økt pågang fra folk som ikke får solgt boligene sine i Bergen, og dermed vil leie dem ut. De venter samtidig en ytterligere økning i leieprisene i tida som kommer.

- Bygges for lite

Eiendomsmegler Giske-Nesslin forteller på sin side at omsetningstida er på samme nivå som november i fjor, på 23 dager, og at markedet kanskje ennå ikke har sett den største effekten av de hyppige renteøkningene, da disse ennå ikke har slått inn på folks regninger i sin helhet.

- Oppsummert vil jeg si at vi nå er litt tilbake til et normalnivå, som i tida før pandemien, sier regionlederen.

- Blir det vanskeligere for førstegangskjøpere?

- Det er ikke nødvendigvis vanskeligere akkurat nå, men det kan bli vanskeligere. Det bygges generelt for lite boliger og det er fremdeles mange om beinet. Dersom det i tillegg blir vanskeligere å låne penge kan det bli tøft å komme seg inn på boligmarkedet framover, spesielt for de som ikke kan få hjelp av foreldre.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen eller Vestland? Kontakt vårt lokalkontor.

Tror på nedgang

Det kan likevel komme gode muligheter i tida som kommer, for den som er på jakt etter sin første bolig.

Banksjef Smith i Sparebanken Vest tror at man i tida framover vil kunne se en liten nedgang i prisnivået, som følge av bankenes justerte utlånspraksis.

- Hvis betalingsviljen er lavere, så vil man ikke oppnå de samme prisene. Nå har jeg også inntrykk at ting er litt på vent, og at flere sitter litt på gjerdet og venter på at prisene skal synke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer