Frykter rasjonering: - Den største utfordringen

I Danmark og flere andre land har man allerede innført rasjonering på vegetabilske oljer. Det kan skje i Norge også, sier Rema-topp Ole Robert Reitan.

KRISER: Rema-sjef Ole Robert Reitan tror det kan bli rasjonering også i Norge. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ja, det tror jeg.

Konsernsjef for Reitan Retail og styreleder i Rema 1000, Ole Robert Reitan, svarer kontant når Børsen spør om han tror vi kan forvente rasjonering av vegetabilske oljer også her hjemme i Norge.

Knapphet på oljer

Torsdag var næringslivsledere og politikere samlet i Oslo Spektrum under NHOs årskonferanse. Temaet for årets konferanse var «En ny morgendag», og det ble viet stor plass til krigen i Ukraina, og konsekvensene av den.

KAN BLI RASJONERING: Rema-topp Ole Robert Reitan tror det kan bli rasjonering av vegetabilske oljer også her hjemme i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN BLI RASJONERING: Rema-topp Ole Robert Reitan tror det kan bli rasjonering av vegetabilske oljer også her hjemme i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

En av konsekvensene er knapphet på vegetabilske oljer. Årsaken til det er at Ukraina er verdens største produsent av solsikkeolje. Hvert år produserer de i overkant av halvparten av den typen olje.

Flere europeiske land har allerede innført rasjonering, og i Danmark innførte både Salling Group og nettopp Rema 1000 dette.

Rasjoneringen begrunnes først og fremst med at man skal komme en potensiell hamstring-situasjon i forkjøpet, og fordi kjedene har opplevd at restaurantkunder oppsøker supermarkeder og kjøper inn solsikke- og rapsolje.

En slik situasjon kan altså komme til Norge også, ifølge Rema-toppen. Fra scenen i Oslo Spektrum trakk Reitan fram tilgangen på de vegetabilske oljene som en av de store utfordringene akkurat nå.

- Et lyspunkt

Etter scenepraten utdypet Reitan sine bekymringer overfor Børsen.

- Akkurat nå er det olje jeg er mest opptatt av. 60 prosent av all solsikkeolje i verden produseres i Ukraina, så la oss nå for guds skyld håpe at denne galskapen avsluttes så fort som mulig, så Ukraina kan komme i gang igjen med å produsere. Det er åpenbart den største utfordringen her nå - det er krig i Ukraina, slår Reitan fast.

Det hele har et miljøaspekt også, ettersom alternativet er regnskogfiendtlig palmeolje. Reitan sier det er et område han har «brent for i mange år».

- Vi burde utvinne mye mer oljeproteiner her i Norge. Ute i sjøen, inni havnebassenget i Oslo, er det fullt mulig å dyrke store mengder med nye proteiner som kan erstatte regnskogfiendtlig palmeolje og soya med rene, naturlige og organiske produkter, sier Reitan.

Dagligvaretoppen påpeker at Norge har verdens lengste kystlinje, så en slik satsing burde være en «no-brainer».

- Det er bare teknologien som må videreutvikles. Så trenger vi folk som er villig til å investere i det, og du trenger sånne som meg som er villige til å kjøpe proteinene når de er ferdigprodusert. Det er faktisk, oppi alt det vi står i nå, et av lyspunktene vi ser, sier Reitan.

I forlengelsen av oppfordringen om å drive med mer produksjon av oljeproteiner langs norskekysten, mener den selverklærte globalisten Reitan at man må fokusere enda mer på hjemlig produksjon.

- Jeg tror vi på mange områder har blitt så opptatt av å importere fordi andre har lavere kostnader enn oss, og så sitter vi og venter på at andre skal produsere varer vi skal konsumere. Da sitter vi litt med hendene i fanget. Det kan vi ikke gjøre, for da tar de også over initiativet på innovasjon og utvikling, lyder advarselen fra Reitan.

- Det blir dyrere

Det er uansett krevende tider. Inflasjonen er skyhøy over stort sett hele verden. Det er varslet prisøkninger i butikkene, og det er et enormt press på forsyningskjedene, både som følge av coronapandemien og krigen i Ukraina.

- Vi har vært i en slags beredskapssituasjon siden lenge før pandemien og før vi fikk den første nedstengninga av Norge, fordi vi har ansvaret for matforsyningen. Alle verdikjedene er under press, sier Reitan.

Han understreker at de foreløpig ikke har hatt noen problemer med forsyningene, og har fulle lagre av bensin, diesel, mat og drikke.

- Men vi skal ikke slappe av. Vi har spådommer som ikke er så hyggelige, både med tanke på vareknapphet og prisstigning, sier Reitan.

- Og folk må regne med at varene blir dyrere?

- Vi ser at inflasjonen øker over hele verden, og det påvirker prisnivået på alle produkter, og også lønnsnivået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer