Frykter resesjon: - Ekstremt bekymret

Befolkningen i USA føler allerede at de er inne i økonomiske nedgangstider. Nå spår også flere ekspert resesjon både i USA og Europa.

FRYKTER RESESJON: Amerikanske forbrukere frykter resesjon, og mange føler allerede at de er inne i en. Foto: AP Photo / John Minchillo / NTB
FRYKTER RESESJON: Amerikanske forbrukere frykter resesjon, og mange føler allerede at de er inne i en. Foto: AP Photo / John Minchillo / NTB Vis mer
Publisert

Skyhøy inflasjon har tvunget sentralbanker til å skru rentene kraftig opp den siste tida.

Det har ført til at stadig flere mener USA kommer til å gå inn i en resesjon.

- USA er kanskje inne i en resesjon allerede, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets itl Børsen.

- Føles som en resesjon

Definisjonen på en resesjon er at økonomien går ned to kvartaler på rad. For mange amerikanere føles det allerede ut som at økonomien er inne i en resesjon, uavhengig av om det faktisk viser seg at den er det eller ikke.

En fersk spørreundersøkelse fra Morning Consult / Politico, gjennomført midt i juli, viser at 65 prosent av de stemmeberettigede mener at de er inne i en resesjon.

Til sammenlikning svarte 51 prosent det samme i mars 2020, ved starten av forrige resesjon.

Også investorer tror at en resesjon er nært forestående. En undersøkelse fra Boston Consulting Group forrige måned viste at 80 prosent av investorene mener at en resesjon vil starte i løpet av de neste 12 månedene. Over halvparten mener at USA vil gå inn i en resesjon i løpet av dette året.

- Folk forbereder seg på det faktum at vi allerede er i en resesjon nå, eller at det er stor sannsynlighet for at vi vil gå inn i en snart, sier Hady Farag ved Boston Consulting Group, ifølge CNN.

- Ekstremt bekymret

Dette gjenspeiler seg også i tallene fra den amerikanske forbrukertillitsindeksen, som måler hvor optimistiske forbrukerne er på vegne av sin egen og landets økonomi.

Den falt til 50,0 i juni, den laveste målingen siden University of Michigan lanserte indeksen i 1952.

Stort bedre var det ikke i juli, da indeksen var på 51,1, også det et historisk lavt nivå.

- Dette skjer samtidig som arbeidsledigheten er på det laveste på lang tid. Det er mangel på arbeidskraft som er større enn vi har sett før, sier Andreassen.

- Når det er så mange som vil ha tak i folk som ikke finnes, så driver det opp lønningene. Etterspørselen er samlet sett sterk, så bedriftene kan bare velte de økte kostnadene over på prisene.

Han peker samtidig på at boligmarkedet fremdeles er sprekt, og at aksjemarkedet var det samme inntil ganske nylig.

- Plutselig er folk helt ekstremt bekymret. Det kan vi ikke forklare med de tradisjonelle forklaringsmodellene. Det som har skjedd er at inflasjonssjokket har skremt folk, på grunn av det sterke fokuset. Lønnsveksten har tiltatt, men de fleste har likevel mistet kjøpekraft, påpeker Andreassen.

- Må klemme til hardt

Det hjelper heller ikke forbrukerne at rentene har blitt skrudd opp. Seinest onsdag kveld skrudd den amerikanske sentralbanken opp renta hele 0,75 prosentpoeng - for andre måned på rad.

- Ordet resesjon kaster lange skygger over markedene, men på noen måter er den eneste veien ut av dette inflasjonsmiljøet for sentralbankene å utløse en resesjon, skrev Mabrouk Chetouane, leder for global markedsstrategi i Natixis Investment Managers Solutions i en rapport denne måneden.

Ifølge Andreassen er det største problemet nå at inflasjonen har blitt høyere på mange varer og tjenester, noe som ikke løses før overskuddsetterspørselen på varer og arbeidskraft er løst.

- Sentralbanken må klemme ganske hardt til, i fare for at omslaget blir for kraftig. Det er ingen som ønsker det. Men vi må inn i en bremseperiode for å få ned lønns- og kostnadsveksten, sier Andreassen.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Tror ikke det er resesjon nå

For å gjøre det litt teknisk så er nedgang i økonomien to kvartal på rad den rådende oppfatningen av hva som kvalifiserer som en resesjon, men det er ikke den offisielle definisjonen, ifølge CNN.

En gruppe som kalles National Bureau of Economic Research (NBER) har ansvaret for å offisielt erklære starten og slutten på en økonomisk nedgang, og gruppa pleier å vente flere måneder før de tar noen avgjørelser om resesjonsdatoer.

Under et intervju med NBC søndag sa USAs finansminister, og tidligere sentralbanksjef, Janet Yellen, at en resesjon er en «bred sammentrekning i økonomien, som påvirker mange sektorer», og at hun på grunn av dette vil bli svært overrasket om NBER nå konkluderer med at den amerikanske økonomien er inne i en resesjon.

Prognose: Blir resesjon i eurosonen

Det er heller ikke bare i USA at resesjonsfrykten truer. Onsdag anslår økonomene i Goldman Sachs at eurosonens bruttonasjonalprodukt vil falle 0,1 prosent i tredje kvartal, og 0,2 prosent i fjerde kvartal, skriver The Guardian.

Noe som altså teknisk sett er definisjonen på en resesjon. Bakgrunnen for prognosene er de store utfordringene med energiforsyning fra Russland, sammen med slutten på gjeninnhentingen i servicesektoren, den politiske krisa i Italia og svekkelsen i den globale økonomien.

«Når vi tar for oss landene så er Tyskland og Italia inne i en tydelige resesjon i andre halvdel av året, mens Spania og Frankrike fortsetter å vokse», skriver Goldman Sachs' økonomer.

De understreker at det kan bli en kraftigere resesjon dersom Russland skrur igjen gasskranene til Europa ytterligere, eller dersom det blir en resesjon i USA.

Andreassen sier at det uansett er viktig å huske på at den aggressive delen av inflasjonen nå er bak oss.

- Det eneste problemet er gassprisen og det er Putin. Den har vi ikke kontroll på. Råvareprisene er på vei ned, matprisene er på vei ned, sier Andreassen, og konkluderer:

- Men det underliggende problemet med et stramt arbeidsmarked er mye verre å ta kontroll på. Det tar tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer