EU foreslår oljesanksjoner

Frykter priseksplosjon: - Veldig problematisk

En X-faktor holder oljeprisene nede på tross av de varslede sanksjonene mot Russland. Når den forsvinner kan prisene skyte i været, mener ekspert.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer
Publisert

Både strøm, bensin og gass er på rekordhøye prisnivåer i det EU varsler fullstendig importstans på russisk olje.

Det ble onsdag klart at EU-kommisjonen vil innføre forbud mot russisk olje. Russisk råolje skal utfases i løpet av det neste halve året, mens raffinert olje skal kuttes i løpet av 2022.

X-faktor

Sjefanalytiker for råvarer ved SEB, Bjarne Schieldrop, mener likevel vi er heldige akkurat nå.

- Kina har malt seg inn i et hjørne med de konstante nedstengingene for å få bukt med omikronvarianten av coronaviruset. Det vil sannsynligvis være en umulighet, sier han.

STENGT: Den strenge nedstengingen i Kina betyr også et drastisk redusert oljeforbruk. Det holder oljeprisene nede. Foto: Aly Song / Reuters
STENGT: Den strenge nedstengingen i Kina betyr også et drastisk redusert oljeforbruk. Det holder oljeprisene nede. Foto: Aly Song / Reuters Vis mer

Kina har under hele pandemien forsøkt å bremse coronaviruset med svært inngripende nedstenginger og tiltak mot sosial mobilitet. Omikronvarianten er intet unntak.

Pusterom

For øyeblikket er en rekke kinesiske byer, mange av dem med over ti millioner innbyggere, underlagt omtrent hermetiske nedstenginger.

Schieldrop antar de kinesiske nedstengingene vil være langvarige.

- De kommer nok til å holde på med dette i hvert fall fram til partikongressen i høst, der president Xi Jinping blir gjenvalgt, sier han, og fortsetter:

- Det gir et betydelig redusert oljeforbruk i Kina, som gir et pusterom globalt og holder oljeprisene nede.

Importstopp

Tirsdag falt prisene med to prosent på grunn av usikkerheten rundt Kinas oljeetterspørsel, ifølge Reuters.

Dette skjedde altså til tross for EUs varslede importstopp for russisk olje.

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, tror det vil ta maksimalt et par uker før man merker konsekvensene av EUs utfasing av russisk olje.

SPÅR ØKNING: Sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop, tror stans i kinesiske nedstenginger vil føre til et stort oljeprishopp. Foto: Lise Åserud / NTB
SPÅR ØKNING: Sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop, tror stans i kinesiske nedstenginger vil føre til et stort oljeprishopp. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

For Norges del vil prisene kunne slå ut på forskjellige måter. Høyere priser på olje og gass er gode nyheter for den norske statskassa, påpeker Johansen.

Dyrere

Samtidig vil også nordmenn merke det både på pumpene og strømregninga.

- For konsumentene blir det imidlertid høyere energipriser, muligens høyere inflasjon og høyere priser på bensin og diesel i pumpene, forklarer Johansen.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop påpeker at når Kina en gang avslutter nedstengingene, vil det gi enorme virkninger på markedet.

- Om det skjer på slutten av året eller seinere er vanskelig å spå, men når det først skjer blir det veldig problematisk. Plutselig kan Kinas etterspørsel øke med flere millioner fat hver dag, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer