Coronatiltak i Hemsedal

Frykter påskeparty ute av kontroll

Tiltakstretthet og stengte utesteder kan gi en ukontrollert situasjon med private påskefester, frykter Hemsedal-ordfører Pål Rørby.

CORONAPÅSKE: Hemsedal er hjemkommunen til landets nest største alpinanlegg, målt i antall nedfarter. Ordføreren frykter at et stengt uteliv kan gi private fester ute av kontroll. Foto: Torbjørn Berg
CORONAPÅSKE: Hemsedal er hjemkommunen til landets nest største alpinanlegg, målt i antall nedfarter. Ordføreren frykter at et stengt uteliv kan gi private fester ute av kontroll. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Publisert

Hemsedal har så langt ingen planer om å kopiere vedtaket fra nærliggende Hol kommune om forbud mot å ta imot gjester på hytta.

- Vi oppfordrer alle til å følge de nasjonale rådene om ikke å ha besøk. Så har vi i tillegg fått på plass en lokal forskrift som forbyr mer enn fem gjester. Dette for å kunne slå ned på private fester, noe vi for så vidt frykter det kan bli en del av under påska, sier Hemsedal-ordfører Pål Rørby til Børsen.

- Dette forbudet lar vi stå til over påske, understreker Sp-ordføreren.

Råd ikke nok for alle

Han sier at lærdommen gjennom skisesongen, inkludert jul, nyttår og vinterferien, er at de aller fleste følger anbefalingene.

PARTY: Slik så det ut ved en av søppelkassene rundt skisenteret i Hemsedal skjærtorsdag påska 2019. Nå frykter kommunens ordfører private påskefester ute av kontroll fordi utestedene er stengt. Foto: Erik Johansen, NTB
PARTY: Slik så det ut ved en av søppelkassene rundt skisenteret i Hemsedal skjærtorsdag påska 2019. Nå frykter kommunens ordfører private påskefester ute av kontroll fordi utestedene er stengt. Foto: Erik Johansen, NTB Vis mer

- Men vi har også erfart at noen ser bort fra råd og anbefalinger, så lenge det ikke er noe forbud. Og med påsken for døra, frykter vi at kombinasjonen stengte utesteder og folks behov for å være sosial, i kombinasjon med en viss tiltakstrettet, kan gi grobunn for private fester. Det er en reell frykt vi har, sier Rørby.

PÅGANG: Før årets vinterferie sa ordfører i Hemsedal kommune, På Rørby, at de var klar for storinnrykk. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Han skulle veldig gjerne sett at serveringsstedene i fjellbygda hadde fått lov til styre unna skjenkeforbudet som er innført i hele Viken.

Konkurransevridende

At hele regionen Viken fikk de strengeste smittevernreglene i forrige uke, er noe Rørby tidligere også har protestert mot. Han utdyper gjerne hvorfor:

- Vi mener å registrere en viss ombooking fra våre kommuner til skidestinasjoner med lavere grad av smitterestriksjoner. Dette er problematisk av flere grunner. Det er konkurransevridende, og altså uheldig i seg selv.

- For det andre registrerer jeg en viss bekymring hos kommuner som ikke har de strengeste restriksjonene. Det er jo ikke sikkert at det er det beste smittevernet å samle flere påskegjester på færre skidestinasjoner, heller tvert imot, sier Hemsedal-ordføreren.

Han legger til at Hemsedal har et godt apparat på testing, isolering, smittesporing og karantene, noe de blant annet dro nytte av da de fikk et utbrudd av det muterte viruset i vinterferien.

- Veldig krevende

- Burde ikke konsekvensen av din frykt for private fester være at dere fulgte etter Hols eksempel og strammet inn den lokale forskriften om antall gjester?

- Vi ser ingen grunn til å stramme inn den forskriften vi nå har, kombinert med nasjonale råd om å unngå besøk. Samtidig ser vi som sagt at det er en reell fare for at privatfester kan oppstå, sier Rørby, og tilføyer:

- Når våre gjester ikke får lov til å gå ut og møte kjente til middag og et glass, så er det en fare for at man likevel fortsatt ønsker å møtes. Problemet er at nå skjer det uten den godt innarbeidede kontrollen vi har på utestedene. Vi frykter også at folk er såpass slitne av tiltak at de lar det fare litt.

Omstilling

- Hva tenker du om denne situasjonen?

- Vi syns det er veldig krevende. Vi har øvd et år på å kunne gjennomføre en god påske. Så kommer disse tiltakene, selv om vi har bevist at vi kan håndtere situasjoner som oppstår lokalt, sier Hemsedal-ordføreren til Børsen.

BETENKT: Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) skulle helst sett at serveringsstedene fikk holde åpent i påska. Han frykter for privatfester ute av kontroll som en utilsiktet effekt. Foto: Nina Nansen, Dagbladet
BETENKT: Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) skulle helst sett at serveringsstedene fikk holde åpent i påska. Han frykter for privatfester ute av kontroll som en utilsiktet effekt. Foto: Nina Nansen, Dagbladet Vis mer

Han berømmer det lokale næringslivet og hvordan de har omstilt seg.

- Det er stor kreativitet hos hemsedølene. Nesten alle restauranter tilbyr nå takeaway og butikkene kjører digital shopping både via FaceTime og klikk og hent-funksjoner. Så tilreisende skal få en god påske innenfor regelverket, mener Rørby.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer