Lofoten

Frykter påskesmitte skal ødelegge sommeren

Ordfører: - Fulle fly og ferjer med turister før påskedagene startet.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da myndighetenes innstramming av smittevernet ble lagt fram for to uker siden, fulgte ordføreren i Lofotens mest folkerike kommune oppfordringen fra landets helsedirektør om å ikke reise innenlands med det første:

- Ikke kom til Lofoten i påska, oppfordret ordfører Remi Solberg (Ap) i Vestvågøy kommune da.

Men før høytidsdagene starter er det allerede flere hundre turister som har dukket opp i Lofoten uten å tolke begrepet «nødvendige reiser» så strengt som helsedirektøren og ordføreren.

- Vi frykter en ny smitteoppblomstring som kan ødelegge for den sommersesongen vi alle trenger nå etter en kort turistsommer i fjor og et heller dårlig lofotfiske nå i vinter, sier ordfører Solberg.

Han er leder i Lofotrådet for de seks kommunene Vestvågøy, Vågan, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst.

Andre språk

I sin egen kommune Vestvågøy med 11 000 innbyggere, inkludert kommunesenteret Leknes med 3 000 innbyggere, har han truffet mange som åpenbart ikke skal besøke sin gamle foreldre eller slektninger.

- Samme rapporter har jeg fått fra kolleger i Vågan og Moskenes. Mange av gjestene snakker et annet språk, uten at det betyr at de kommer fra utlandet. Nødvendig reise eller ikke - spørsmålet nå er om gjestene har forstått de strenge smittevernreglene og om de respekterer dem, sier ordføreren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.