EU foreslår oljesanksjoner

Frykter priseksplosjon: - Veldig problematisk

En X-faktor holder oljeprisene nede på tross av de varslede sanksjonene mot Russland. Når den forsvinner kan prisene skyte i været, mener ekspert.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer
Publisert

Både strøm, bensin og gass er på rekordhøye prisnivåer i det EU varsler fullstendig importstans på russisk olje.

Det ble onsdag klart at EU-kommisjonen vil innføre forbud mot russisk olje. Russisk råolje skal utfases i løpet av det neste halve året, mens raffinert olje skal kuttes i løpet av 2022.

X-faktor

Sjefanalytiker for råvarer ved SEB, Bjarne Schieldrop, mener likevel vi er heldige akkurat nå.

- Kina har malt seg inn i et hjørne med de konstante nedstengingene for å få bukt med omikronvarianten av coronaviruset. Det vil sannsynligvis være en umulighet, sier han.

Kina har under hele pandemien forsøkt å bremse coronaviruset med svært inngripende nedstenginger og tiltak mot sosial mobilitet. Omikronvarianten er intet unntak.

Pusterom

For øyeblikket er en rekke kinesiske byer, mange av dem med over ti millioner innbyggere, underlagt omtrent hermetiske nedstenginger.

Schieldrop antar de kinesiske nedstengingene vil være langvarige.

- De kommer nok til å holde på med dette i hvert fall fram til partikongressen i høst, der president Xi Jinping blir gjenvalgt, sier han, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.