Lofoten

Frykter påskesmitte skal ødelegge sommeren

Ordfører: - Fulle fly og ferjer med turister før påskedagene startet.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da myndighetenes innstramming av smittevernet ble lagt fram for to uker siden, fulgte ordføreren i Lofotens mest folkerike kommune oppfordringen fra landets helsedirektør om å ikke reise innenlands med det første:

- Ikke kom til Lofoten i påska, oppfordret ordfører Remi Solberg (Ap) i Vestvågøy kommune da.

Men før høytidsdagene starter er det allerede flere hundre turister som har dukket opp i Lofoten uten å tolke begrepet «nødvendige reiser» så strengt som helsedirektøren og ordføreren.

- Vi frykter en ny smitteoppblomstring som kan ødelegge for den sommersesongen vi alle trenger nå etter en kort turistsommer i fjor og et heller dårlig lofotfiske nå i vinter, sier ordfører Solberg.

Han er leder i Lofotrådet for de seks kommunene Vestvågøy, Vågan, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst.

Andre språk

I sin egen kommune Vestvågøy med 11 000 innbyggere, inkludert kommunesenteret Leknes med 3 000 innbyggere, har han truffet mange som åpenbart ikke skal besøke sin gamle foreldre eller slektninger.

- Samme rapporter har jeg fått fra kolleger i Vågan og Moskenes. Mange av gjestene snakker et annet språk, uten at det betyr at de kommer fra utlandet. Nødvendig reise eller ikke - spørsmålet nå er om gjestene har forstått de strenge smittevernreglene og om de respekterer dem, sier ordføreren.

Han har selv bakgrunn fra turistnæringen før han ble ordfører på heltid, og er fortsatt medeier i en turistservice-bedrift som hadde 90 prosent nedgang i omsetning i år.

Fulle fly og ferjer - og bobiler

- Det har vært mange fulle fly til Bodø de siste dagene, og også mange ikke-lokale videre med Widerøe hit til Leknes. Og det er fulle ferjer fra Bodø og hit, konstaterer han.

Ikke bare fly og ferjer - bobilturister har allerede blitt en markant innslag på veiene i Lofoten i før påskedagene.

- Her venter vi bobilturister fra hele landet i påska. Vi får henvendelser fra Kristiansand i sør til Målselv i nord, sier eier Kjell Ringvej på Moskenes Camping til Lofot-Tidende.

Seinest 21. mars var det en corona-smittet passasjer med et fly til Leknes.

Nå har Vestvågøy bare hatt få smittetilfeller i lang tid. Og alle har vært under kontroll.

- Det siste alvorlige tilfellet med mange smittede hadde vi for to uker i forbindelse med Lofotfisket. Det ble eksemplarisk håndtert fra den aktuelle fiskebåten fra Vestlandet. De varslet vårt helsevesen mens de fortsatt var på sjøen.

EKSEMPLARISK AV FISKEBÅT: Varslet før det kom til land med åtte smittede, sier ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
EKSEMPLARISK AV FISKEBÅT: Varslet før det kom til land med åtte smittede, sier ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Alle åtte eller ni om bord, muligens unntatt en så vidt jeg husker, ble konstatert smittet etter testing. Og alle gikk i forsvarlig karantene uten ringvirkninger.

Frykter påsketrafikken

- Jeg har ikke fått melding om at det britiske viruset eller andre mutantvirus har kommet hit så langt. Der ligger frykten med påsketrafikken; at det skal ødelegge sommeren, sier en bekymret ordfører.

Kommunen følger nasjonale råd, som blant annet ikke går påbud om bruk av munnbind.

I fjor sommer var Vestvågøy smittefritt i tre måneder fram til august fram til en innbygger kom tilbake med smitte etter et besøk i Trondheim.

Om lag 3 000 innbyggere ble bedt om å gå i karantene etter som den situasjonen utviklet seg.

I forhold til folketallet tilsvarer det strenge hjemmetiltak for 150 000 Oslo-innbyggere.

- På kanten av stupet

I et brev til næringsminister Iselin Nybø før helgen, ber Lofotrådet om at regjeringen gir ytterligere ekstraordinær tiltak til turistnæringen i Lofoten fram til sommeren.

- Bedriftene beskriver at de står på kanten av stupet, og at de har utfordringer med å dekke utgiftene forbundet med den nye runden med permitteringer, som følger etter de innskjerpede smitteverntiltakene, heter det i brevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer